čtvrtek 13. října 2016

Petr Pan - chlapec, který nechtěl vyrůst

Pohádka Petr Pan patří mezi mé nejoblíbenější. Do teď jsem ji znala pouze ve filmové verzi. Ale díky nakladatelství Slovart jsem si ji mohla přečíst v knižní podobě. A jak se mi líbila?

Název: Petr Pan
Autor: James M. Barrie
Počet stran: 176
Nakladatelství: Slovart

Recenze
Sourozenci Wendy, Míša a John žijí běžným životem. Ovšem jednoho dne je navštíví Petr Pan a změní jim pohled na svět. Naučí je létat a přemluví je, aby s ním odletěli do Nezemě, světa plného dobrodružství. Děti s radostí souhlasí a vydávají se na cestu. Po dlouhém letu přistávají na ostrově, kde se seznámí s dalšími dětmi - Ztraceňáky. Wendy se ujme role maminky a stará se o ně. Zažívají všelijaké nebezpečné a napínavé situace - od krvavých bitek s piráty až po předstírané večeře. Nic ale netrvá věčně a jednoho dne se Wendy s bratry rozhodne, že je čas jít domů. Předtím ale všichni musí vyhrát nejnebezpečnější bitvu v dějinách Nezemě - souboj s piráty a kapitánem Hákem.

Příběh o Petru Panovi je celosvětově velice populární. Kdo by neznal jméno chlapce, který nechce vyrůst a stát se tak dospělým mužem? James M. Barrie dokázal svoji neobyčejnou fantazii předat celému světu. Pohádka se dočkala několika filmových i divadelních zpracování.

Příběh je psán velice hezky, takovým jemným způsobem, který se perfektně hodí pro dětské knihy. Pro úplné vžití do pohádky je třeba odložit stranou všechny námitky typu:,, To není možné, to neexistuje." Jakmile toho čtenář docílí, otevře se mu nádherný svět. Všechna dobrodružství bude prožívat spolu s dětmi - dokáže létat, uvidí Neptáka a podzemní dům a dokonce bude bojovat s piráty. A jen tak si dokáže pohádku naplno užít.

Hlavní postavou je již zmíněný Petr Pan, jež je velice osobitý. Rychle zapomíná prožitá dobrodružství, fantazii má velice bujnou a obecně moc nechápe svět dospělých. Žije přítomným okamžikem a na minulost se neohlíží (jelikož si ji ani nepamatuje). Nemá moc pojem o čase. Nejvíce miluje svět, který nalezl v Nezemi. 

Wendy se ráda stará o všechny kluky a roli maminky si užívá. Přesto si brzy začne uvědomovat fakt, že je načase vrátit se domů. Děsí ji totiž, že její bratři na rodiče pomalu zapomínají a myslí si, že ona je jejich opravdová maminka. Nezemi si stejně jako ostatní děti oblíbila, ovšem ví, že tam nemohou zůstat. Díky své ochotě a laskavosti vnesla do Nezemě maličko více mateřské lásky.

Pohádka Petr Pan je opravdu skvělá. Přináší jisté ponaučení pro děti - mít fantazii je úžasné, ale je potřeba se občas vracet nohama na zem. Přesto bychom nikdy neměli dovolit, aby nás fantazie opustila, dokonce ani když jsme dospělí. Protože bez ní nedokážeme létat. Což by si měli všichni dospělí připomenout.

Čtení knihy bylo jako pohlazení po duši na dobrou noc. Opravdu doporučuji číst knihu před spaním. Text příjemně plyne jako vlnky na potůčku a po dočtení se přistihnete, že vás mrzí, že už nejste malé děti a tak si pro vás nepřijde Petr Pan a nepoletíte do Nezemě. A i několik dní po dočtení knihy se budete v myšlenkách vracet k příběhu chlapce, který zůstal navždy dítětem.

Kniha je doplněná ilustracemi, které vytvořil Peter Uchnár. Některé obrázky mi přišly příliš temné, nebo mě mrzelo, že neodpovídají textu, který je napsán nad nimi. Našly se ovšem i takové, které dodaly knize kouzlo, čímž ji činí jedinečnou. Velmi se mi líbí i kvalitní provedení knihy. Obálka je z hebkého materiálu, takže je doslova radostí vzít knihu do ruky. 

Knihu mohu doporučit všem. Jako malé chybičky knihy shledávám některé temné ilustrace (samozřejmě na těch stranách, kde je temnota zbytečná, jelikož text není tak ponurý). Ovšem převažují spíše kladné poznatky - příjemný příběh, čtivý text, nádherná fantazie a odpočinek, který kniha nabízí.

Hodnocení: 4/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí knihy k recenzi.



Knihu Petr Pan si můžete pořídit -zde-

Četli jste pohádku o Petru Panovi? Jak se Vám líbila? 


9 komentářů:

  1. Petra Pana jsem ještě nečetla - to je ostuda! :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já do teď taky ne, takže se nemáš za co stydět :D

      Vymazat
  2. Taktiež som v skupine, ktorá Petra Pana ešte nečítala a vidím, že to musím skutočne napraviť, tento príbeh mám vo filmovom spracovaní naozaj rada :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky :) Hlavně ten hraný, kde Petra Pana hraje Jeremy Sumpter :) A v knižní podobě je příběh ještě kouzelnější (byt tam není scéna,, Já věřím na víly, a jo a jo!" :)

      Vymazat
  3. Petra Pana miluju, viděla jsem snad každé filmové zpracování (a stále u mě vede to z roku 2003), ale jako knihu jsem to ještě nikdy nečetla. Budu to muset jednou napravit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tuhle knížku mám doma taky, mám takovou "drobnou" úchylku na krásně zpracované pohádkové knížky, takže mi tahle nemohla chybět, mně se ilustrace líbily moc, bohužel příběh už malinko méně. Pamatuji se, že z filmových zpracování jsem měla Petra Pana docela ráda, ale když jsem teď knihu četla jako dospělák, trochu jsem přehodnotila některé věci, kdybys měla čas a chuť tak se můžeš mrknout na mojí recenzi:
    http://hankathebookworm.blogspot.cz/2016/07/petr-pan-j-m-barrie.html#comment-form
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to je právě to - pokud na to koukáš jako dospělák, kniha se Ti nebude líbit. Já v tom ale vidím úplně něco jiného, než Ty :).

      Vymazat
  5. Tuhle knížku jsem si jednou prohlížela v Neoluxoru a strašně se mi líbila. Až budu mít víc času, zkusím si o ni napsat do Slovartu, uvidíme, jak se k tomu oni postaví. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)