pátek 30. září 2016

Zmatek nad zmatek

Název: Zmatek nad zmatek
Autor: Jules Verne
Počet stran: 184
Nakladatelství: Omega
 
Recenze
Když svět obletí zpráva od americké společnosti North Polar Practical Association, že se bude konat dražba území od 82°šířky až k pólu, způsobí to po celé zeměkouli pořádný rozruch. Nikdo totiž neví, co se na daném území nachází. Přesto se najde několik zemí, kteří pošlou své vyslance zúčastnit se dražby, jelikož si myslí, že území patří právem jim. Učiní tak země Holandsko, Dánsko, Švedsko spolu s Norskem, Rusko a Anglie. Do pozice jejich protivníka se staví Amerika a její společnost North Polar Practical Association. Nastává tak dražební bitva mezi Evropou a Amerikou. Vítězí Amerika a získává tajuplné území. Proč ale byli ochotni zaplatit tolik peněz pro kus neznámé země? Vědí snad něco více, než ostatní?

Knihy Julese Verna patří mezi mé oblíbené. Člověk nestačí žasnout, jakou úžasnou fantazii autor měl a hlavně kolik věcí se vyplnilo. Jeho styl psaní se v dnešní době může zdát složitější, ale i přesto si u něj hezky odpočinu. Bohužel tato kniha pro mě zřejmě není to pravé ořechové, protože jsem ji nedokázala dočíst. A to má pouhých 171 stran čistého textu. Hned vysvětlím, co se stalo.

Námět knihy je velice zajímavý a věřím, že jinak podaný by se mi velice líbil. Bohužel jsem skončila po dlouhých bojích na straně 110 a zbývajících 61 stran nebyla schopná dočíst. Strasti začaly hned na začátku knihy. Nejdříve je vystavena na světlo světa prazvláštní smlouva, která celý tenhle zmatek a šílenství tamějšího světa způsobila. Chápu, že je nutné čtenáře seznámit s okolnostmi vzniku a dalšími daty, ale mít v knize 26 stran skoro bez kousku přímé řeči a celý tento počet stran rozebírat stále a pořád dokola jednu smlouvu, mi přišlo trošku nudné. Když však došlo na samotnou dražbu, příběh se hezky rozjel a já doufala, že tak to bude po celý zbytek knihy. Bohužel jsem se spletla.
V další části knihy se rozebírají stále dokola všelijaké zeměpisné stupně, matematické vzorečky a fyzikální záležitosti. Připadala jsem si, jako kdybych četla definice vzorců z učebnice matematiky. Byla jsem úplně mimo a tyto části si musela číst několikrát, abych dokázala alespoň trošku pochopit, co se nám vlastně autor snaží předat. Ano, tahle kniha je určená především pro milovníky věd jako je geografie, matematika a fyzika.

Četbu bych přirovnala k chůzi po kolena zabořená v bahně. Nemyslím tím, že obsah je hrozný, to určitě ne. Příběh je kvalitní, ale obávám se, že jej ocení jen určitý typ čtenářů. Přirovnáním jsem se snažila naznačit, jak moc těžkopádná a vleklá četba byla. Každou stranu jsem četla poměrně dlouho a některé části několikrát. Přesto doufám, že za pár let, až knihu zkusím číst znovu, změním názor a kniha se mi bude číst lehčeji.

Grafické vzezření knihy je velice pěkné, skvěle pasuje k celé edici J. Verna od nakladatelství Omega. Velkým desingovým plus shledávám i to, že kniha je pod přebalem stejná jako na přebalu. Uvnitř v knize najdeme krásné ilustrace, který text perfektně doplňují. Příjemným bonusem je i stužková záložka, která je velmi praktická. 
Jak bych tedy celkově ohodnotila knihu? Mě osobně zklamala, protože jsem očekávala něco jiného. Věřím ale, že si své čtenáře najde. Velice si vážím logiky a chytrosti autora. Je neuvěřitelné, v čem všem vynikal. Ale pro tentokrát knihu odložím a počkám, až dozraje čas já se ji pokusím znova přečíst. Nehodlám to s ní vzdát, protože věřím, že se pod všemi těmi matematickými vzorci a zeměpisnými souřadnicemi ukrývá skvělý příběh. 

Hodnocení: 1,5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi mnohokrát děkuji nakladatelství Omega.

Knihu Zmatek nad zmatek si můžete zakoupit v prodejnách a e-shopu Knihy Dobrovský.

Četli jste nějakou knihu od J.Verna? A jak se Vám líbila? :)

8 komentářů:

  1. Má naozaj krásnu obálku, táto edícia vyzerá nádherne :-) Škoda, že ti obsahovo až tak nesadla, každopádne niekomu sa určite zapáči :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že ano :) Jiné knihy, co jsem od Verna četla byly zatím skvělé :)

      Vymazat
  2. Vím, že jsou knihy, které se ti od Vernea líbily mnohem víc, ale já osobně ho fakt asi číst nebudu. Myslím, že na mě má až moc složitý styl psaní a nadměrné popisy. Já čtu spíš takové ty "jednodušší" knížky, u kterých nemusím moc přemýšlet :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ty ,,jednodušší" taky ráda, ale občas je fajn přečíst si něco ,,více složitějšího". Odpočinout si od jednoduchosti :)

      Vymazat
  3. Tak koukám, že dočteno :D Jak už jsem říkala, tohle by asi nebyla kniha pro mě, ale moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Ailin, po dlouhé době jsem se zase přišla podívat k Tobě do blogového domu. A jsem ráda, že jsem opět zahlcena něčím novým. Pěkně jsi svůj blog oživila veselými barvami, to se mi líbí a musím přiznat, že více než ten předchozí layout!
    Jinak článek musím pochválit. Je stále více poznat, jak dozráváš ve své kritice a že pokud máš negativní názor, je třeba ho napsat, aby byla Tvá zpráva objektivní.
    Přiznám se, že jsem Julesa Vernea nečetla a tak trochu se za to stydím, protože je klasik. Já sice nikdy příliš nevynikala v exaktních vědách, ale i přesto mě Tvá recenze ke knížce nalákala, protože ráda objevuji a ráda se peru s něčím novým. Na druhou stranu jsem přečetla Terryho Pratchetta a jeho Vědu na Zeměploše, která je chvílemi taky náročná, ale absolutně trefná a ve výsledku zajímavá. Teď navíc vyšla nová Věda na Zeměploše, tu si musím pořídit!
    Přeji Ti krásné podzimní dny, milá Ailin!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mniško, děkuji Ti za milý komentář! :)

      Rozhodně knihu zkus, třeba se Ti nakonec bude líbit a pak ji spolu ,,prodrbeme" :)

      Pratchetta bych si též ráda přečetla :).

      I Tobě přeji krásné dny! :)

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)