úterý 25. října 2016

Když království sužuje temnota...


Název: Stínová královna
Autor: C. J. Redwine
Počet stran: 360
Nakladatelství: Baronet

Recenze
Po smrti své matky Lorelei ví, že její život už nikdy nebude jako dřív. Její otec se v rámci příměří mezi Havraní říší a Morcantem znovu ožení, tentokrát s Irinou, sestrou své zesnulé ženy. Nejdříve to vypadá, že jsou konečně všichni opět šťastní, ovšem Irina neprahne po ničem jiném, než po moci. 

Jednoho dne zabije krále a zotročí si celou Havraní říši. Domnívá se, že Lorelei s bratrem Leem taktéž zahynuli. Ovšem sourozenci díky dobrému srdci strážného Gabrila přežijí a potom se dlouhých devět let pilně učí a trénují, aby jednoho dne dokázali svrhnout Irinu a její krutou vládu. To ale Lorelei netuší, že se do všeho zamotá mladý Kol, král sousední země zvané Eldr. 

Kniha Stínová královna je převyprávění pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků. Ovšem v této knize trpaslíky nenajdete. Naleznete v ní ale mnoho fantastických kouzel, dračí lid a hodně napjatých chvil. Zdá se, že knize by nemělo nic chybět. Bohužel během četby se několik nedostatků objevilo.

Kniha oplývá mnoha akčními situacemi, které by měly v srdcích čtenářů pořádně rozproudit adrenalin. Ale opak je pravdou. Upřímně, několikrát jsem knihu zaklapla s tím, že je strašně nudná a nevím, jestli ji dočtu. A to se klidně mohlo jednat o velice napínavou scénu. Autorka zřejmě použila styl psaní, který mi moc nesedl. Nedokázal ve mně vyvolat ty správné emoce. Tento stav trval zhruba do půlky knihy. Pak jsem si na styl psaní zřejmě zvykla a konečně začala celý příběh naplno prožívat. 
Hlavní postavou je Lorelei, která je odvážná, spravedlivá a laskavá. Konečně nějaká hlavní hrdinka, která si chlapce vyslechne, než jej začne neprávem odsuzovat. Konečně postava, která používá mozek a nenechává se úplně ovládat emocemi. Lorelei je zkrátka velmi sympatická a nejednoho čtenáře si podmaní svojí dobrotou. 

Druhou výraznou postavou je Kol, mladý král Eldru. Kol je velice charismatický. Snaží se za všechno na světě ochránit svoji zemi a neváhá za to obětovat svůj život. Zároveň je čestný a soucitný. Jeho povahu nelze nemilovat. 

Všechny postavy jsou velice dobře vykreslené. Každá má svoji povahu, které se autorka celý děj drží. A každému hrdinovi se stalo nějaké hoře, které poznamenalo jeho duši. I Irina měla šanci být hodná a milovaná, kdyby nebyla zrazena a podvedena. Potom její srdce zatrpklo a změnilo navždy její povahu na temnou a bezútěšnou.

Příběh směřuje k jedinému velkému vyvrcholení - k souboji Lorelei s Irinou. Po celou dobu v čtenáři narůstá pocit, že to bude velice těžký a epický boj. Ovšem když na něj doopravdy dojde, celá scéna je odbytá poměrně rychle. Čtenář tak nemá možnost pořádně si užít to, na co celou knihu čekal.  

Krásným zpestřením knihy je romantická dějová linka mezi Kolem a Lorelei. Díky jejich povahám je právě tato část příběhu velmi napínavá a zajímavá. Láska mezi nimi vzniká zcela samovolně a takovým příjemně lehkým způsobem. Nic není vynucené. Je to jako když se pomalu otevírá poupě růže. Pomalé, něžné a nezapomenutelné.

Obálka knihy je velice povedená. Vyobrazuje černé jablko, které je v příběhu prezentováno jako symbol Irininy moci. Ta totiž právě jablka napouštěla svými kouzly temnou tekutinou, která z každého, kdo jablko snědl, udělala otroka, jenž se řídil výhradně jejími rozkazy. Uvnitř knihy nalezneme i krásnou mapku, která čtenářům zlehčuje orientaci v příběhu. 

Celkově knihu hodnotím jako průměrnou, ale s potenciálem. Příběh je skvělý, ovšem styl psaní mi občas dal pořádně zabrat. A je trochu na škodu i ten neuskutečněný velkolepý závěr knihy. Ale perfektní propracovanost postav, zajímavý a napínavý děj plný tajemství a krásná romantická linka nedostatky poměrně vyvažují. Knihu doporučuji všem čtenářům fantasy literatury, neboť jim může kniha sednout mnohem lépe než mně. 

Hodnocení: 3/5

Děkuji knižnímu e-shopu Martinus.cz za poskytnutí knihy k recenzi.


Knihu Stínová královna si můžete koupit -zde-.


Četli jste Stínovou královnu? Co na ní říkáte?

8 komentářů:

  1. Hm, na můj vkus trošku nízké hodnocení :D Ale stejně si tuhle knihu jednou přečtu... až se k ní dostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti, třeba se Ti bude líbit více, než mně :).

      Vymazat
  2. Souhlasím úplně se vším, ale tak to už víš, knihu jsme probíraly :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já na styl psaní docela koukám, když knížku čtu, takže nevím nevím, jestli by to bylo pro mě. Ale pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu si chcem prečítať, zaujala ma obsahom i obálkou. Mrzí ma, že na teba veľký dojem neurobila, možno to bude práve tým štýlom, kto vie, sama som zvedavá ako na tom budem ja, ak si ju niekedy prečítam :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)