středa 10. června 2015

První dobrodružství Správné pětky

Název: Správná pětka - Pětka na ostrově pokladů
Autor: Enid Blytonová
Počet stran:129
Nakladatelství: Egmont


Sourozenci Anna, Dick a Julián jedou strávit prázdrniny ke své sestřenici Georgině, kterou ještě nikdy neviděli. Záhy se ukáže, že jejich sestřenka je velmi zvláštní. Chce být kluk, proto ji každý musí říkat George a občas je velmi mrzutá. Tajně má psa Tima, který ji bezmezně miluje a ona jeho. Postupně se spolu děti spřátelí a George jim poví, že má svůj vlastní ostrov. Sourozence to tak nadchne, že se na něj rozhodnou všichni společně vypravit. Netuší ovšem, jaké dobrodružství jim osud přichystá.


Konečně jsem si přečetla úplně první díl správné pětky. Je skvělé vědět, jak to všechno začalo. Knížka je stejně čtivá jako všechny ostatní. Nechybí tu ani typické dobrodružství, při kterém musí všechny děti projevit statečnost a chytrost. A při všem jim pomáhá Tim.

Julián je ze všech dětí nejstarší a nejmoudřejší. I v těch nejtěžších chvílích si zachovává chladnou hlavu a snaží se vymyslet plán. Jeho bratr Dick je odvážný a neváhá riskovat pro svoje přátele. George je horká hlava, snadno vybouchne a občas je mrzutá, ale většinu času je s ní zábava. Nadevše miluje svého psa Tima. Anna je ze všech nejbojácnější, ale mívá dobré nápady a je zodpovědná. Pes Tim je veselý, hodný a nebojácný. Svoji paničku velmi dobře ochraňuje.


Příběh je napsaný velmi čtivě. Nejsou tu zbytečně rozsáhlé popisy prostředí, díky čemuž děj krásně plyne. Tahle kniha je tak na jedno odpoledne, kdy si člověk potřebuje na chvíli odpočinout u oddychové četby. Ale rozhodně je příběh velmi zajímavý, napínavý a plný neočekávaných událostí, že čtenáře nenechá moc dlouho v klidu. 

Obálka se mi líbí mnohem více, než novější vydání. Podle mě čtenáře pomaličku vtáhne do prostředí příběhu. Proto sbírám tohle starší vydání. 

Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi napínavé příběhy pro mladší čtenáře. Já jsem z knihy nadšená, protože jak jsem již psala, Správná pětka byly oblíbené knihy mého dětství a i dnes se mi velmi líbí. Také bych si přála zažít ty výlety a tundry co podnikají. Musí to být úžasné.

Hodnocení: 5/5


3 komentáře:

  1. Bude to určitě skvělá knížka, ale myslím, že už to není má věková kategorie, věnuji se jiným tématům jak ve psaní na blogu, tak i ke čtení, na které mám bohužel čím dál méně času...

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, ale tuhle knihu nejspíš vynechám.

    OdpovědětVymazat
  3. Vůbec netuším, jestli jsem první díl četla, protože to dost splývá a děje si už moc nepamatuji :D Skvělá recenze :P

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)