pátek 30. prosince 2016

Kdo je kdo ve světě stínů

Název: Kdo je kdo ve světě stínů
Autor: Cassandra Clare
Počet stran: 208
Nakladatelství: Slovart

Recenze
Autorka Cassandra Clare vydala další knihu. Tentokrát se jedná o průvodce světem postav z jejích knih. Pro fanoušky této světů této autorky zajímavá kniha. Ale co všechno se v ní nalézá?

Kniha je rozdělena celkem na 5 částí - Pekelné stroje, Poslední hodiny, Nástroje smrti, Příběhy z akademie lovců stínů a Temné lsti. V každé části se tak dočteme o postavách z dané série.
U každé postavy je napsáno jméno, rok narození, druh, oblíbená zbraň, rod a nějaké obecné informace o postavě. Tady se malinko zastavím. Když jsem knihu otevírala poprvé, doufala jsem, že se o postavách dozvím více informací. Bohužel tomu tak není. Víte, pokud mám porovnat tohoto průvodce např. s průvodcem světem Harryho Pottera, musím uznat, že je to velký rozdíl. Přijde mi, že Jo Rowlingová má v hlavě celý život každé postavy. Ví o ní všechno. Kdežto postavy Cassandry Clare mi připadají takové na rychlo vymyšlené, bez dotažených životních příběhů. Je to znát už jen z informací u postav. Někde jsou o dané postavě napsány třeba jen 4 řádky. Jo Rowlingová by o svých postavách mohla popsat klidně dvě strany, o každé z nich. Množství informací mě tedy u této knihy docela zklamalo.

U každé postavy se nachází ilustrace od Cassandry Starkweatherové Jeanové. Právě tyto ilustrace jsou klenotem knihy Kdo je kdo ve světe stínů. Jsou opravdu podařené, moc hezky zpracované. Zde není co vytknout. 
Grafické zpracování knihy je výborné. Kniha má jednoduchý vzhled, přesto vypadá luxusně a určitě zaujme na první pohled. Věřím, že si najde cestu k fanouškům knih Cassandry Clare. Jako obrazový průvodce světem postav je kniha skvělá, ovšem informací tu moc nenajdete. Takže pokud hledáte knihu, která je spíše takový uceleným přehledem postav z knih Cassandry Clare, je Kdo je kdo ve světě stínů tou pravou knihou. 
Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete zakoupit -zde-


6 komentářů:

  1. Souhlasím, že grafické zpracování je naprosto bezchybné, to obsahové už tak ne. Já jsem s průvodcem spokojená, ale to jen proto, že jsem prostě velký fanoušek Nástrojů smrti. Právě pro fanoušky bude kniha suprovým doplněním knižní sbírky, ale pro ostatní čtenáře se jedná o naprostou zbytečnost, protože se nic významného z knihy nedozví. Škoda.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, zjišťuju, že mám mezery a že mi evidentně uniklo několik nových příběhů. Skončila jsem u nástrojů smrti, když tady byl v překladu snad první, možná druhý díl. Měla bych to dohnat :D

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá parádně, mě tahle knížka totiž ještě donedávna splývala s filmovým průvodcem (nebo co to vlastně bylo).
    Škoda, že už je po Vánocích, právě jsme vymyslela skvělý dárek pro kamarádku :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Je pravda, že pro fanoušky je to super dárek :)

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)