pondělí 22. května 2017

Tajemný svět grišů

Název: Griša - Světlo a stíny
Autor: Leigh Bardugo
Počet stran: 312
Nakladatelství: Fragment


Recenze

Alina cestuje se svým regimentem přes nejobávanější místo v zemi - Vrásu stínů. Brzy po vkročení na toto území zaútočí na vojsko masožravé bestie zvané volkry. Alina se odvážně vrhá před svého kamaráda Mala, aby jej zachránila. Netuší ovšem, že se při tomto činu projeví její neočekávaná síla. Zjistí, že patří mezi grišy, což jsou lidé, kteří ovládají kouzelnou moc. A tak je odvezena do paláce, kde se všechny grišy učí svému umění. Postupně si navyká na nové prostředí a začíná vidět do všech intrik dvora. Nejvyšší z grišů, Temnyj, z ní chce udělat spolubojovnici a pomocí její síly zničit Vrásu stínů. Ale je opravdu všechno tak, jak se na první pohled jeví?


Griša na první pohled možná vypadá jako nevýrazná knížka, která se v žánru fantasy pro mládež nijak nevymyká. A určitým způsobem tomu tak opravdu je. Příběh je veden dle klasického rámce - neoblíbené dítě zjistí, že má kouzelnou moc a stane se jedním z nejsilnějších mágů tamějšího světa, přičemž musí bojovat s temnotou. Podobnou šablonu najdete v každé druhé young adult fantasy. Přesto se autorce podařilo knihu odlišit a udělat z ní nezapomenutelnou četbu. A čím to dokázala? Leigh Bardugo se totiž inspirovala carským Ruskem, kdy do knihy zasadila jak ruská slova (pro české čtenáře jsou samozřejmě psaná v latince, ne azbuce), tak odění. Díky tomu je kniha okořeněná zvláštností, která vyjme čtenáře ze zajetých kolejí young adult fantasy a předloží mu starý, ale přesto nový příběh.

Alina, hlavní postava knihy, je vcelku sympatická dívka. Dokáže zatnout zuby a pokračovat v činnosti, která by jiné už dávno položila. Nevzdává se. A jelikož se jedná o knihu pro náctileté, je samozřejmě zamilovaná a kluci ji trošku pletou hlavu. Její nejlepší přítel Mal dostává více prostoru až ke konci příběhu, kdy putuje společně s Alinou, a čtenáři se dozvídají více o jeho povaze a dovednostech. A poslední postavou, která stojí za zmínku, je Temnyj. Bože můj, to je dokonalá postava. Asi nejlépe propracovaná, protože si čtenář dokáže představit nejenom Temnyjovu podobu, ale i gesta a úsměvy. A aby to nebylo jednoduché, zrovna jeho charakter je trošku komplikovanější.


Svět, který autorka stvořila, je prozatím jen lehce naťuknut. Zřejmě si spisovatelka schovává nějaká esa v rukávech, které použije v dalších dvou dílech. Prozatím čtenáře seznámí s hrubým rozčleněním světa, jeho nezvyklostmi a problémy, či s určitou hierarchií mezi postavami. Dále jim přiblíží obávané bestie zvané volkry, svět grišů a zhýčkanost dvora.  

Jednodušší svět je vykompenzován napínavým a až strhujícím dějem, který čtenáře doslova zavalí a nenechá ho nadechnout. Na tuto knihu zcela sedí popis ,,přečtena jedním dechem", protože všechno napětí, akce a okamžiky plné zvědavosti se střídají v poměrně těsném sledu, jež nedovolí čtenáři knihu odložit. Samozřejmě se sem tam vyskytnou místa, kdy děj trošku zpomalí, ale ani tyhle části nejsou pro čtenáře nudné a s chutí si je užije. 


Grišu doporučuji všem fanouškům knih typu Skleněný trůn, Hunger Games, Selekce nebo Šepotání. Pevně doufám, že se autorka v dalších dílech pořádně odváže, dotáhne propracovanost světa k dokonalosti a připraví pro své čtenáře gradující sérii, neboť první díl k tomu potenciál má.

Hodnocení: 4/5

Děkuji knižnímu e-shopu Martinus.czza poskytnutí knihy k recenzi.



Knihu si můžete pořídit –zde-.




4 komentáře:

  1. obalka se mi moc libi, koukam ze jsi i nadsena, hodnoceni mas pekne, tak snad nekdy... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já teda uvidím, no. :D Neplánovala jsem ji, ale nalomila jsi mě. :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)