neděle 10. července 2016

Škola dobra a zla

Název: Škola dobra a zla
Autor: Soman Chainani
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo

Anotace

Věříte pohádkám? 


Sofie čekala celý život na to, až ji unesou…
Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pochází z Gavaldonu, městečka, kde se každé čtyři roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí?

Se Sofií a Agátou poznáte, jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.


Recenze

Na knihu Škola dobra a zla mě nalákaly hlavně početné kladné ohlasy čtenářů. Vůbec jsem netušila, co od knihy očekávat, takže pro mě byla jedním velkým překvapením. Zda milým nebo ne se dozvíte níže.
Zpočátku jsem nemohla knize přijít na chuť. Přeci jenom to byl najednou úplně nový svět a nedokázala jsem si hned představit, jak to může v takové Škole dobra nebo zla chodit. Brzy jsem se ale naladila na příběh a začala si knihu užívat.

Hlavní postavy máme v knize hned dvě. Obě to jsou dívky. Jedna se jmenuje Sofie a chystá se na život princezny. Moc ráda se ,,čančá", používá všelijaké kosmetické doplňky a obléká se do krásných šatů. Nejvíce mě rozesmály její dobré skutky. 

Druhou hlavní postavou je Agáta, tajuplné děvče, které bydlí na hřbitově a obléká se do černé. Všichni si myslí, že právě Agáta bude vybrána do Školy zla. Ale ani černá barva vždycky neznázorňuje zlo, stejně jako růžová dobro. Agátu jsem si oblíbila více než Sofii, protože jsem moc dobře rozuměla jejím pocitům a vroucným přáním mít alespoň jednu kamarádku. 
Musím pochválit autora za propracovaný svět, který vymyslel. Koho kdy napadlo něco podobného? Mnoho věcí mě i dost zarazilo, např. tresty za propadnutí v obou dvou školách. ty mi přišly velmi kruté. Velmi se mi líbilo, jak autor krásně ukázal, že zlo nemusí být tak zlé a dobro vždycky dobré. A jedno bez druhého nemůže existovat.

Děj sám o sobě je velmi tajuplný a překvapivý. Nikdy jsem netušila, co mohu očekávat nebo se dokonce mé očekávání nepotvrdilo. Často přišly nečekané zvraty a zajímavé situace, které knize dodaly náboj akce a zahnaly tak veškerou možnou nudu.

Obálka knihy je velmi krásná. Perfektně symbolizuje celý příběh ukrytý v knize. Dvě školy, dvě hlavní hrdinky, odznaky škol a úzký most, který školy rozděluje. Některé části jsou vystouplé, což je na dotek velmi příjemné. A uvnitř knihy čtenáře provázejí krásné ilustrace, které skvěle doplňují děj.
Knihu celkově musím ohodnotit velmi kladně. Nesla v sobě mnoho ponaučení a skrytých významů. Myslím, že hlavně pro děti kolem 12 let je perfektní. Ale i dospělí čtenáři si ji mohou vychutnat. Stačí si k ní najít jen ten správný přístup.

Hodnocení: 4/5

Děkuji e-shopu Dobré knihy.cz za zaslání knihy k recenzi.

Knihu si můžete pořídit -zde-.

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Nad knihou/ sérii už dlouho uvažuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je rozhodně zvláštní, ale pokud si k ní najdeš cestu, bude se Ti velmi líbit :).

      Vymazat
  2. O knihe som tiež veľa počula, ale ešte som sa k nej nedostala. Musím si na ňu dať rezervačku v knižnici! :D Obálka je naozaj krásna a podľa recenzie to vyzerá, že sa mám na čo tešiť :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)