úterý 12. července 2016

Dcera aneb Selekce naruby

Název: Dcera
Autor: Kiera Cass
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo
Anotace
Princezna Eadlyn od malička stále dokola poslouchala vyprávění o tom, jak se potkali její rodiče. Ona ovšem ani náhodou netouží opakovat jejich romantický příběh! O svém životě však nerozhoduje sama. Její protesty jsou naprosto zbytečné, i ona si musí manžela vybrat v Selekci.


Nenechte si ujít příběh další generace princeznovské Selekce!

Recenze
Jelikož je trilogie Selekce jednou z mých nejoblíbenějších, rozhodně jsem si musela přečíst i knihu Dcera, která na sérii navazuje. Byla jsem na knihu velmi natěšená a zvědavá, jak si s příběhem poradila autorka tentokrát.
Nejdříve musím pochválit čtivost knihy. Autorka si stále udržuje svůj čtivý styl psaní, takže jsem knihu měla velmi rychle přečtenou. Přesto se mi příběh četl maličko hůř než předchozí trilogie. Zřejmě za to mohlo mé očekávání, které se úplně nevyplnilo.

Hlavní hrdinka Eadlyn je od malička připravována na roli královny. Bohužel v této knize působí jako nepoddajná, tvrdohlavá a až rozmazlená fiflena. Nedokázala jsem si k ní vytvořit pouto a to jsem ji tak strašně moc chtěla mít ráda. Chvílemi se chovala úplně příšerně a až zle. Nedivím se, že mnoho lidí mělo raději Camille (francouzká princezna). Ta měla sice v knize jen velmi malinký prostor a stejně jsem si ji zamilovala více, než Eadlyn. A častokrát jsem se musela ptát, kde udělali Maxon s Americou chybu? Vždyť tihle dva by nikdy neměli takovou dceru, protože jejich povahy by to nedovolili. Kam zmizela ta odhodlaná America a spravedlivý Maxon?
V příběhu mě velmi překvapila postava Kila. Ten mi byl velmi sympatický, stejně jako někteří další kluci, kteří se dostali do Selekce. Akorát mě velmi překvapila situace, kdy se Eadlyn přátelí s Kilem. Jako vážně? Nejdříve se celý život nenávidí a pak se chvilku po začátku Selekce kamarádí? To mi nešlo na rozum.

Pánská Selekce byla skvělá volba. Je zajímavé pozorovat rozdíly mezi pánskou a dámskou Selekcí. V dámské spolu ženy více soupeřily a odhodlávaly se i k podlostem, kdežto v pánské jsou chlapcisice taky ve skupinkách, ale není mezi nimi tak velké rivalství. Těžko jsem v duchu hledala jednoho kandidáta, kterému budu fandit a doufat, že vyhraje. Nakonec mám favoritů více a budu ráda za kteréhokoliv z nich.
I když mě na knize pár věcí zamrzelo, celkově se mi docela líbila. Původní trilogie Selekce je sice lepší, ale i ta obsahuje slabší díl (Elitu), takže se nechám překvapit pokračováním. Doufám, že se povaha Eadlyn zlepší, jelikož zatím vystupuje jako ledová princezna (která ale díky klukům v Selekci pomalu roztává).

Obálka knihy se nese ve stejném duchu jako trilogie Selekce, takže ji skvěle doplňuje. Tentokrát je laděna do šedomodré kombinace. Podle mě jsou tyto obálky snad nejpovedenější na českém trhu. Zatím jsem asi neviděla hezčí.

Knihu doporučuji všem. Třeba někoho z Vás nadchne více, přeci jenom se nadarmo neříká, že sto čtenářů, sto chutí. A za přečtení rozhodně stojí.

Hodnocení: 3,5/5


11 komentářů:

  1. Já u téhle knížky stále nevím. Těšila jsem se na ni, ale otravnější hrdinku než Americu fakt nedám, takže dost přemýšlím nad tím, že si Selekci nechám jen jako trilogii... Ale uvidím, třeba se to časem změní.
    Jinak super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eadlyn je otravná jiným způsobem :D. Ale rozhodně od toho neměj takové očekávání, jako od Selekce. Kniha je skvělá, když na ní půjdeš s tím, že nevíš co čekat. Když budeš mít očekávání, která se nesplní, tak trochu zklame ;).

      Vymazat
  2. K tejto knihe som sa nedostala a zrejme sa ani nedostanem :-) Každopádne ma nejako extra neláka, má krásnu obálku, ale nie je to veľmi pre mňa. Každopádne si napísala peknú recenziu a ja som si rada prečítala tvoj názor :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem byla upřímně zklamaná. Souhlasím s tím, kde udělali Maxon a America chybu a co zanedbali, protože ti dva by přece takovou dceru nikdy nevychovali.
    Kniha pro mě byla vlastně docela o ničem. Protože zmizela téměř zápletka s rebely, a kde je nějaká Selekce, nějaké úkoly pro hochy, tak jak tomu bylo v případě Ameriky? Nikde ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam ty rebely ani mít nemusím, ale líbilo se mi u Selekce pozorování úkolů pro kandidátky, intrik atd. Tady z toho nic není. Ale na druhou stranu je zase zajímavé vidět další možnost průběhu Selekce. Banda kluků je holt jiná než banda holek :).

      Vymazat
  4. Pěkná recenze :) Mám stejný názor jako ty, ale další díl si přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si další díl přečtu, dokonce se na něj těším. Doufám, že se to tam konečně rozjede :).

      Vymazat
  5. Knihu mám doma, ale plánuji ji až ke konci roku, abych pak nemusela čekat na další díl :)
    Musím se přiznat, že se mnohem více těším na ty povídky, co vyjdou v srpnu a celkově od Dcery nic moc neočekávám :/
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na povídky se taky moc těším. Ale v srpnu má vyjít tolik knížek, na které se těším, že nevím, co si pořídit dřív :D.

      Vymazat
  6. Já tuhle knihu miljjiji! Není už taková jako původní díly, ale vůbec mě nzklamala!!!! Doufám že vyhtŕala Hela (((((

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)