čtvrtek 2. července 2015

Běž Phileasi Foggu, běž!

Název: Cesta kolem světa za 80 dní
Autor: Jules Verne
Počet stran: 247
Nakladatelství: Omega 


Phileas Fogg je velmi přesný až puntičkářský gentleman. Každý den dělá všechno stejně. Ujde stejný počet kroků, přečte si stejný titul novin a vše má vyměřené na minutu přesně. Jednoho dne se ale vsadí se svými kolegy z Reformního klubu, že podnikne cestu kolem světa za pouhých 80 dní. A ještě ten večer tak učiní. Právě najatý sluha Passepartout je celý překvapený, ale následuje svého pána. Cestou na ně čekají mnohá nebezpečí v podobě rozbouřeného moře, nepřátelských lidí a dokonce strážníka Fixe. Dokáže se Phileas Fogg vrátit do Londýna ve stanovený čas 80-ti dnů?


Kniha Cesta kolem světa za 80 dní ve mně vzbudila ohromný zájem. Kdo by neměl rád stejnojmenný film s Jackiem Chanem? Byla jsem tedy velmi zvědavá, jestli mě kniha nadchne nebo zklame.

Už na začátku knihy mi bylo jasné, že se režiséři filmu knihou jen inspirovali. Přestala jsem tedy porovnávat film s knihou a už si jen užívala čtení. Zpočátku jsem měla trošku problémy se začíst, ale to mám pokaždé, když čtu nějakou knihu od J. Verna. Přeci jen, posledně jsem četla YA literaturu a styl psaní YA knih a Verneovek je značně rozlišný. Ale brzy mě kniha pohltila a já jsem ji jen nerada odkládala.

Příběh je psaný velmi čtivě a je plný překvapený. Nikdy jsem nevěděla, co očekávat. Zažila jsem okamžiky smíchu, absurdity, pohoršení, romantiky a nebezpečí. Která kniha Vám tohle všechno dá? Velmi jsem se těšila na každou další kapitolu, ve které se dočtu nové události. Taktéž jsem musela ocenit fantazii autora, protože čím vším dokázal provést své postavy, to se jen tak nevidí.


Phileas Fogg je velmi přesný - ve všem. Má spočítané kroky, které za celý den nachodí a všechno má do puntíčku načasované. Navíc je to chladný gentleman, se kterým jen tak něco citově nepohne. Díky tomu ale spoustu problémů dokáže vyřešit s klidnou hlavou. Jeho sluha Passepartout je povaha velmi živá, rád si povídá a směje (občas i kleje). Kvůli své povaze ale způsobí na cestách nejeden problém. Během cesty poznává povahu svého pána a cítí k němu respekt. Další postavou, která se v knize objevuje, je policejní inspektor Fix. Celou dobu se domnívá, že je Phileas Fogg hledaný zloděj, takže ho neustále pronásleduje. A poslední z hlavních postav je slečna Auda, která se k Foggovi a jeho výpravě přidává velice pozoruhodným způsobem. Slečna Auda je velmi krásná, chytrá a elegantní.

V knize najdeme nádherné ilustrace, které skvěle dokreslují děj. Pokaždé jsem měla radost, když jsem si mohla prohlédnout novou ilustraci. Za zmínku také stojí malý obrázek pod každým názvem kapitoly. Jedná se o rozpadající se most, který můžeme vidět i na přebalu knihy.


Obálka knihy je krásná, velmi se mi líbí ornamenty po bocích. Navíc je vymyšlená tak, aby ladila s dalšími knihami z edice Julesa Verna od Omegy, což je skvělé. Krásně vedle sebe v knihovničce vypadají. Velmi se mi líbí i šňůrková záložka přidělená ke knize - je to ryze praktická věc. Jen škoda, že se vždycky trošku roztřepí.


Kniha se mi velmi líbila, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Začínám mít čím dál více ráda knihy Julesa Verna. Obdivuji jeho rozmanitou fantazii. Cestu kolem světa doporučuji všem, kteří mají rádi kvalitní čtení. A pokud jde o srovnání kniha versus film, tak těžko určit vítěze. Ve filmu je úžasný Jackie Chan, ale v knize je skvělá povaha Philease Fogga a rozhodně je tu mnohem zajímavější okamžik, kdy se k cestovatelům připojí i slečna Auda. Však si knihu přečtěte a posuďte sami.

Hodnocení: 5/5


Za knihu mnohokrát děkuji nakladatelství Omega.



Knihu Cesta kolem světa za 80 dní můžete zakoupit v prodejnách a eshopu Knihy Dobrovský.

3 komentáře:

  1. Taky ten film Cesta kolem světa za 80 dní miluju, knihu jsem si chtěla přečíst už hrozně dlouho. Myslím, že i když píšeš, že to není úplně stejné jako film, taky by se mi to mohlo líbit. :) Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vyzerá krásne, obálka je geniálna! Od Verna som ešte nič nečítala, hoci jeho knihy máme doma v domácej knižnici, ale akosi som sa k nim ešte nedostala :D Niekedy to však budem musieť napraviť :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Verneovky jsem nikdy nečetla. Chtěla jsem, ale prostě jsem se k tomu nedostala. Ale teď, díky tobě a těm novým obálkám se do toho asi fakt dám. :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)