pondělí 10. srpna 2015

Perfektní příběh plný elfů, trolů a koboldů

Název: Světlo elfů, kniha I.
Autor: Bernhard Hennen
Počet stran: 287
Nakladatelství: Fantomprint


Anotace: 
Alben ohrožuje armáda trolů a když už se zdá být vše ztraceno, přeruší královna Emerelle jednu s albských stezek a tisíce trolích válečníků se zřítí do nicoty. Královna tím ale na svět pustila stíny, obávané Yingizy, kteří kolem sebe šíří chlad a smrt. Bohužel je velmi těžké je zničit nebo zapudit a ani samotná královna neví, jak to učinit. Posílá proto svého nejlepšího šermíře Ollowaina a koboldku Gandu do iskendrijské knihovny, kde se nachází všechno vědění světa. Oba si musí počínat velmi opatrně, protože na ně všude číhá nebezpečí a spousta nepřátel. 
V jiné části země, v dalekém Fjorlandu, se mezitím připravují na válku s troly. Králův syn Ulric, tajemná dívka Kadlin, která nemá zdání o svém původu a napůl elf Melvyn. Ti všichni jsou ve Fjorlandu důležitými postavami, ale sami ještě netuší, co je čeká.


K této knize mám tolik co říct, že nevím, kde začít. Nejdříve asi začnu svojí hloupostí, protože jsem si neobjednala první knihu, ale už několikátý díl. Obvykle si dávám velký pozor, ale i mistr tesař se někdy utne. Zřejmě mě zmátlo, že je to kniha I. Přitom se stačí podívat kamkoliv na internet a hned bych zjistila, že to není první díl. Má chyba mi ovšem dala možnost vidět příběh jinýma očima, než kdybych četla předchozí díly.

Jelikož jsem nečetla předchozí knihy, měla jsem velkou obavu, jestli pochopím všechny souvislosti. Kniha je ale tak dobře napsaná, že jsem všemu porozuměla a příběh si perfektně užila. Jakmile jsem se do čtení ponořila, obepnulo mě kouzlo fantazie a nechávalo rozeznít hudbu v mém srdci. To se mi stává u málo kterých knížek. Tahle to ale dokázala. 


Autor je tak skvělý spisovatel, že jsem ho několikrát během četby obdivovala a upřímně si jeho styl psaní zamilovala. Jsem si naprosto jistá, že to není poslední kniha, kterou jsem od něj přečetla. Tolikrát jsem obdivovala propracovanost určitých scén. Fascinovalo mě, jak dokáže z vážné situace vykouzlit  vtipný okamžik s erotickým nádechem. Jak dokáže perfektně zasadit do příběhu humor a erotiku, aniž by se to zdálo nevkusné či pobuřující. Mimo těchto scén se ale v knize vyskytovalo i mnoho mouder nebo vět, které se zdály obyčejné, ale nesly v sobě hlubokou pravdu.

,,Vlastně pokaždé něco jedl, když jsme u něj byli. A taky, když přišel na návštěvu... Vždycky říkal, že člověk s plnou pusou nemůže předčasně přerušit ty, kteří by měli hovořit." Ulric, strana 53.

Příběh byl perfektní. Nechyběly okamžiky plné napětí nebo úlevy. Byly tu i scény které srdce čtenáře rozdrtily na milion kousků, ale i situace, které donutily duši zjihnout dojetím a laskavostí. Jindy zase byly okamžiky plné vtipu, které brzy vystřídal krvavý boj, s dosti detailně popsanými zraněními. Každý čtenář si prostě přijde na své a nudné čtení rozhodně nepřichází v úvahu.


Postav bylo v knize velké množství, ale přesto jsem se v nich skvěle vyznala a ani chvilku jsem si v nich nepřipadala ztracená. Mezi hlavní postavy bych zařadila královnu Emerelle, mistra šermíře Ollowaina a koboldku Gandu. Královna Emerelle působí nejdříve chladně a tvrdě, ale ke konci knihy čtenář pochopí, proč taková je a co ji tíží. Navíc musí činit těžká rozhodnutí a přitom zůstat spravedlivá. Vůbec jsem jí její pozici nezáviděla. A je elfka, takže žije spoustu let a pamatuje si všechny své chyby, které by nejraději smazala. Pak je tu královnin mistr šermíř Ollowain. I on je elf. Je laskavý a ztratil svoji lásku. Během putování s Gandou se hodně změní. Jeho předsudky ohledně koboldů zmizí a začne mít Gandu rád, dokonce ji několikrát zachrání život. Navíc se vždy snaží jednat čestně a spravedlivě a hájí jméno královny. Je jejím věrným služebníkem a nikdy by ji nenechal na holičkách. Ganda je lutinka, tedy bytost s liščím vzezřením. Patří mezi koboldy, kteří jsou proslulí jako zloději. Ganda je zpočátku velmi drzá, ale postupně se změní a stává se z ní milá a starostlivá lutinka s velkým srdcem. Několikrát riskuje svůj život, aby zachránila Ollowaina a celý Alben.

 ,, Žít je v každém případě smrtelné". Královna Emerelle, strana 29.


Na knize jsem našla i pár drobných vad. Několikrát jsem v knize našla spojení ,,kotníky prstů", což je reálně nemožné. Ale to považuji za chybu v překladu. Občas jsem také měla pocit, že text na dvou stranách k sobě moc nenavazuje. Ale to se mi stalo za celou knihu asi jen třikrát. Dále mi přišlo zvláštní uspořádání kapitol. V první polovině knihy jsme sledovali hlavně Ollowaina s Gandou a občas se tam objevila kapitola o nějaké postavě z Fjorlandu. Druhá polovina knihy byla ale obráceně. Možná to byl záměr, ale přišlo mi to trošku nezvyklé. 

Obálka knihy je krásná, dokáže zaujmout na první pohled. Na druhou stranu mě trošku mrzí, že pod přebalem je pouze zelená s bílým nápisem. Ale o obálku ani tak nejde, důležité je, jaký příběh kniha ukrývá. Ke knize je přidělaná i stužková záložka, což mě moc potěšilo, protože je to velmi praktická věc.


Příběh se mi velmi líbil a těch pár vad, které jsem na něm našla, je úplné nic v porovnání s celkem. Knihu mohu doporučit všem milovníkům fantasy, ti by si tuhle sérii rozhodně neměli nechat ujít. Věřím ale, že se kniha zalíbí i ostatním čtenářům .

Hodnocení: 5/5

Mnohokrát děkuji nakladatelství Fantom Print za poslání recenzního výtisku.


Knihu můžete zakoupit -zde-.


2 komentáře:

  1. Skvělá recenze, kniha vypadá opravdu zajímavě, navíc mě nikdy žádná z Fantom Printu nezklamala, takže to pro mě nejspíš bude jasná volba :D

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že anotace na knize by mě asi moc nezaujala, ale Tvá recenze mě vcelku přesvědčila o tom, že bych té knížce taky ráda přišla na kloub. Hlavně mě zaujalo, že jsi napsala, že nudit se s touto knihou absolutně nepřipadá v úvahu, no tak v tom případě bych si ji ráda přečetla. Děkuji za recenzi, milá Ailin :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)