neděle 11. října 2015

Talon - Společenstvo draků

Název: Talon - Zkouška věrnosti
Autor: Julie Kagawa
Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment
Anotace:


Nejsou to jen legendy, žijí mezi námi. Draci... Strhující příběh, který přečtete jedním dechem!

Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl, a moc sílila. Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa…

Sledovat, začlenit se, splynout. 


Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy. To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon. 

Jenže Ember se to vůbec nelíbí. Pomalu se rozkoukává a zjišťuje, že svět není tak černobílý, jak ji učili. Poznává jednoho z přeběhlíků, který se proti demagogii Talonu vzbouřil. Je pravda to, co říká? Vždycky přece platilo, že Talon je ztělesněním dobra, kdežto lidé znamenají čiré zlo.
Čím déle Ember mezi lidmi žije, a jednoho z nich i blíže poznává, uvědomuje si, že pravda, ve kterou věřila, má velké trhliny. Zůstane věrná Talonu a jeho cílům, nebo se přidá k přeběhlíkům?

Recenze
Dneska začnu netradičně a nejdříve se vyjádřím ke vzhledu knihy. Protože ta obálka je naprosto perfektní! Dračí šupiny jsou skvěle vytvořené. Díky nim kniha vypadá tajemně a záhadně. Opravdu úžasná práce, líbí se mi mnohem víc než originální obálka.

Na knihu Talon jsem se moc těšila a zajímalo mě, jaký bude ukrývat příběh. Nakonec se z knihy vyklubala krásná oddechová četba, s velmi napínavým a otevřeným koncem, díky kterému se nemohu dočkat dalšího dílu.
Hlavní postav je v knize několik. Nejdříve ale začneme se sourozenci Ember a Dante Hillovými, draky v lidské podobě, kteří se učí splynou s lidmi. Ember je divoká, krásná a velmi si lidský život oblíbila. Miluje surfování a svoji nejoblíbenější kamarádku Lexi. Cítí se Talonem svázaná a očekává od života víc. Celkově jsem si její postavu oblíbila. Naopak Dante byl ze začátku skvělý brácha, ale pak se všechno nějak pokazilo. Zatím z něj mám rozporuplné pocity.

Další postavy, které nesmím opomenout zmínit, jsou Garret a Riley. Garret je voják Svatého Jiří a má za úkol najít dračího agenta a zlikvidovat ho. Ráda jsem četla o tom, jak se v něm všechno měnilo a mísilo. A Riley? Riley je drak uprchlík, který se snaží zachránit co nejvíce draků ze spáru Talonu. Působil na mě trošku drze a namyšleně. Nemám tohle chování ráda, ale v průběhu knihy jsem si Rileyho přeci jenom trochu oblíbila, hlavně po tom všem, co udělal pro Ember.

Příběh je vyprávěn z pohledu tří postav - Ember, Garreta a Rileyho. Často končí kapitola napínavě a až z pohledu další postavy se dozvíme, jak vše dopadne. Zároveň se dostaneme do hlavy každé ze tří postav, takže čtenář lépe pochopí, jak myslí a poté jednají. Rozhodně to knihu obohatilo.
Styl psaní mi nedělal problém, okamžitě jsem se do příběhu začetla. Kniha je psána jednoduše, bez skrytých významů ve větách, takže četba velmi rychle ubíhá. Celkově kniha působí oddychově, přesto se najde poměrně dost napínavých okamžiků.

Jediná věc, která mi dojem z knihy kazila, byl milostný trojúhelník. Byť je trochu jiný, než na který jsme zvyklí. Nemohu si pomoci, ale milostných trojúhelníků už jsem přesycená. Byla bych raději, kdyby byla v knize jedna láska, která by musela projít různými překážkami. Ale to se jedná spíše o osobní averzi.

Hodně lidí říká, že je Talon podobný Drakii. Já jsem ji ovšem nečetla, takže nemohu soudit. Pro mě to bylo zajímavé a originální téma, protože jsem žádnou podobnou knihu ještě nečetla. Možná proto jsem si ji mohla vychutnat více, než ostatní.

Kniha Talon se mi opravdu moc líbila a už se nemohu dočkat dalšího dílu! Nejvíc ze všech postav jsem si oblíbila Garreta a jsem zvědavá, co se s ním bude dít dál.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu si můžete koupit -zde-.



7 komentářů:

  1. Talon mě hodně láká :) Snad se mi podaří ho příští měsíc ukořistit :)
    Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :D Mně se Talon taky docela líbil :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, četla jsem Tvoji recenzi :). Však taky u Tebe jsem si přečetla názor, že je to podobné Drakii, ale sama to posoudit nemohu :).

      Vymazat
  3. Obálka je skutočne krásna, to súhlasím :-) Námet mi trochu pripomína Drakie od Sophie Jordanovej, každopádne vyzerá to pomerne dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  4. A kdy vyjde další dil??

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)