úterý 23. února 2016

Souboj dobra a zla pokračuje…

Název: Průvodce ztracených
Autor: Ilka Pacovská
Série: Sedmý smysl
Díl série: 5
Počet stran: 368
Nakladatelství: Albatros
Anotace
Souboj dobra a zla pokračuje...


Vedle starých známých – Hanky, Rafana a Sváti – nás nový příběh seznámí s Tulianem, Silmurem nebo mágem Artitanem. Tentokrát nás děj zavede hlavně do školy v Airbowanu, která se nachází v nevlídné krajině na pomezí mezi životem a smrtí. Vládnou zde harpyje, jež jsou také učitelkami Toma a Sama.
Druhá – zcela nová oblast, kam se dostaneme – je Jižní kontinent a hrad Belistoun s okolím. 
Tomovým posláním je zachránit Sama a pomoct jeho duši splynout s tělem, ale objeví se další úkoly, jejichž splnění přivádí chlapce až k hranici smrti. Obstojí desetiletí kluci v neobyčejně těžké situaci? Jak si poradí se zlem, krutými podmínkami a temnými silami? 
Dobrodružství a dobré čtení už popáté!

Recenze
Pátý díl série Sedmý smysl přinesl mnoho nového. Když jsem knihu poprvé otevřela, vybafla na mě kapitola plná cizího prostředí a nových postav. Dokonce jsem knihu musela zavřít a podívat se, jestli držím v ruce opravdu tu, kterou jsem chtěla číst. Těšila jsem se na další příběh Hanky, Rafana a Sváti a najednou čtu o Tulianovi a Bellistounském království.  A pak mě najednou kniha přenesla za původní trojicí a já musela přemýšlet nad tím, jak to s Tulianem bude dál.  Všechno se nakonec ale perfektně provázalo a spojilo, takže příběh do sebe postupně zapadal, jako když zapínáte zip.
Další důležitou linií příběhu je vyprávění o Airbowanu a dvojčatech Tomovi a Samovi. Tyhle kapitoly jsem si velice užívala, protože jako čtenář jsem se o bratrech konečně dozvěděla něco víc. Lépe jsem poznala jejich povahu a odhodlání. Tom se musel tolikrát kvůli svému bratrovi překonávat a dělal vše proto, aby mu pomohl se navrátit do svého těla. Jejich vzájemné pouto bylo úžasné. Moc se mi líbilo i nové prostředí Airbowanu. Bylo velice neobyčejné a celou sérii okořenilo. A harpyje...ty byly báječné!

Hlavní trojice postav je zase o něco starší, ale jejich povaha se nemění. Tulian mi připadal docela sympatický, byť byl zpočátku nedůvěřivý a hodně introvertní. Není se ale čemu divit, potom co ho potkalo. Tom a Sam během této knihy více dospěli a jejich studium v Airbowanu jim přišlo velice vhod. Otrkali se, získali nové přátele a známé. Mimo to se naučili spoustu užitečných kouzel.
Ilka Pacovská opět dostála svých kvalit a kniha se čte jedním dechem. Celá série má své neobyčejné kouzlo a přirůstá mi k srdci čím dál více. Už teď vím, že ji nečtu naposledy. Nakonec se možná přidá mezi mé nejoblíbenější série.

Kniha má opět krásný desing. Na všech knihách ze série se mi velice líbí, že je na nich minimum černé barvy. Hřbety knih jsou krásně barevné a přední strana se chlubí krásným obrázek od Jana Patrika Krásného. Zbožňuji jeho tvorbu. A i uvnitř knihy se příležitostně nacházejí povedené ilustrace.
Knihu (i celou sérii) doporučuji všem. Podle mě si získá každého člověka, který rád čte o dobru a fantasy bytostech.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí knihy děkuji nakladatelství Albatros.

Knihu si můžete koupit -zde-.


8 komentářů:

  1. Na tuhle sérii mám někdy fakt chuť. :) Jsem ráda, že budu moct s Bětuškou číst všechny tyhle knížky, jak bude dospívat. Na tohle je samozřejmě ještě malá, ale až přijde čas, tak jí to třeba koupím k Vánocům. Back to childhood :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám dost všech vražd atd. Cpou to pořád do televize, do knih... tohle je tak příjemná změna, že se nad knihami vždycky rozplývám. Sice to taky není žádný medík... v 6.díle je třeba popsáno, jak trpaslík sekerou zabije zlou ženu, všude je krev a musejí to pak uklidit :D.

      Vymazat
  2. K tejto sérii som sa ešte akosi nedostala, takže ďakujem za odporúčanie a možno to niekedy napravím :D Pekne napísaná recenzia, kniha ma zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze :D Tuhle sérii mám v plánu jen ještě nevím kdy se k ní dostanu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Sérii sice znám, ale bohužel jsem ji nečetla, málo času prostě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu :D Tak třeba ji jednou budeš předčítat dětem a taky se do ni zamiluješ :).

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)