úterý 28. února 2017

Pokračování zakázané lásky

Název: Láska podle Shakespeara 2 - Marná touhy snaha
Autor: Georginia Guthrie
Počet stran: 480
Nakladatelství: Grada
Recenze
 Druhý díl Lásky podle Shakespeara plynule navazuje tam, kde první díl skončil. Aubrey s Danielem musí vydržet do konce semestru, než budou moci dávat svoji lásku otevřeně najevo. Do té doby se však musí chovat velice opatrně, protože v sázce není jen život a kariéra Daniela, ale i dalších lidí.  A přestože se oba snaží být opatrní, narazí na hrozby jako je Aaron O'Connor, Sabrina nebo tajemná a usvědčující slova Cary. Zvládnou svoji lásku dostatečně dlouho tajit před okolním světem?

Georginia Gutrhrie má opravdu skvělý styl psaní. Obsah knihy by se vešel do počtu 200 stran, ale autorka píše tak čtivě, že i nadbytečných 280 stran čtenář čte s radostí a chutí. Text by se dal přirovnat k hladině klidné říčky, která si plyne bez větších obtíží. Na začátku každé kapitoly se čtenář setká s úryvkem z nějakého díla Shakespeara, čímž je tato kniha (vlastně celá série) typická.

Charaktery postav se od prvního dílu nijak výrazně nemění. Aubrey je stále pilnou studentkou, jejíž srdce je zcela polapené láskou k Danielu Grantovi. I přes veškerou touhu být s ním, je pro ni důležitější jeho bezpečí, a tak se snaží za každou cenu ochránit jeho dobrou pověst.  Daniel se už nesnaží před Aubrey v soukromí potlačovat své city k ní. Dává ji milé dárky a chystá pro ni různá překvapení, jen aby ji udělal šťastnou. V průběhu čtení vypluje na povrch více informací o hlavních postavách, díky nimž se může čtenář lépe vcítit do jejich pocitů a snadněji prožívat celý románek. Během čtení překvapí pár nečekaných zvratů, ale jinak se jedná o poklidnou četbu pro náročné dny.
Bohužel kniha mimo kladů obsahuje i zápory. Opravdu velmi nevkusná mi přišla sprostá slova, která v textu vyčnívala. Nemám nic proti některým vulgarismům v knihách, pokud danou situaci trefně popisují. Ovšem to není případ této knihy. Zde mi sprostá slova přišla násilně vmáčknuta do textu. Vzniklé situace pak působily nepřirozeně a neuvěřitelně. Občas mě napadalo, jestli má být kniha romantický román nebo lascivní erotický román. Autorka se zřejmě oba tyto romány snažila skloubit do jednoho, ale bohužel se jí to nepodařilo tak hladce, jak původně zamýšlela. 

Grafické zpracování knihy je velice povedené. Obálce dominují žlutá a oranžová barva, které na první pohled zahřejí. Vyobrazená budova navazuje pocit prostředí ze starších věků . To vyvažuje v perfektním kontrastu automobil, jenž zastupuje nynější dobu. Vhodně zvolené bílé písmo názvu knihy je třešničkou na dortu.
Láska podle Shakespeara 2 je snadnou oddychovou četbou. Věřím, že v dnešní popularitě lehce erotických románů si najde své příznivce. Ovšem za sebe knihu hodnotím jako malinko větší průměr. Hodně mi vadily již zmíněné vulgarismy a občas přílišná jednoduchost. Ocenit musím svižné tempo textu, díky němuž je kniha velice rychle přečtená, a romantickou linku. Doporučit mohu tuto knihu všem romanticky založeným lidem, kterým nevadí trocha erotiky a sem tam nějaké nevhodné sprosté slovo.

Hodnocení: 3/5
Děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.



4 komentáře:

  1. Úžasná knížka, zrovna teď jí dočítám, a neskutečně jsem si u ní odpočinula. Mám dost náročný týden, takže na oddech je jako stvořená :)

    OdpovědětVymazat
  2. Osobne ma kniha veľmi neláka, nečítala som jednoducho a žánrovo je to pre mňa tak trošku mimo :-) Každopádne vyzerá to na fajn oddychovku :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)