čtvrtek 2. června 2016

Druhý díl o Adarlanském zabijákovi

Název: Půlnoční koruna
Autor: Sarah J. Mass
Série: Skleněný trůn
Díl série: 2
Počet stran: 400
Nakladatelství: CooBoo

Anotace
 Nelítostný boj pokračuje … Druhý díl bestsellerové série Skleněný trůn.

Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její život rozmetá na kousky.


Recenze
Autorka Sarah J. Mass ovládla celý svět svou knihou Skleněný trůn, která vypráví o Celaeně, nejděsivějším zabijákem celého Adarlanu. V prvním díle si spisovatelka perfektně připravila půdu, na které bude moci v dalších dílech stavět. Seznámila nás se světem zvaném Erilea, hlavními postavami a zápletkou příběhu. Ve druhém díle, Půlnoční koruně, se proto již mohla pořádně odvázat a dát čtenáři pořádnou dávku napětí, intrik, zapeklitých situací a tajemství.

Čtivost Půlnoční koruny přesahuje již zmíněný první díl. Nechápu, jak to autorka dělá, ale její příběhy mě dokáží mistrovsky vtáhnout do děje. Běžně se v myšlenkách procházím po Zlomuvalu, navštěvuji knihovnu, vidím hořet oheň v Celaenině krbu. Jako neviditelný špión pozoruji jednání postav a dokážu se vcítit do jejich pocitů. Možná právě proto bylo pro mě čtení Půlnoční koruny fantastickým literárním zážitkem.
Celaena se stala královou bojovnicí a musí plnit jeho rozkazy. Přitom odhaluje další důležité střípky z tajemství královy moci. Vydává se tak na tenký led, a pokud by král zjistil, po čem pátrá, přijde Celaena o hlavu. Napětí z odhalení je v knize celou dobu velmi silné, čtenáři se až tají dech. V průběhu děje se stane tragická událost, která změní Celaenino zdrženlivé jednání v prudké tempo. Scény, kdy Celaena vraždí hlava nehlava jsou velmi dobře napsané. Cítila jsem její hněv a sama jsem dokonce byla naštvaná a krev se mi začínala vařit v žilách.

V Půlnoční koruně se o sobě princ Dorian dozvídá nečekané tajemství, se kterým se musí vypořádat. Jeho postavě je ale v knize věnováno poměrně málo prostoru, což snad bude vynahrazeno ve třetím díle. 

Jakmile si přečtete prvních pár řádků, kniha vás pohltí natolik, že už ji nebudete chtít odložit. A když budou okamžiky, kdy nebudete moci číst, neustále se k ní budete v myšlenkách vracet. Nebude chvíle, kdy byste na knihu nemysleli a nepřemýšleli o tom, co bude dál. Doba, kdy nebudete moci knihu číst pro vás bude utrpením, jelikož vaše zvědavost nebude uspokojena. A po dočtení knihy síla pohlcení trošku povolí, dokud se nezačtete do třetího dílu. Pokud chcete zažít tento neskutečný čtenářský zážitek, přečtěte si Půlnoční korunu. Knihu doporučuji všem. 
Obálka knihy je velmi krásná, skvěle ladí k prvnímu dílu. Musím pochválit i barevný podklad knihy. Přestože se děj odehrává v poměrně temné době, nemají knihy jako základní barvu černou, ale bílou. Je to příjemné zpestření a v knihovně knihy krásně září a jsou nepřehlédnutelné a jedinečné. Tak jako příběh, který ukrývají.
Hodnocení:5/5

Za poskytnutí knihy děkuji knižnímu e-shopu Martinus.cz.
Knihu si můžete koupit -zde-.

6 komentářů:

  1. Super recenzia :) Som rada, že sa ti páčila. Knihu mám doma, no ešte som sa nedostala ani k prvej časti :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musíš rychle napravit! je to skvělé čtení :).

      Vymazat
  2. Super recenze :D Já z prvního dílu moc nadšená nebyla, ale z dvojky jsem si trošku opravila názor, ta se mi docela líbila :D Teď sbírám odvahu na to, abych se pustila do trojky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Ty jsi velmi specifický čtenář. Máš hodně velké nároky a občas (aspoň si myslím) nad knihou příliš přemýšlíš. Fantasy je o tom, proniknout do světa dané knihy a nechat se vést jejím příběhem. Nepřemýšlet, jestli to je možné nebo ne :). Ale určitě si trojku přečti, prý je ještě lepší než předchozí díly :).

      Vymazat
  3. Úplne súhlasím, tento diel bol super a lepší než prvý diel :-) Už sa neskutočne teším na tretí, najmä kvôli tomu záveru :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, jak to dopadne (neříkej mi to! :D). Ale taky se na něj těším :).

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)