sobota 13. května 2017

Svět knihy 2017

Svět knihy je již za mnou, a mně nezbývá než se s Vámi podělit o své dojmy a zároveň si tak uchovat vzpomínky na úžasný knižní veletrh. Letos jsem se připravovala docela hodně dopředu - v programu jsem si zaškrtala akce, které mě zajímaly. Plánovala jsem jet v pátek s přítelem a v sobotu s holkama. Ale jak to tak u plánů bývá, všechno se nakonec překroutilo.


Jak se veletrh blížil, byla jsem víc a víc nadšená. Každý o něm začínal mluvit, všude se o něm psalo. Nakonec jsem to nevydržela a s přítelem jsme vyrazili do Prahy již ve čtvrtek. A byla to báječná volba. V předchozích letech jsem totiž Svět knihy navštěvovala pouze v sobotu. Ty davy lidí a fronty u pokladen byly nezapomenutelné. Ovšem letos, ve čtvrtek, to byla úplná parádička.


Čtvrtek
Přijeli jsme chvíli po otevíračce, tedy 9:30. U pokladen sice pár lidí bylo, ale ne moc. Brzy jsme si koupili lístky a zamířili do výstaviště. Jako první jsme navštívili stánek Pevnosti a Fantom Printu. Tam již tradičně byly krabice s knihami za pár korun. Upřímně si myslím, že mnoho lidí (mě nevyjímaje) jezdí na Svět knihy hlavně kvůli těmto extra velkým slevám (které jsem zahlédla ale jen u pár stánků, přičemž Pevnost je top). Kde jinde totiž seženete tak skvělé kousky za 20 Kč?

Po nakoupení jsme se zastavili ještě u vedlejšího stánku, kterému dominovalo nakladatelství Epocha. A tam na mě čekal další poklad - knihy z edice Pevnost za 30 Kč! To jsem si nemohla nechat ujít a hned si jich pár vybrala. Chvilku na to jsem tam potkala Terezu Matouškovou, alias Temnářku. Koupila jsem si její knihu, kterou mi vzápětí podepsala. 


Potom jsme si postupně prošli celé výstaviště. Všude jsme se zastavovali a vše pořádně ,,okukovali". Žádnou novinku jsem si ale nekoupila, neboť ty pravé pecky, na které se těším, teprve vyjdou. Nakonec jsme vystoupali nahoru do kavárny, kde jsme si na chvíli odpočinuli. Poté jsme výstaviště opustili a zamířili do Lapidária, kde jsem ještě nebyla. 



 (nejsem si jistá, co měly znázorňovat tyhle sloupy plné naházených knih, ale nelíbilo se mi to)





(tenhle stánek je super - najdete v něm magnety na ledničku třeba za 5 Kč a krásné magnetické záložky (duo) asi za 25 Kč)



Lapidárium se mi velice líbilo - tolik částí historie na jednom místě. Navíc tam probíhaly i stálé výstavy Světa knihy, ale ty mě bohužel zklamaly. Čekala jsem více. Ovšem sochy, jež se v Lapidáriu nachází, byly ohromné. Zaujatě jsem si je prohlížela a představovala si umělce, jež je stvořili, jak na nich pracují. A cítila jsem obrovský obdiv k lidem, kteří dokáží z tak nepoddajných materiálů jako je kámen a bronz, vytvořit tak mistrovské dílo.









Z Lapidária jsme zamířili do Mořského světa, který je poblíž. Ani tam jsem ještě nebyla. Vstupné bylo dost drahé (220 Kč na studenta), ale pohled na všechna ta akvária a jejich obyvatele to skvěle vynahradil. Zaujatě jsem si prohlížela všechny perutýny, murény, korály, žraloky, trnuchy a další obyvatele mořských a sladkovodních nádrží. V Mořském světě jsme strávili asi přes hodinu. Poté jsme vydali na vlak a jeli domů.








Pátek

V pátek jsem na Svět knihy vyrazila znova, tentokrát s Markétkou a Áďou. Jelikož jsme na výstaviště přijely dost brzy, musely jsme ještě asi 20 minut čekat na otevření. Během té doby jsme byly svědky mnoha zajímavých událostí. Například jako první stál u dveří pán, který tam prý čekal už od 7:30. Asi se bál, aby na něj zbyly jeho oblíbené knihy. 

Potom, co nás pustili dovnitř, jsem si vyzvedla vstupenku, kterou jsem vyhrála na bux.cz. Hned potom jsme zamířily opět k Fantom Printu, kde byly mimo jiné i knihy, které tam předchozí den nebyly. Všechny jsme si nakoupily nějaké a potom se celé šťastné vydaly zkoumat všechny stánky na veletrhu. 








Nakonec jsme se šly posadit (opět) nahoru do kavárny, jelikož jsme byly již unavené z tahání těžkých tašek. Využila jsem té chvíle, nechala knihy u holek a zamířila si to ke stánku Epochy, kde jsem se představila jako recenzentka a seznámila se tak osobně s paní (slečnou?), která má na starosti komunikaci s blogery. No a pak jsem opět neodolala a nakoupila další knihy z edice Pevnost, přičemž jsem na některé dostala doporučení. A pokud se mi nebudou líbit, mám prý napsat do Epochy a vyhubovat jim. Snad to ale nebude nutné :). Potom jsem se vrátila k holkám a brzy na to jsme zamířily pryč z výstaviště, směrem domů. 

A co všechno jsem si teda z letošního Světa knihy přivezla? Ohromnou hromadu knih (přesnými čísly 56), nějaké ediční plány, záložky a hlavně krásné zážitky. A teď čekat zase celý rok na další ročník.

Všechny knihy pořízené na veletrhu:
 Knihy z edice Pevnost od nakladatelství Epocha. Jsou to knihy ve formě ,,kapesního vydání", které jsou perfektní na cesty.
 Najdete tu autory jako je Pecinovský, Rečková, Žemlička, Nečas a další.
 Koupená a podepsaná kniha Válka zrcadel.
 Nákup u Fantom Printu. 
Největší radost mám z dílů ze série Noční běžci, od kterých mám doma už dva díly z loňského veletrhu. A pak jsem nadšená i z dílů ze série DragonLance, neboť se mi krásně doplnily série, které jsem měla doma nedokončené. 

 Záložky a magnetky, které jsme si s přítelem koupili u stánku Ledničkové magnety.
 Ediční plány a různé drobnosti.
 Záložky.

Letošní ročník veletrhu Svět knihy se opravdu podařil. Jet na dva dny je super, člověk má více času a energie vše pořádně prozkoumat. Ze všech nových knih jsem opravdu moc nadšená, pořád se na ně chodím dívat a listuji jimi :D. 

A co Vy a Svět knihy? :)

19 komentářů:

  1. Taky mam Valku zrcadel podepsanou, ale na zalozku jsem bohuzel zapomnela :-( Byla jsem v patek a podarilo se mi najit kvanta knih ve vyprodeji v euromedii, odtamtud jsem si sehnala nejvic knih... :-) a to akvarium? ted jsi me vazne nastvala, opetovne jsem si areal neprosla, byla jsem jen uvnitr s knihami a koukam, ze jsem zase o moc prisla... :-/

    a koukam ze patek sis uzivala taky maximalne... a ta hromada knih, zavidim, to je mazec takovy pocet... :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Euromedii jsem byla taky, ale ve výprodeji jsem neviděla nic, co by mě zaujalo nebo bych už neměla :). A akvárium je za Lapidáriem :)

      V sobotu a v neděli tam je i výstava minerálů, ale o víkendu se do Prahy už nedostanu :)

      Vymazat
    2. Tož to já tam už nepojedu... :-D

      Vymazat
  2. Moc pěkný report ze Světa knihy :) Odnesla jsi si pořádnou kupu knih :) A zážitků :) Já tam letos byla poprvé a jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Myslím, že snad nikdo nemůže být zklamaný :D

      Vymazat
  3. Bozi! Uzasna nadilka. Zavidim a moc tito preju. Chci nejaky knizky z Pevnosti vyzkouset, uz jsem na ne koukala na netu a za takove ceny? No nekup to. :D Pristi rok uz to snad vyjde...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já jsem právě edici Pevnost chtěla zkusit už dříve a teď se mi naskytla skvělá šance :)

      Vymazat
  4. Tento článek je pro mě mučení. Je to jako by diabetik čuměl do výlohy cukrárny a nemohl nic! :( Já jsem strašně moc chtěla jet, jenže mám ve škole na prd rozvrh, takže bych se do Prahy nedostala ani kdybych moc moc chtěla, navíc nám začne brzo zkouškové a já si skoro vše zase naházela do předtermínů, jak je mým zvykem. Takže teď nemám čas na nic :(. Chjooo tolik ti závidím že jsi tam mohla jet! A přeju ti to, mám radost i za tebe, protože s takovou nadílkou knih co máš nepochybuju, že jsi intuitivně nakupovala i za mě! :D

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, příští rok to třeba vyjde a pořádně si ho užiješ! :)

      Vymazat
  5. Mrzí ma, že aj u nás nie je niečo podobné, Bibliotéka sa Světu knihy zďaleka nevyrovná. Nakúpila si si skutočne krásnu hromadu kníh (vôbec nezávidím :D ). Inak dúfam, že séria Kate Daniels sa ti zapáči, patrí mezdi moje obľúbené :D

    OdpovědětVymazat
  6. Takže nakonec jsi na sobotní famfrpál nešla? :D Musím si sehnat někoho jiného, kdo mi poví, jaké to bylo! :D
    Taky jsem si prohlížela ty magnetky, nakonec jsem si žádnou nekoupila. Zato pár placek jsem ukořistila. Pobavila mě u Goethe institutu placka "GEIL", což sice může znamenat "hustý", ale taky (a to spíš) "nadržený, chlípný" :D Ale tu jsem si nevzala. :D

    Taky dneska (nebo zítra) zveřejním report s fotkami, tak to nebudu moc okecávat.

    Těším se napřesrok. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v sobotu už jsem tam neměla s kým jet (holky měly jet původně v sobotu, ale pak se obě přesunuly na pátek :D), tak se mi tam samotné nechtělo :)

      Vymazat
  7. Pekný report, snad sa na Svet knihy niekedy pojdem pozriet :) A ten pocet kupenych knih.. wow :D

    OdpovědětVymazat
  8. Tomu říkám nadílka:-) To se se svýma 25 kouskama a pětináloží pro uši můžu jít zahrabat:-) Díky za inspirace na příští rok...musím se jít podívat na rybičky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já loni taky měla kolem 30 knížek :) Mořský svět je krásný, za ty peníze to stojí (alespoň jednou) :)

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)