pátek 18. září 2015

,,A jestli to královna zjistí, všichni přijdeme o hlavu..."

Název: Alenka v říši divů
Autor: Lewis Carroll
Počet stran:
Nakladatelství: Grada


Anotace:
Světoznámý a oblíbený příběh Lewise Carrolla přinášíme v komiksovém zpracování nejen dětským čtenářům od 7 let. Vydejte se v Alenčiných stopách na fantastickou cestu, na niž nikdy nezapomenete. Alenka je obyčejná zvídavá holčička s velkou představivostí, která touží po dobrodružství. Vlastně - byla obyčejnou holčičkou, dokud se neocitla na místě, jež má do obyčejnosti opravdu daleko. Poté, co následuje Bílého Králíka a pustí se za ním králičí norou, vstoupí malá Alenka do kouzelného světa ovládáného zlou Královnou. Je to svět, v němž se může stát skutečně cokoliv, svět plný mluvících Houseňáků, štěňat velkých jako dům, kde rovněž naleznete Kočku Šklíbu, která se umí zjevovat i mizet v okamžení. Jsou tyto úžasné postavy skutečné? A pokud ano, jak se dostane Alenka zpátky domů?

Recenze:

Když jsem na stránkách nakladatelství Grada viděla komiksové zpracování Alenky v říši divů, velmi mě to překvapilo. Podle obálky se mi komiks zalíbil a byť mám v hlavě utkvělou představu Alenky jako blonďaté slečny, objednala jsem si ho.



Nejdříve jsem komiks jen tak prolistovala a až pak se pustila do čtení. Komiks je pěkně pestrý, barevný, což mi bylo velmi sympatické. Navíc je velmi pěkně a systematicky rozdělen, takže se člověk nemusí bát, že by četl jiné okénko, než má nebo četl konverzaci na přeskáčku. Tohle jsem velmi ocenila, jelikož komiksy moc nečtu. Poslední jsem přečetla asi ve 12 letech.

Musím se přiznat, že po celou dobu čtení jsem si v hlavě přehrávala film od Walta Disneyho. Občas mi to přišlo velmi vhod, protože nejednou se mi stalo, že jsem se v příběhu ztratila. Bylo to jako kdyby byla vynechána důležitá věta. Ale to je možná tím, že nejsem zvyklá číst komiksy. 


Co se týče ilustrací, přišly mi trošku podivné, ale hezké. Všechny postavy byly hezky vyobrazeny, až na Alenku. Nechápala jsem, proč má někdy tak šílené grimasy. Ale zřejmě se jedná o velmi energetickou a impulzivní dívku, proto takové obličeje. Všechny ostatní postavy nebo věci byly ilustrované moc pěkně a nedělalo mi problém ponořit se do světa Divů.

Kniha se mi celkově líbila a i když měla pár nedostatků, těší mě, že jsem měla možnost si ji přečíst. Rozhodně je to (pro mě) nevšední literární zážitek. A mohu tento komiks vřele doporučit dál, protože 100 čtenářů, 100 názorů.

Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku.




5 komentářů:

  1. Páni, to je super nápad Alica ako komix, to by som si veru rada prečítala! Vyzerá skutočne dobre :D

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, i když tohle asi vynechám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Alenku v Říši divů mám doma z Filmové řady, tak si ji musím přečíst. Prý bude i pokračování "Alenka za zrcadlem" od Disneyho, tak to jsem zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se mi líbí ta obálka. Jen moc nemusím podobné komiksové předělávky, takže pro mě by to asi taky tak úplně nebylo. Komiksy jako takové, to je něco jiného, ale tohle se mi prostě nikdy moc nelíbilo, ať už šlo o jakékoli dílo.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mám zafixovanou Alenku jako blondýnku :D Ráda bych si přečetla Alenku v říši Divů ale asi ne jako komiks. Jen škoda, že už se dnes nedá prakticky sehnat :_(

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)