středa 31. května 2017

Neočekávané dýchánky - povídky, které procvičí vaši fantazii

Název: Neočekávané dýchánky
Autor: Jan Dobiáš
Počet stran: 384
Nakladatelství: Straky na vrbě

Recenze
Neočekávané dýchánky tvoří soubor 15 povídek od českého spisovatele Jana Dobiáše. Ten má na svědomí již několik jednotlivých povídek v knihách s názvem Drakobijci či samostatných knih. Neočekávané dýchánky vyšly v roce 2016 v nakladatelství Straky na vrbě.




„Co sejde na jméně! Kupka hnoje jinak zvána smrděla by stejně!“ (str.35)

Každá povídka v této knize je jedinečná a odlišná od ostatních. Některé povídky jsou parafrázemi na známé pohádky (např. O Sněhurce, O veliké dýni, O koblížkovi) jiné přenášejí známé prostředí/postavy do našeho světa (povídka Neočekávaný dýchánek). 

Povídky se liší i svojí délkou. Nejkratší má pouhé 4 strany, nejdelší skoro 80 stran. Některé povídky jsou odvyprávěné celé, mají svůj konec. Jiné jsou jako nakousnuté jablko - nechají vás ochutnat, ale více se nedozvíte. A to potom čtenář maličko běsní, neboť nutně touží po dalších informacích.

Kmotřička víla doluštila křížovku a polohlasně si přečetla tajenku: „Kanec dobrý, všechno dobré, hm,“ svraštila nespokojeně obočí. ,, Co je to za nesmysl?!“ (str.140)

Během čtení člověka nepřestává fascinovat autorova fantazie. Leckoho asi nenapadne udělat z koblížka boxera, z princezny holku trošku do větru nebo vymyslet vzbouření domů. A přesně v té době, kdy si uvědomíte rozdílnost a až jistou absurditu některých povídek, dokážete ocenit autorovu mysl, do které umožňuje svým čtenářům nahlédnout. Jeho texty jsou originální a netradiční. V mnoha povídkách lze najít hlubší smysl. Nacházejí se v nich věty, které dokáží čtenáře na okamžik zmrazit na místě a vychutnat si význam slov.

„Melichar,“ rozesmála se. „To je případ sám pro sebe. Pitomec zůstane pitomcem ve všech jazycích, no ne?“ (str.283)

Samozřejmě nechybí ani okamžiky humoru, které knihu správně okoření. V kombinaci s krásnými vnitřními ilustracemi od Janiny Strnadové a nádhernou obálkou od Jany Maffet Šouflové se z knihy stává dílo hodné k přečtení. Věřím, že si každý čtenář najde povídku, již si zamiluje. A naopak se může stát, že mu některá povídka tolik nesedne. Ale jak je známo - sto čtenářů, sto chutí. Dalším plusem je i kapesní vydání knihy - skvěle se hodí na cesty. 

Hodnocení: 4/5

„Tomu říkáte běh? Já rychleji stojím!“ (str.308)


2 komentáře:

  1. Zajímavá a zvláštní kniha. Vidím ji prvně...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Já ji v jednom čase vídávala všude a pořád :D

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)