pondělí 1. srpna 2016

Píseň krve - kniha, která předčila má očekávání

Název: Píseň krve
Autor: Anthony Ryan
Počet stran: 624
Nakladatelství: Host
Anotace
 Nový mistr vypravěč přináší první díl výpravné fantasy ságy o válce, intrikách a těžce zkoušené víře… Vélin Al Sorna, zasvěcený Šestému řádu, byl od útlého dětství cvičen k boji a zabíjení ve službách víry. Řád se stal jeho jedinou rodinou. Vélinův otec byl rytířem krále Januse, panovníka sjednocené říše. Vélinovo rozhořčení, že ho otec zbavil jeho práv a v pouhých šesti letech ho nechal na prahu Šestého řádu jako nalezence, nezná mezí. Během pobytu v řádu se navíc doslechne podivné zvěsti o své matce, na niž si téměř nevzpomíná. Postupně také odhaluje důvody, které jeho otce vedly k tomu, že ho řádu svěřil. Ale jedna pravda je důležitější než všechny ostatní: Vélina Al Sornu čeká budoucnost, kterou má teprve pochopit. Budoucnost, která změní nejen říši, ale také celý svět.

Recenze
Hned na začátek recenze musím napsat, že na tuto knihu mě nalákaly kladné ohlasy od Vás, ostatních čtenářů. Podle anotace by mě kniha nezaujala a obálka sice krásná je, ale v duchu bych si řekla, že to nebude nic pro mě. Takže děkuji všem, kteří píšete recenze a četli jste tuto knihu, protože bez Vás bych si úžasnou Píseň krve nepřečetla.

Na první pohled je patrné, že kniha nepatří k nejtenčím. Ale vzhledem k tomu, jaký příběh v sobě ukrývá, je tloušťka knihy pochopitelná. Kniha totiž vypráví příběh o chlapci jménem Vélin Al Sorna, který se dostává do Šestého řádu, kde podstupuje tvrdý výcvik v umění boje a přežití. Mimo tréninků musí zvládnout i několik drsných zkoušek, které rozhodnou o jeho dalším osudu. Během pobytu v řádu si utvoří velmi silné pouto se svými bratry (chlapci, kteří byli přijati do kláštera ve stejnou dobu jako on). Stanou se pro něj rodinou, na kterou se může kdykoliv spolehnout. Dále kniha vypráví o tom, co se s Vélinem dělo dál po úspěšném ukončení výcviku v Šestém řádu. Z toho vyplývá, že je v příběhu ukrytých mnoho podstatných let Vélinova života.
Vélin Al Sorna je perfektní hlavní postava. Velice rychle jsem si ho oblíbila, jelikož má velmi silný charakter, kterému se nedá odolat. Nejvíce se mi na něm líbí, že dokáže myslet vlastní hlavou a na vše si udělá svůj názor. Zároveň je velmi odvážný a svým způsobem hodný, díky čemuž se dostal do mírných problémů s králem. Ty chvíle, kdy musel něco vykonat na králův rozkaz, ale proti své cti, jsem mu opravdu nezáviděla a byla jsem zvědavá, jak je vyřeší. Naštěstí autor využil svůj důvtip a svému hlavnímu hrdinovi pomohl.

Kniha mě velice bavila, což jsem vůbec nečekala. Normálně by to asi nebyl můj šálek četby, ale Anthony Ryan má ve svém stylu psaní něco, čím si mě hned získal. Rozhodně je příběh velmi čtivý a napínavý, ale zároveň má své osobité kouzlo, které ho dělá neobyčejným. Pokaždé, když jsem se ke knize vrátila a ponořila se do děje, myslí mi problesklo jediné slovo:,, konečně". Moc jsem se na každou stránku těšila a bylo velmi těžké se od knihy odtrhnout.
Nejvíce mě bavila ta část, kdy se Vélin učí na bratra Šestého řádu. Tam bylo nejvíce akce, překvapivých situací (to chápejte tak, že mi některé scény vyrážely dech, protože jsem něco takového nečekala) a napínavých chvil. Když se Vélin stane bratrem a vydává se do světa na rozkazy krále, už mi to tak záživné nepřišlo, ale stále bylo potěšením tyto pasáže číst.

Celkově ve mně kniha zanechala velmi dobrý dojem a já jsem zvědavá na pokračování. Doporučit ji mohu všem od 15 + (přeci jenom tam jsou scény z boje popsány docela barvitě). Věřím, že mnoho z Vás si kniha získá svojí jedinečností. A pokud se Vám zdá, že kniha není žánr, který běžně čtete, zkuste ji. Třeba Vás překvapí tak jako mě.


Hodnocení: 5/5

Děkuji portálu Megaknihy.cz za zaslání knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.

13 komentářů:

  1. Skvělá recenze. :) Taky jsem nejdřív ke knize přistupovala stejně jako ty, ale pak jsem si ji naprosto zamilovala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, na re-reading téhle knihy se tenhle měsíc chystám :D Pěkná recenze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však myslím, že právě Tvoje recenze mě donutila si knihu pořídit a přečíst, takže díky! :)

      Vymazat
  3. Knihu mám doma už celou věčnost, k narozeninám jsem od bráchy dostala i druhý díl, ale stále jsem se k nim nedostala. Když já mám doma tolik nepřečtených knih, že zkrátka nevím, co dřív! :D
    Ale super recenze, nalákala jsi mě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No rozhodně si ji musíš přečíst! :). Díky :).

      Vymazat
  4. Jo, tuhle knihu jsem hltala a po dočtení mě nestihla docela depka, že je konec... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. O knihe som už tiež dosť počula a rada by som si ju konečne niekedy aj prečítala :D Dúfam, že sa mi bude páčiť tak ako tebe, vyzerá naozaj super :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Na tuhle knížku už se dlouho chystám :) Tenhle měsíc na ni asi nedojde, mám ve frontě spoustu knížek z knihovny :) Ale snad se k ní už brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že až se k ní dostaneš, budeš stejně nadšená jako já :).

      Vymazat
  7. Píseň krve je skvělý příběh, já se teď chystám na druhý, ale zjistila jsem, že si musím osvětlit tento prví. A na podzim vychází u Hostu třetí, takže doufám, že se mi povede přečíst všechny za sebou :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)