úterý 22. listopadu 2016

První seznámení s Willem, Horácem a Haltem

Hraničářův učeň od Johna Flanagana je celosvětově velice oblíbená série. Záhy zjistíte proč :).

Název: Hraničářův učeň - Rozvaliny Gorlanu
Autor: John Flanagan
Série:Hraničářův učeň
Díl série: 1.
Počet stran: 270
Nakladatelství: Egmont

Recenze
Sirotek Will vyrůstá spolu s kamarády na hradě barona Aralda. Když přijde den vybírání, den, kdy se má rozhodnout, jakým směrem se bude ubírat jeho život, má velký strach. Rád by se totiž přihlásil do bojové školy, ale na válečníka je moc malý a hubený. Proto ho také do jeho vysněné školy nevyberou. Když už se zdá, že se Will nikam nehodí a bude muset jít pracovat na farmu, přihlásí se o něj hraničář Halt, a vezme ho za svého učně. Will brzy zjistí, co všechno se za tajemným životem hraničáře skrývá. Musí se naučit perfektně střílet z luku, vrhat nože a jezdit na svém koni Cukovi. Ale ani jakožto učeň se nevyhne nebezpečným situacím. Obzvlášť teď, když se vrací obávaný Morgarath a vysílá své děsivé kalkary, aby zabili jeho úhlavní nepřátele.

Hraničářův učeň od Johna Flanagana je celosvětově velice oblíbená série. A není se čemu divit. Původně byl HU napsán pro Johnova syna Michaela, aby si nemyslel, že hrdinové musí být vysocí a urostlí, ale mohou být klidně malí a hubení, tak jako on. Nakonec tuto sérii o 12 dílech milují nejen děti, ale i dospělí po celém světě. 

Jelikož je HU určen pro mládež, je psán jednoduchým a čtivým stylem. Díky tomu je ale příběh velice poutavý a svižný. Celých 270 stran přečtete jako nic a budete chtít číst dál. Proto předem doporučuji mít po ruce minimálně jeden další díl.
Hlavní postavou je Will, charismatický 15ti letý chlapec. Je velice zdatný ve šplhání po stěnách. Jako hraničářský učeň je pilný a splní každou povinnost, kterou mu Halt přidělí. Svého koně Cuka nadevše zbožňuje. Ale jeho největší předností je odvaha. I když je Will vyděšený k smrti, neváhá vkročit vstříc nebezpečí, aby ochránil své milované. 

Rozhodně stojí za zmínku i hraničář Halt. Na první pohled se jedná o typického zamlklého bručouna, se kterým není žádná zábava. Ovšem po bližším poznání jeho osobnosti čtenář odhalí specifický humor, který dělá z Halta velmi výraznou a oblíbenou postavu. Halt navíc patří mezi nejlepší hraničáře, takže jeho akční scény jsou naprosto skvělé.
John Flanagan vytvořil úplně nový, originální svět. Najdete v něm odvážné rytíře a tajemné hraničáře, ale i hrůzu nahánějícího záporáka Morgaratha a jeho děsivá monstra. Vše se odehrává v Araluenském království, zemi členitou na pláně, lesy a hory, pro něž jsou typická zajímavá místa. 

Grafické vzezření knihy je naprosto excelentní. Tajemné a kouzelné - přesně takové, jaké se skvěle hodí k prvnímu dílu. Navíc se jedná o pevnou vazbu, která je mně osobně nejsympatičtější. Celá série je laděna ve stejném duchu, takže se knihy vedle sebe v knihovně nádherně vyjímají. 
Knihu Hraničářův učeň - Rozvaliny Gorlanu mohu doporučit všem fanouškům fantasy literatury. Příběh je vtipný, propracovaný a akční. Rozhodně bude bavit jak děti, tak dospělé. A navnadí čtenáře tak, že nebudou mít klid, dokud nepřečtou celou 12ti dílnou sérii.

Hodnocení: 5/5


4 komentáře:

  1. Zcela souhlasím, je to boží! :D

    OdpovědětVymazat
  2. So všetkým súhlasím, výborný diel aj celá séria, Halta som si zamilovala a Will je konečne netypický hrdina :-)

    OdpovědětVymazat
  3. pro me byl hranicaruv ucen vzdycky prumer, protoze je to opravdu hodne zamerene pro mladsi ctenare, presto jsem precetla vsechny a nebranim se dalsim kniham autora... je to alespon takove odpocinkove :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pája mi tuhle sérii doporučoval, taky ji kdysi četl. No a jelikož jsem se na jeho popud pustila už do Eragona a teď do Jamese Rollinse, Hraničářův učeň mě asi taky nemine. :D

    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)