pondělí 4. ledna 2016

Divotání

Název: Divotání
Autor: A.G.Howard
Díl série: 2
Počet stran: 432
Nakladatelství: CooBoo
Anotace
Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně.


Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko!

Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.


Recenze 

Po dočtení Šepotání jsem si říkala, co se asi bude dít v druhém díle této série. Neměla jsem žádná očekávání, spíš jsem byla jen zvědavá. Nakonec bylo Divotání hodně divoké a poblázněné, ale možná méně, než první díl. I když na ,,potrhlost" Říše divů si člověk zvykne, takže už mu ani nepřijde divné, že dřevo z Huňatého lesa polyká lidi.

Příběhem nás opět provází tři hlavní postavy - polopodsvětnice Alyssa, můrák Morfeus a smrtelníček Zach. Vztahy mezi nimi se neustále mění a občas to sklouzává do kýčovitého YA milostného trojúhelníku. Musím ale přiznat, že o proti Šepotání mi chybělo v knize neustálé vzájemné popichování Zacha s Morfeem. Dočkala jsem se až závěrem knihy, ale jen velmi krátce. Alyssa mi občas dosti trhala nervy, hlavně ke konci knihy.  Autorka zřejmě potřebovala do knihy zakomponovat nějaké drama (jako kdyby ho tam nebylo dost), a tak se rozhodla udělat tu nejhorší věc co mohla a knížka vlétla do vyjetých kolejí YA literatury. A přitom měla kniha tak našlápnuto! Naštěstí byla kniha až do strany 391 skvělá, takže tím si u mě zase trošku polepšila.
Příběh je velmi čtivý, má rychlý spád a vůbec mi nedělalo problém se občas ztratit. Kniha je tak napěchovaná akcí, tajemstvími, dramaty a vše se děje tak rychle, že člověk občas ztrácí orientaci. Přesto si nelze nevšimnout, jak jsou události všelijak provázané a čtenář je odhalí až když to autorka sama chce. Navíc na nás čtenáře nachystala všelijaká překvapení a já jsem opravdu žasla, kolik toho dokázala vymyslet.

Konec knihy je dost otevřený a já s nemohu dočkat třetího dílu, který nutně potřebuji. Musím vědět, jak to skončí! A ani ve druhém díle si mě Můrfeus nezískal, byť se zde více ukazuje i jeho dobrá stránka. Pořád je to namyšlenej a manipulační šmírák. Naopak Zach Alyssu opravdu miluje a i když není dokonalý, myslí to upřímně a vzdal by se pro ní všeho.
Kniha má nádhernou obálku laděnou do modrofialova. Velmi se mi líbí i detaily, např. pavouček a mraveneček. A ty šlahouny plazící se až na druhou stranu knihy jsou perfektní. Text knihy je fialový, což skvěle ladí s celým vzhledem knihy. A na začátku každé kapitoly je krásné zdobení s motýlky.

Knihu mohu doporučit všem, kteří touží po nevšedním literárním zážitku, protože knihu jako je Divotání jste ještě určitě nečetli.

Hodnocení: 4/5

Děkuji knihkupectví Martinus za poskytnutí knihy na recenzi.
Knihu si můžete koupit -zde-.

5 komentářů:

  1. Obálka i dizajn knihy opäť nesklamali, i keď ja mám radšej prvú zelenú :D Obsahovo mi však tento druhý diel prišiel o niečo lepší než prvý. A ten záver je dobre vymyslený, aspoň to neuzavrela nejaký happy endom ako v jednotke, ktorá mi prišla už viac menej ukončená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, ale je to frustrující pocit, když nemůžu číst dál :D.

      Vymazat
  2. Super recenze, k téhle sérii se taky budu muset jednou dokopat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě jo, je to velmi zajímavé a zábavné čtení :).

      Vymazat
  3. Na druhý díl se těším, i když bez jakýchkoliv očekávání. Zdá se, že jsme na tom stejně. :)
    Obálka je opravdu nádherná.
    Jinak, jsem zvědavá na Morfea. V prvním díle jsem ho vlastně měla docela ráda, i když je to ťuplas a vlastně i šmírák, jak říkáš :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)