sobota 8. srpna 2015

Kameny kolem nás i ve světě

Připravila jsem si pro Vás jeden speciál. A není ledajaký, bude totiž o drahých kamenech. Osobně kameny využívám velmi často a mám je moc ráda. Proto bych chtěla napsat několik článků o vybraných krystalech a jejich vlastnostech. A jelikož je paní Helena z Metafory naprostý anděl, poslala mi tři nádherné knihy o kamenech jako recenzní výtisky. Velice děkuji! :)



Rozhodla jsem se všechny tři knihy zrecenzovat v jednom článku, jelikož jsou si podobné a zbytečně bych se tedy opakovala. I tak ale doufám, že pro Vás bude článek přínosem.



Název: Kameny od A do Z (1-3.díl)
Autor: Judy Hallová
Nakladatelství: Metafora



Kameny od A do Z
Kameny od A do Z první díl je pro mě ze všech nejsympatičtější, protože většinu popisovaných kamenů znám. Na začátku knihy je několik kapitol o krystalech obecně. Je tu popsaný vznik krystalů, jejich použití (šperky, léčitelství), pak výběr samotného krystalu, což je velmi důležitá kapitolka. Zrovna včera jsem vybírala několik kamenů v obchodě, abych vám je mohla později ukázat v článku. Vybírání mi zabralo hodně času, protože jsem vybírala podle intuice a srdce. Ale teď vím, že jsem si vzala ty správné :).




Další kapitola se zabývá péčí o krystal. To je docela rozporuplné téma. Každý podporuje něco jiného. Někdo tvrdí omývat teplou vodou, někdo studenou, nabíjet na slunci nebo na měsíčním světle, či  v zemině. Nejlepší je řídit se srdcem. Člověk dokáže poznat, zda to je správný postup nebo ne. A pokud patříte k těm citlivějším lidem, třeba vám to sama krystalová bytost poví.


Další kapitolka je meditace s kamenem, ale s tou zkušenosti nemám. A pak už přichází na řadu katalog s jednotlivými krystaly. U každého kamene je fotka (v surovém a často i vyleštěném stavu) a pod ní tabulka se základními informacemi, jako je barva, vzhled,  naleziště a dostupnost. 

Dále navazuje souvislý text, který čtenáři poví něco o vlastnostech, léčebném využití a umístění konkrétního krystalu. Je tu plno zajímavých informací a případné cizí názvy jsou vysvětleny vzadu v knize.


Po představení kamenů následuje poměrně rozsáhlá kapitola formy krystalů. Dále tu je informační minimum, což je přehled o tématech jako jsou krystaly a zvěrokruh, krystaly a aura nebo čakra, dále potom krystaly a jejich použití při léčbě určitých orgánů.

Obálka je laděna do fialkova a nachází se na ní zobrazení několika vybraných kamenů. Včera jsem se na ni dívala a hledala, které kameny tam jsou vyobrazené dvakrát. Pár jich tam je :).

Kameny 2 od A do Z 
Kameny od A do Z číslo dvě už pro mě byly lehkou neznámou, protože jsem v knize našla jen málo kamenů, které bych znala. Hodně kamenů jsem viděla poprvé, takže jsem se opět něco nového přiučila.


Jako u předchozího dílu, i tady je před katalogem kamenů pár zajímavých kapitol. První z nich je Rozmanitost kamenů, dále vibrace a historie kamenů a struktura kamenů. Předposlední kapitola se zabývá ochrannou mocí kamenů, což je velmi zajímavé čtení a poslední kapitola je o grónských kamenech.



Pak už následuje přehled kamenů. Opět je u každého kamene obrázek (povětšinou jen surový stav), pod ním tabulka s údaji jako je barva, vzhled, naleziště a výskyt kamene. Po té následuje text, kde se dočteme o vlastnostech, léčebných účincích a umístění daného krystalu. Kamenů je tu opravdu hodně a některé z nich vám představím v dalších článcích. Těšte se :).


Po katalogu následuje stručné shrnutí, kde se dočteme znovu o výběru a očistě krystalu. Najdeme tu i pár tipů, jako je výroba drahokamové esence a mnoho dalších zajímavých informací. Pak následuje už jen slovníček, kde jsou vysvětlené cizí pojmy vyskytující se v textu, a rejstřík.

Obálka je laděna do oranžové barvy a zachovává si podobný desing jako první díl. I tady jsou obrázky několika kamenů, o kterých se v knize dočteme.

Kameny 3 od A do Z 
Poslední, třetí díl knihy Kameny od A do Z, je stejně strukturovaný jako předchozí dvě knihy. Na začátku nás uvítá kapitola o bytostech krystalů,potom následuje struktura krystalů a dále se tu nachází kapitola krystaly s vysokými vibracemi. Po ní se kniha zabývá zkoumáním potenciálu krystalů, krystalovými lebkami, kamennými stavbami (např. Stonehenge) a kameny z Madagaskaru. Poté už následuje přehled krystalů.




Pokud jsem u druhého dílu znala jen pár kamenů, tady jsou pro mě nové snad úplně všechny (mimo mramoru). Některé mají podivné názvy, jiné zase docela roztomilé. Hodně z kamenů je vzácných a těžko se hledají, ale pokusím se sehnat třeba aspoň dva, abych vám ukázala nějaké neznámé a nové kameny.

U každého kamene je již tradičně obrázek, poté tabulka s hlavními údaji a nakonec text zabývající se vlastnostmi, léčebnými účinky a umístěním konkrétního kamene. Po katalogu následuje kapitola se základními informacemi, které jsou vesměs stejné jako u druhého dílu. A knihu uzavírá už jen slovníček cizích slov, které se vyskytují v textu, a rejstřík.


Obálka je laděna do modra a opět je na ní vyobrazení několika kamenů, o kterých se dočtete v knize. A jako zajímavost mohu říci, že je to jediný díl, kde je na obálce zobrazen každý kámen jenom jednou.


Ještě bych řekla pár informací, které jsou platné pro všechny tři díly. Ve všech knihách jsou názvy kamenů nejprve anglicky, po tom česky. Kvůli zachování řádu jsou tedy názvy řazeny abecedně v angličtině, ale vůbec ničemu to nevadí. Většina kamenů má totiž velmi podobný název v angličtině i češtině. Navíc v každé knize je hned na prvních stranách seznam kamenů v češtině, takže pokud nějaký hledáte, lehce jej naleznete.

Moc se mi líbí skvělé propracování všech tří knih. Obsahují hodně informací, ale zároveň je vše jasné a přehledné. Možná by bylo dobré zmínit, že knihy jsou laděny spíše do duchovního stylu (léčení kameny, působení na organismus atd.), takže pokud jste amatérský geolog, tak pro vás nebudou zrovna ty pravé.

Všechny knihy k sobě krásně ladí obálkami, které jsou jednoduché, ale na první pohled zaujmou. Knihy vedle sebe vypadají velmi hezky. Každá má jinou barvu, takže jsou od sebe odlišeny, ale přesto si jsou podobné.

Ráda bych ještě řekla, že co se týče očisty kamenů, jejich působení na člověka a využití v léčbě, je dobré tyto témata nastudovat z více zdrojů. Každý člověk má svůj postup a spousta lidí má na danou věc odlišný názor. Proto je lepší si přečíst více článků o dané problematice a na vše si udělat vlastní názor. A hlavně poslouchat intuici a srdce.

Hodnocení: 4/5

Mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora za zaslání recenzních výtisků.




Knihy si můžete koupit zde.

4 komentáře:

  1. Já na kameny moc nejsem, i když jsem jeden čas měla takové období. :) Pěkný článek a fotky, muselo dát práci to připravit! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já kameny sbírám už od malička, úplně je zbožňuju, strašně ráda se s nimi obklopuju všude možně! :) Jelikož hodně ráda chodím i na různé výstavy kamenů, znám kamenů opravdu dost, i těch méně známých. To je asi důvod, proč si žádné publikace o kamenech moc nekupuji, asi mi to přijde zbytečné :). Ale ty Kameny 3 bych si možná koupit mohla, třeba bych tam nakonec našla ještě spoustu věcí, co neznám. Kdo ví :). Asi si to časem pořídím :). Mým velikým snem je sehnat někde sibiřský modrý krystal. U nás se sehnat snad nikde nedá, takže ani nevím, na kolik tak vyjde, ale je to prostě nádhera a nutně ho potřebuju! :D Zkus si zadat do vyhledávače "siberian blue crystal" a to něco uvidíš! A ještě se mi strašně líbí aqua aura, to je taky dokonalost sama :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aquu auru znám (díky těmto knihám) a je nádherná :). Sibiřský modrý krystal je taky krásný, těžko uvěřit, že to není sklo :).

      Kameny 3 jsou teď nově v prodeji a je tam opravdu spoustu nových kamenů :).

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)