pátek 10. června 2016

Můj první přečtený román od Táni Keleové - Vasilkové

Název: Touhy
Autor: Táňa Keleová - Vasilková
Počet stran: 336
Nakladatelství: Noxi

Anotace

Lucka je svobodná matka, které osud v podobě nespolehlivého partnera uštědřil kruté ponaučení. Má radost ze svého synka, dobré vztahy na pracovišti, jenom doma trpí v područí despotické nemocné matky, která jako by jí nechtěla dopřát žádnou radost ze života. Lucku ubíjejí problémy všedních, jednotvárných dní a už ani nedoufá, že by ji mohlo ještě potkat něco hezkého. Až jednoho dne odjede na lyžovačku a její život se úplně změní…


Recenze
Autorku Táňu Keleovou - Vasilkovou naprosto zbožňuje moje babička. A jelikož si spolu povídáme o knížkách poměrně často, neustále mi ji doporučovala. Rozhodla jsem se tedy něco ze spisovatelčiny tvorby přečíst a volba padla na knihu s názvem Touhy. A jak se mi líbila?

Hned na začátek bych ráda upozornila, že autorka má velice čtivý styl psaní. Já vím, zní to jako otřepaná fráze, ale opravdu tomu tak je. Když jsem knihu poprvé otevírala, řekla jsem přítelovi:,, Přečtu si jen pár stran, to bude na chvíli." Knihu jsem zaklapla po 2,5 hodinách a po zhruba 150 stranách. Velice dobře se kniha čte. Můžete ji číst povrchově a jen pozorovat příběh hlavní hrdinky Lucky, nebo můžete číst i v trošku hlubší úrovni a naleznete několik velmi zajímavých myšlenek a postřehů.

Kniha vypráví o životě mladé svobodné matky jménem Lucie. Ta má dvouletého syna, kterého počala v době, kdy byla zamilovaná a naivní. Mimo výchovy syna má Lucka na starosti i svou matku, která je odkázána na její pomoc. Do toho všeho chodí do práce, aby měla kde bydlet. Každodenní rutina je pro Lucku ubíjející, ale všechno se změní, když potká lyžařského instruktora jménem Stano.

Kdybych měla hlavní postavu charakterizovat jedním přídavným jménem, rozhodně bych zvolila slovo ubrečená. Lucka totiž každou chvíli brečí - nejdřív smutkem, zklamáním a hořkostí ze života, potom z radosti, štěstí a lásky. Přesto dokáže být i silná a odvážná. Během čtení pozorujeme její proměnu z nejisté, nešťastné ženy bez sebelásky na atraktivní, sebevědomou a šťastnou dámu. Občas mi v určitých okamžicích přišla hodně naivní, např. když se pomiluje s mužem bez ochrany a pak se strašně diví, že je těhotná. Jak se to asi mohlo stát, že? V jiných okamžicích si získala můj obdiv, třeba že dokázala několik let žít s mámou, která na ní byla opravdu zlá. To co v této knize dokáže říct matka své dceři, je velmi bolestivé.
Na knize jsem našla i pár drobných detailů, které se mi moc nezamlouvaly. Např. když je Lucka týden na dovolené a chodí si občas zaplavat, zhubne a vyrýsují se jí svaly tak, že na ni mohou chlapi oči nechat. Jo, kdyby bylo hubnutí takhle jednoduché, nebyl by na světě problém s obezitou. Dále se mi nelíbila dieta, kterou Lucka držela. Jedla třeba jen 2 banány a hrnek mléka denně. Připadala si pak skvěle, protože hodně zhubla. Ale v dnešní době, kdy ženy tak nezdravě zacházejí se svou postavou a vůbec nejí, je to jen přilévání benzínu do ohně. Autorka naštěstí asi ve 3/4 knihy začala na toto nesprávné stravování poukazovat, takže nakonec z toho vzešlo pro ženy držící nesmyslné diety ponaučení.

Jak jsem již zmínila, příběh je velmi čtivý. Pro mě je toto téma knih neobvyklé, většinou toto nečtu. Přesto mě autorka mile překvapila a rozhodně to nebyla poslední kniha, kterou si od ní přečtu. Ale po další sáhnu zřejmě až za delší dobu. Ještě jsem nedospěla do bodu, kdy člověk rád čte o komplikovanosti života knižních postav. Nebo jsem se možná nedokázala plně sžít s hlavní hrdinkou a nedošlo tak ke splynutí čtenářské duše s příběhem knihy. 
Pokud rádi čtete romány z běžného života, rozhodně mohu knihu doporučit. A těm, co nic od Táni Keleové - Vasilkové nečetli, mohu její tvorbu taktéž doporučit. Rozšíříte si obzory.

Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Noxi za poskytnutí knihy na recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.

9 komentářů:

  1. Vydařená recenze, po nějaké knize této autorky se chci určitě do budoucna podívat :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  2. Autorku pomerne poznám, avšak nič som od nej nečítala, je tak trošku mimo môj záber. Nepochybne má niečo do seba, pretože má pomerne dosť fanúšikov, každopádne ako si sama napísala, ide o príbehy zo života a tie ja veľmi nevyhľadávam :-) Každopádne je super, že si skúsila niečo nové :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ráda, že jsem zkusila jinou četbu, pro mě maličko nepřirozenou. Ale fantasy je fantasy :).

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, knihu neznám a nejspíš se do ní pouštět asi nebudu. Asi by mi trochu vadila ta ubrečenost :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hrozně mě láká od této autorky něco zkusit! :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle autorku jsem nikdy nečetla a ani jsem o ní nevěděla, a přitom námět téhle knížky mě zaujal! Díky za nový literární tip! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)