sobota 29. října 2016

Měsíční svit nad Paříží


Název: Měsíční svit nad Paříží

Autor: Jennifer Robsonová

Počet stran: 368

Nakladatelství: Jota

 
Recenze
Když Helenu zasáhne zničující spála, doktoři ji nedávají šanci na přežití. Ona sama si ale v bolestech slíbí, že pokud přežije, začne opravdu žít. Zapomene na všechny předsudky a pomluvy, které se o ní rozšířily po celém Londýně, a začne si naplno užívat života. Po roce, když nemoc přežije a dostatečně se zotaví, odjíždí strávit rok u své tety v Paříži. Mezitím bude navštěvovat akademii umění, aby se ještě více zlepšila ve svých malířských dovednostech. 

Děj se odehrává v Paříži, po první světové válce. Přesně tohle období mám velice ráda. Lidé se zajímají o umění, hudbu a četbu. Snaží se prosadit a najít sebe sama a celkově život vnímají jinak než my dnes. Kolik lidí si dnes chodí popovídat do kavárny o literatuře?
Hlavní hrdinka Helena je velice sympatickou postavou. Umí se slušně chovat a zdvořile konverzovat. Je štědrá a vděčná. Dokáže se radovat z úspěchu přátel a sdílet s nimi i okamžiky plné trápení. Její největším životním přáním je stát se malířkou. V Paříži poznává nové přátele, a byť si k nim hned nevybuduje pevné pouto, jejich přítomnost ji těší a uklidňuje.
Autorka knihy má velice příjemný styl psaní. Nepřekáží zbytečně vleklé popisy míst nebo okamžiků, takže děj hezky plyne. Při čtení má člověk pocit, jako kdyby text doprovázela jemná hudba. Tak podmanivý a melodický příběh se ukrývá v této knize. Díky čtivosti a nápaditosti autorky se čtenář bez problému vžije do děje a sám se tak ocitá v Paříži, kráčí podél řeky Seiny nebo drží malířský štětec. 

V textu je použito mnoho francouzských slov či vět. Setkáme se i s mnoha názvy budov. Někomu by se mohlo stát, že se bude v pojmenování ztrácet. I na to ovšem spisovatelka myslela, a proto se vzadu v knize nalézá Slovníček pojmů a míst. Velice praktická záležitost, která zaujme. K různým místům jsou doplněné i krátké informace, pro lepší orientaci.

Příběh jako takový je skoro bez chybičky. Občas sice dojde k náhlému zmatku v podobě nic neříkajícího jména a tím pádem ke špatnému zařazení osoby do děje, ale to je jen malinká nedokonalost na jinak úchvatné knize. Co ale knihu poškozuje nejvíc, je špatná korektura. Několikrát se v jedné větě opakují dvě stejná slova, což čtenáře akorát ruší od příběhu. Když už mi přišlo těchto chyb hodně, začala jsem si stránky s překlepy zakládat papírky. Jak vidíte, v knize jich je poměrně dost. A to není označena první část knihy, kterou jsem si ještě nezakládala. Já jsem obvykle nepozorný čtenář a chyby mi dost unikají, ale zde se to nedalo přehlédnout. Což je velká škoda, protože příběh sám o sobě je nádherný, ale časté chyby v textu ničí celou atmosféru knihy.

Obálka knihy je naprosto překrásná. Vyobrazuje mladou ženu v Paříži, tudíž se zřejmě jedná o hlavní postavu knihy Helenu. Obrázek skvěle doplňuje tmavomodré pozadí se zlatým nápisem. Jednoduchá, a přesto velice zdařilá obálka. Akorát nerozumím tomu, proč je uprostřed obrázku slovo román. Připadá mi tam zbytečné.
Celkově knihu hodnotím jako velice zdařilou. Krásný příběh o plnění snů, pravém přátelství a jemné lásce. Příběh plný romantiky a i malého poučení. Škoda těch překlepů, které se v knize poměrně často vyskytují. Přesto doufám, že si kniha najde mnoho svých čtenářů, protože ukrývá nádherný román, který mohu jedině doporučit.
Hodnocení: 4/5
Děkuji nakladatelství Jota za zaslání knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-

12 komentářů:

  1. To je ale neskutočne krásna obálka. :) Ďakujem za tip. Škoda len, že ten preklad nie je vydarený. Maj sa krásne. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsme včera řešily, ale i tak jsem si recenzi přečetla ráda :) Můj styl to sice opravdu není, ale své čtenáře se určitě najde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V to doufám, protože ukrývá opravdu krásný příběh :).

      Vymazat
  3. Dobré ráno, já jsem si knihu koupila a přečetla a musím říct, že se mi velmi líbila, překlad je velmi dobrý a četba mne naprosto pohltila. Všimla jsem si i pár překlepů, ale toto se objevuje v každé knize - jsem na to dost vycvičená a knihu bez překlepu jsem snad ani v ruce neměla. Záleží spíš, na jakých je to místech, že to člověka vyhodí či nevyhodí z děje. Babička, která si to četla také, si žádných překlepů nevšimla, ale spíš jí vadí styl autorčina psaní a kniha ji moc nenadchla - každý máme prostě něco. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala v recenzi - já nejsem ten typ člověka, co najde každou chybu v knize, ale tady mi to opravdu vadilo.

      Vymazat
    2. Mně šlo spíš o to, jak zde někdo psal, že je tedy škoda, že se překlad nepovedl - podle mne povedl a děj paráda. Pár překlepů jsem zaznamenala, ale osobně nevadily, protože už jsem viděla o moc horší a taky nevím, kolik měl práce korektor, protože někdy musí dodělat i to, co neudělal překladatel. Ale fakt je, že někoho překlep na nějakém hodně vypjatém místě pořádně vyruší z toho děje, kdy je zabraný, příběh se krásně vyvíjí - a najednou je tam nějaká pitomost. To by nejradši někoho klepnul. No, jak píšu, každý máme něco a asi kniha není pro každého, třeba u babičky mě překvapilo, že jí vadí ten styl, prý je to moc vyumělkované a splácané, konec divný - když mně to přijde přirozené a pěkné :-) Majka.

      Vymazat
    3. Překlad je dobrý, ale korektura je špatná. Mě mrzí, že knihy tak strašně moc ztrácejí na kvalitě co se týče chyb v textu a překlepů. Zrovna nedávno jsme se o tom bavily s kamarádkou a ta tvrdí, že jediná dvě nakladatelství, která si udržují knihy bez překlepů je Host a Fragment. Jinak to jde prý s tou korekturou silně z kopce.

      Vymazat
  4. Vážně mě na knihu lákáš čím dál víc, když na ní někde narazím, asi ji vyzkouším :)
    Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Súhlasím, obálka je naozaj krásna a obsahovo kniha tiež vyzerá dobre. Neviem síce, či by som po nej siahla, nie je to tak úplne môj štýl, ale som rada, že tebe sa páčila :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Překlepy mi sice vadí, ale je-li příběh dobrý, dokážu přimhouřit oči. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)