sobota 23. dubna 2016

Artyčoková srdíčka

Název: Artyčoková srdíčka
Autor: Sita Brachmachariová
Počet stran: 304
Nakladatelství: Slovart
Recenze
Hlavní hrdinka, dvanáctiletá Mira, má umělecký talent. Velmi ráda maluje s babičkou Josie a hovoří se svojí nejlepší kamarádkou Millie. Bohužel je její babička smrtelně nemocná a umírá. Mira se snaží být jí na blízku a trávit s ní hodně času, ale musí chodit do školy a plnit své domácí povinnosti. Navštěvuje školní kroužek, který vede známá spisovatelka. A právě tam se zamiluje do Jidé Jacksona. A tak Mira musí zvládnout balancování mezi láskou, přátelství a smrtí. 

Knihu jsem začínala číst bez sebemenšího očekávání. Netušila jsem, o čem kniha bude a nechávala jsem se překvapit. Brzy jsem zjistila, že v rukách držím velice neobyčejnou knihu. Téma příběhu mě ničilo a zároveň nadnášelo, a má nálada tak neustále lítala nahoru a padala dolů, přesně jako hlavní hrdince. Často jsem během čtení cítila bezmoc, protože babičce Josie už nikdo nemůže pomoci. Trápilo mě, že Mira musí sledovat babiččino chřadnutí a chystání se na onen svět. Přesto všechno je příběh velice poutavý a čtivý. Josiiny hlášky uměly rozzářit pochmurnost příběhu jako sluneční paprsky prorážející skrz šedé mraky. Pak přišel na řadu Jidé Jackson, a čtenář může pozorovat zrod nádherné dětské lásky. 
Mira si získala můj obdiv. Je to velmi odvážné a chytré děvče. Líbily se mi její dohody s Kdovíkým Kdovíčím, protože něco podobného občas dělávám i já. Další sympatie si získala svojí láskou k babičce. Celý příběh vypráví jeden jediný měsíc Mirina života a za tuhle poměrně krátkou dobu se Mira velice změnila. Ovšem ne jen kvůli babičce, ale i díky přicházející pubertě a s ní souvisejících záležitostí. A tak se z tichého a stydlivého děvčete stává dívka pevného hlasu, ještě silnějšího odhodlání a s troškou vzdoru v duši.

Příběh je psán v ich-formě, z pohledu Miry. Díky tomu se pro čtenáře děj stává osobitějším. Byť se někomu může zdát, že téma příběhu je zvláštní, možná trošku nudné, není tomu tak. Ujišťuji vás, že jakmile se do knihy začtete, jen těžko se vám bude zavírat. A při každém dalším otočení stránky si knihu oblíbíte ještě víc. 
Obálka knihy je krásně zpracovaná. Působí na mě hravým dojmem. Na začátku každé kapitoly je malý černobílý obrázek, který trošku naznačí, o čem kapitola bude. 
Knihu mohu všem doporučit. Donutí vás přemýšlet nad věcmi, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Autorka Sita Brahmachariová dokázala napsat neobyčejnou knihu, u které se zasmějete, pobrečíte si, ale nakonec ji dočtete s klidem v srdci. 

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.
,, To je artyčok. Většině lidí, než zestárnou,  kolem srdce vyrostou takovéhle tvrdé skořápky. Když se narodí miminko, tak má srdíčko něžné, otevřené, důvěřivé a plné lásky. Ale postupně, krok za krokem, se člověk naučí dávat si pozor, a jak léta jdou, srdce mu obrůstá pořád tvrdšími vrstvami.Ty způsobí, že toho člověk tolik necítí, takže pak chodí po světě se zatvrzelým srdíčkem, kterého se nikdo nemůže dotknout."

7 komentářů:

  1. Knížka nemá chybu, minimálně po designové stránce je dokonalá! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc ráda, že se ti knížka taky líbila! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenzia! :)Prajem pekný deň .:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Tobě také přeji pěkný zbytek dne (spíše večera) :).

      Vymazat
  4. Knihu jsem také četla a byla jsem nadšená! Nečekala jsem tak silný příběh a pointu v žánrově řazené dětské sekci :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)