neděle 15. listopadu 2015

První román o Geraltovi a Ciri

Název: Zaklínač III. - Krev elfů
Autor: Andrzej Sapkowski
Počet stran: 316
Nakladatelství: Leonardo
Anotace
Cintra je v troskách a stala se nilfgaardským protektorátem. Válka hrozí, že zasáhne i všechny okolní země, jež se stanou vazalskými provinciemi pod nadvládou nilfgaardkého císaře Emhyra. Jediný, kdo může válečné štěstí vychýlit na jednu či na druhou stranu, je zmizelá princezna Cirilla, vnučka cintránské královny Calanthé. A tak ji hledají snad všichni - jedni. aby s ní uzavřeli dynastický sňatek, druzí, aby něco takového znemožnili. Je na Geraltovi, aby s pomocí svých přátel splnil slib, že malou princezničku ochrání. Úkol je to těžký, vždyť válečnou mašinerii nějaké bajky o Osudu a Dítěti-překvapení nijak zvlášť nezajímají...

Recenze
Po delší odmlce jsem měla možnost přečíst si další díl Zaklínače. Vím, že první díl se mi moc líbil, ale jelikož se jednalo o soubor povídek, stále mi na knize cosi chybělo. Ke každé povídce jsem chtěla vědět víc, ale poznatků se mi nedostávalo. Ale teď se mi dostal do ruky třetí díl, který je napsaný ve formě románu, celistvého příběhu. Ráda bych podotkla, že tento díl můžete číst bez přečtení předešlých dvou.

Zpočátku jsem měla problém se do knihy začíst. Přeci jenom jsem předtím četla samou Young Adult literaturu a když jsem se pak otevřela Zaklínače, velmi zřetelně jsem zaznamenala rozdíl ve stylu psaní. Brzy jsem si ale zvykla a celý příběh mě pohltil. Donutil mě číst dál a dál. Knihu jsem přečetla během pár dní.
Hlavní postavou celé knihy je samozřejmě zaklínač Geralt z Rivie. Pokud jste knihu nečetli, mohu jen říci, že si jeho postavu zamilujete. A pokud jste ji četli, nemusím říkat nic. Geralt je prostě perfektní, tajemná, odvážná, super-rychlá mužská postava. A rozhodně největší sympaťák. Druhou ( neméně důležitou) postavou knihy je dívka Ciri. Našel ji Geralt a vzal ji pod svá ochranná křídla. Ciri je občas  dětinská, ale je ještě mladá a po tom všem, co prožila, se jí není čemu divit. Ale její hlavní vlastností je tvrdohlavost. Přesto jsem si ji jako postavu velmi brzy oblíbila.

Opravdu nechápu, jak to Sapkowski dělá, ale jeho knihy jsou perfektní. Přečetla jsem dvě a obě jsem si oblíbila. Zamilovala jsem si ten skvělý, sarkastický a trošku drsný humor. Víte, málokterá kniha mě donutí se smát při čtení ve vlaku v kupé plném lidí (ty nechápavé pohledy stojí za to), ale tahle to zvládla na jedničku.
Pokud se rozhodnete knihu číst - což byste měli, jinak přijdete o skvělý literární zážitek - musím Vám dát jednu radu. Rozhodně při čtení nespěchejte. Příběh Vás pohltí a budete číst tak rychle, že si budete připadat jako Číslo 5. Ale kolikrát se mi stalo, že kvůli ukvapené četbě mi unikl smysl věty a já si ji musela přečíst znova. Navíc je velká škoda takovýhle skvost mít za pár hodin přečtený. Vychutnávejte si každou stránku.

Kniha je v brožované vazbě, což je možná malinko škoda. Nebudeme si nic nalhávat, brožované knihy nikdy nevydrží to, co vázané. Rozhodně se mi ale líbí velikost knihy - perfektně se hodí třeba do kabelky. Obálka jako taková se mi velmi líbí. Při pohledu na ni netušíte, jaký příběh kniha ukrývá, ale táhne Vás to k ní tajemnou silou. Skvělá obálka k perfektní knize. A málem bych zapomněla zmínit, že v knize se sem-tam objeví moc pěkná ilustrace, která čtenáři pomůže s fantazií.
Knihu mohu doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi humor a tajemno. A pokud jste fanouškem fantasy literatury, tuhle knihu prostě musíte mít přečtenou. 

Hodnocení: 5/5

Děkuji portálu wwww.kvalitniknihy.cz za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu můžete zakoupit -zde-.


,, Sedí na trůně celou pr*elí a ještě má dost místa, aby se mohl vrtět."

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze, díky za připomenutí, že bych si mohla dát re-reading :D

    Jinak dotaz mimo, dostala jsi tuhle knihu teď někdy? Já jenom, že mi Kvalitní knihy pořád neodepisují na email, tak jestli už třeba začali reagovat :). Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dostala jsem ji asi před 2 týdny. Taky mi neodepisovali, ale už vím proč. Měli vytopený sklad a stěhovali všechny knihy, takže starostí nad hlavu. Teď už jsou prý na jiném místě, kde by se to znovu stát nemělo. Tak jim zkus napsat a uvidíš :).

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)