neděle 8. ledna 2017

Malé zázraky

Název: Malé zázraky
Autor: Kateřina Dubská
Počet stran: 240
Nakladatelství: Jota
Recenze
Spisovatelka Kateřina Dubská se těší u čtenářů velké oblibě. Mnoho jsem o jejích knihách slyšela, ale do nedávna jsem neměla možnost si žádnou přečíst. O to více jsem byla nadšená, když jsem byla nakladatelstvím Jota vybrána jako recenzentka pro knihu Malé zázraky.
Kniha obsahuje celkem dvanáct povídek. Ale nejsou to jen tak nějaké povídky. Všechny se udály, autorka je jen zapsala na papír. Vypráví tak skutečné příhody skutečných lidí. Hlavní myšlenkou celé knihy je uvědomit si, že každému z nás se dějí malé zázraky, jen je občas potřeba trošku popostrčit, abychom si jich všimli.

Do povídek jsem se pustila s chutí. Ráda čtu pravdivé příběhy, nejlépe se šťastným koncem. Jak jsem ale ve čtení pokračovala dál a dál, začínala jsem mít trošku deprese, což byl asi úplný opak účinku, který na mě kniha měla mít. Některé příběhy mě emočně doslova rozsekaly, až jsem knihu musela odložit. A jak přibýval počet přečtených stran, začínala jsem nabývat dojmu, že pokud jste v životě šťastní, něco se musí zákonitě pokazit. Zřejmě jsem knihu vnímala jinak, než jsem měla, ale já z ní šťastná rozhodně nebyla.
Během čtení jsem se občas ztrácela v textu. Někdy mi přišly věty zvláštně poskládané, takže jsem si je musela přečíst dvakrát. Jindy mi dost vadilo, že příběh hrozně skákal. Na jedné stránce čteme nějakou událost, na druhé stránce jsme o dva roky později a na třetí straně jsme o další rok déle. Normálně by to nevadilo, kdyby tam byla alespoň nějaká značka, že se příběh posunul o dost velký kus dál. Takhle jsem četla příběh, otočila stránku v očekávaném pokračování, a najednou jsem byla úplně jinde. Zpočátku jsem byla dost zmatená a chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla. A další věc, která mi u některých povídek vadila, byla chaotické střídání myšlenek postavy a vyprávění o té dané postavě postavě. Chvíli jsem totiž četla myšlenky postavy a najednou jsem četla o té postavě. Nevěděla jsem tedy, kdy přesně myšlenky končí a pak jsem přemýšlela, o kom to v duchu přemýšlí, ale přitom jsem již četla o ní samotné. Další mínus knihy vidím ve špatné korektuře. Nacházela jsem  mnoho chyb a překlepů nebo opakujících se slov. Rozhodně by to chtělo na korektuře zapracovat, kazí to požitek z četby.

Abych jenom nekritizovala, musím ocenit pestrost jednotlivých povídek. I když jsou všechny podle pravdy a autorka tak nemohla popustit uzdu své fantazii, tak i přesto jsou barvité a různorodé. Kolikrát mě mrzelo, že jsem se nedozvěděla víc o daných postavách. Přála jsem si vědět, jak to s nimi bylo dál.
Podle mého názoru by Malé zázraky měli číst lidé, kteří mají těžkou životní situaci nebo nějaký problém. Pak v povídkách najdou naději, že všechno zlé jednou skončí a pokud se správně rozhodnou, opět se budou smát a radovat. Ovšem pokud jste v životě šťastní a nic Vám nechybí raději si promyslete, zda chcete číst o bolesti, smrti a ztrátě.

Celkově na mě tedy kniha příliš velký dojem neudělala, ovšem věřím, že své čtenáře si najde. Mnoha lidem určitě i pomůže. Mrzela mě špatná korektura a nejasnosti v textu. A přestože knihu hodnotím spíše podprůměrně, s autorkou jsem to nevzdala a ráda si přečtu její další knihy. 

Hodnocení: 2/5

Děkuji nakladatelství Jota za zaslání knihy k recenzi.


Knihu si můžete koupit -zde-.

8 komentářů:

  1. Mně i přesto, že šťastná jsem, nevadí číst takovéhle knížky, ba právě naopak je mám možná o to radši, že se pak aspoň víc upínám ke svému zdroji štěstí a vážím si ho, protože takový velký zázrak nemá každý člověk. :)

    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě to, že každá kniha na jednotlivé čtenáře působí jinak. Já si své štěstí uvědomuji a každý den jsem za něj vděčná. Pro mě pochmurné příběhy prostě nejsou :)

      Vymazat
  2. Ne že by kniha vypadala vyloženě špatně, ale moc se na ní necítím. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja osobne mám radšej jeden ucelený príbeh než poviedky. Každopádne vydarená recenzia, hoci ti kniha úplne nesadla, nevyzerá zle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala, záleží na čtenáři a jeho momentální náladě. Mně moc nesedla, ale třeba babičce se líbí :).

      Vymazat
  4. Nejdřív jsem si myslela, že by se mi kniha líbila, ale po přečtení celé tvé recenze si to už nemyslím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct. Nemůžeš soudit podle mého dojmu. Nezapomínej, že každý čtenář má jiný vkus. Nehledě na to, že ty bys v těch povídkách třeba viděla něco úplně jiného než já :).

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)