pátek 10. února 2017

Královna ohně - poslední díl geniální série

Název: Královna ohně
Autor: Anthony Ryan
Díl série: 3. (a poslední)
Série: Stín krkavce
Počet stran: 688
Nakladatelství: Host
Recenze
Po úspěšném odražení a zdecimování nepřátel u města Alltor, se královna Lyrna rozhodne seskupit armádu a zaútočit na nepřátele v jejich domovině. Našim hrdinům je jasné, že proti sobě mají kromě k tvrdému boji vycvičených vojáků i nesmrtelné, oplývající různými schopnostmi. Všichni jsou ale jenom figurky jednoho společného nepřítele - Spojence. A toho není snadné zničit, jelikož nemůže být zabit. Vyřešit tuhle zapeklitou situaci musí Vélin Al Sorna, který se proto vydává na životu nebezpečnou výpravu. Aby měla královna Lyrna šanci uspět se svojí armádou, musí se usmířit rozhádané kmeny a společně si pomáhat při pokusu porazit nepřítele.

Poslední díl série Stín krkavce navazuje na děj v předchozím díle. Autor se drží i stejného členění textu. Kniha je rozdělená do pěti částí, v nichž se střídají kapitoly o osudech hlavních postav: Lyrny, Frentise, Revy a Vélina. Na začátku každé části je věnována jedna kapitola i lordu Vernierovi. Jak je již u Anthonyho Ryana zvykem, každá kapitola končí velice napínavě a nenechává čtenáře v klidu. 
V knize se nachází hodně popisných situací, jelikož se čtenář ocitá na naprosto novém a odlišném území. Ovšem autor umí místa vykreslit tak uvěřitelně, že popisy nejsou na škodu, spíše naopak. Člověk se tak lépe vcítí do děje a před očima se mu doslova míhají jednotlivé scény, propracované do posledního detailu. Čtenář tento příběh nečte, on ho přímo žije. 

I v tomto díle si autor nebere servítky. Popisuje zde způsob provedení trojí smrti, různé kruté praktiky, mučení, znásilňování, rabování a všelijaké další hrůzy války. Zřejmě i proto je děj tak uvěřitelný. Válka nikdy není nic krásného, je to jen mnoho smrti a krutých činů, při nichž jsou lidé poháněni vztekem, chtíčem nebo nenávistí. Série Stín krkavce rozhodně není pro slabší povahy.
Jak jsem již zmínila, text je dělen do několika dějových linií. Vélin se vydává na ledové pláně najít klíč k rozluštění Spojencova tajemství. Doprovází ho (mimo jiných) i Kirala, která naslouchá své písni a dokáže tak určit správný směr. Cestou se k nim připojí i Dahrena, jejíž dar nejednou využijí.

Frentis je se svojí skupinou poslán jako první do volarského impéria. Má za úkol osvobodit co nejvíce zajatých lidí ze Sjednoceného království a otroků. Byť jsou šance na přežití malé, Frentis svoji povinnost plní s velkým odhodláním. V noci se musí vypořádat se sny, které ho spojují se ženou, jež je jejich nepřítelem a jeho bývalou paní.
Reva nějakou dobu spravuje Cumbrélin, ale brzy se vydává za královnou Lyrnou a záhy do Volarska, jakožto předvoj. Jejich lodě jsou ale přemoženy a Reva se dostává do zajetí. Drží ji v aréně, kde musí bojovat o holý život.

Lyrna shromažďuje vojsko a vyráží na Volar. Cestou se musí potýkat s mnoha problémy. Během celého putování musí naplno využít svůj intelekt, neboť volarská císařovna je velice bystrá a mazaná. Ve válce Lyrně pomáhají i Alornisiny válečné stroje.

Anthony Ryan je mistr v komplikovanosti a propracovanosti. Nečekejte, že se všechny zápletky podaří rozluštit na první pohled. Všechno je velice zajímavým a nápaditým způsobem zamotané. Čtenář tak skoro nikdy netuší, jak se bude děj vyvíjet. Rozhodně nechybí ani momenty překvapení, díky kterým nakonec všechny události krásně zapadnou do sebe. 
Během celé série čtenář narazí na velkou spoustu postav. Není snadné se v takovém množství orientovat, proto doporučuji číst všechny tři díly co nejdříve po sobě. Občas se stane, že autor připraví scénu, ve které dá svým čtenářům šanci postavu odhalit dříve, než on. Jelikož je ale dílo velice rozsáhlé, ne vždy se to čtenáři povede. A pokud se k sérii vrátíte po půl roce, těžko se budete orientovat.

Knihu (a potažmo celou sérii) jsem si doslova zamilovala. Nabízí mnoho kvalit, ať už mistrovský vyprávěcí styl autora, reálné popisy prostředí, perfektně propracované postavy nebo složitý, ale do detailu promyšlený nový svět. Vychutnávala jsem si každou stránku. Jediný drobný detail, který by mohl čtenářům vadit, je velké množství postav. Může se stát, že se v nich budou trošku ztrácet. Celkově je ale kniha naprosto geniální a dokonalá. A celá série se rozhodně řadí mezi mé nejoblíbenější.
Hodnocení: 5/5

Děkuji knižnímu e-shopu Martinus za zaslání knihy k recenzi.

Knihu si můžete zakoupit -zde-.



6 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Na čtení této série se zrovna chystám :) Právě první díl četl táta a je nadšený :) A přitom on je opravdu náročný čtenář. Tak snad to opravdu bude taková úžasná kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :) Je to fakt parádní série. Původně jsem si myslela, že nebude nic pro mě, ale strašně mě chytla a pohltila :) A můj taťka taky četl první díl a moc se mu líbil :).

      Vymazat
  2. Túto sériu si chcem naozaj prečítať, už dlho ju mám na zozname a dúfam, že sa k nej dostanem. Musím našetriť peniažky, ale veľa ľudí chváli tieto knihy a ja by som ich rada prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu skvělá a na to, kolik má stran, není ani drahá (alespoň u nás v ČR) :)

      Vymazat
  3. tak uz ji mam konecne za sebou a takove nadseni jako u tebe se nekona :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)