neděle 25. června 2017

Dcera čarodějnice

Název: Dcera čarodějnice
Autor: Paula Brackston
Počet stran: 360
Nakladatelství: Omega


Recenze
Elizabeth Anne Hawksmithová se nově přistěhovala do Anglie. Během zvelebování své zahrádky a vyrábění bylinných výrobků se seznámí s mladou dívkou Tegan. Elizabeth byla zvyklá žít po staletí sama a vyhýbala se navazování přátelských styků, ale Tegan má zvláštní kouzlo, které ji donutí své zásady porušit. Brzy si spolu obě ženy vytvoří pouto vzájemné důvěry. Elizabeth tak Tegan vypráví, jak se stala čarodějnicí, co zažila, jaká kouzla umí a to nejdůležitější - poví ji o svém úhlavním nepříteli jménem Gideon Masters. 


Dcera čarodějnice navozuje dojem, že se jedná o parádní fantasy knihu plnou čarodějnic a kouzel. Bohužel, v tomto bodě přichází první zklamání. Kniha je koncipována spíše jako historický román s lehkým dotekem fantasy prvků. Rozhodně tedy nečekejte žádné epické souboje mezi čarodějnicemi nebo knihu napěchovanou kouzly.

Elizabeth vypráví Tegan celkem tři příběhy ze své minulosti. První příběh je nejpoutavější, nejdrsnější a nejnapínavější. Čtenáře ohromí, vyděsí a znechutí faktem, že taková doba a lidé opravdu existovali (vlastně, stejný typ lidí stále existuje - což je snad ještě horší). Druhý příběh je docela zajímavý, ale bez jiskry. Stránky se pomalu táhnou a čtenář se začíná nudit. Třetí příběh je taktéž poměrně surový, ale i tak mu chybí určitá dravost, jež by čtenáře plně pohltila. A opět je děj zbytečně natahován. 

Vzhledem k tomu, jak dlouhou dobu Elizabeth unikala před svým nepřítelem Gideonem, mě občas silně zarážela její naivita a neopatrnost. Kvůli tomu jsem si k hlavní hrdince nedokázala najít cestu a nevytvořila si s ní žádné pouto. Její životní příběh je sice opravdu pozoruhodný a zajímavý, ale jako by byl za mlhavou oponou - nedotýká se mě. Nedokázala jsem se do něj vcítit a pořádně ho prožít.


Druhá hlavní postava, Tegan, zpočátku vystupuje jako velice zvědavé dospívající děvče. Na Elizabeth doslova dotírá, až se jí nakonec podaří rozbořit její ochranné bariéry a navázat s ní přátelství. Nedlouho potom si ale Tegan najde přítele a změní se v rozmazleného spratka. Vůbec jsem nechápala tuhle bezdůvodnou proměnu, která udělala ze sympatické hrdinky postavu silně nepříjemnou a -lidově řečeno- na facku. Naštěstí se na konci knihy povaha Tegan spraví.

Co se mi na knize ale opravdu nejvíc líbilo je paradoxně ta nejmíň důležitá část - obálka. Pro nakladatelství Omega jsou krásná vzezření knih typická a ani Dcera čarodějnice není výjimkou. Vlastně přesně ten celkový design mě na knihu nalákal. Práci grafika tedy hodnotím na výbornou.


Kniha je psána poměrně čtivým stylem, ale bohužel se v ní vyskytují i hluchá a nudná místa, která zbytečně protahují děj. Kniha by klidně mohla být o jednu třetinu kratší. Přesto autorce nemohu odepřít určitou originalitu a zajímavost děje. Věřím, že kniha si své čtenáře najde. Doporučuji k ní ovšem přistupovat bez přehnaných očekávání, aby nehrozilo velké zklamání.

Hodnocení: 2,5/5


Děkuji nakladatelství Omega za zaslání knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit v kamenných prodejnách nebo na e-shopu Knihy Dobrovský.


6 komentářů:

  1. Už jsme se o tom bavily, ale klidně to napíšu znovu. :D Obálku má krásnou, ale na knihu se nechystám. Už jsem slyšela, že má poněkud nenaplněný potenciál. Škoda, rozhodně mě na začátku lákala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Lákala, ale očekávání se nenaplnila. Bohužel. :)

      Vymazat
  2. Mám jí rozečtenou a zatím mám stejné pocity... Nějak mě to nebaví a některá místa jsou příšerně nudná. :/ Škoda, dost jsem se na ni těšila.

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se těšila. Ale holt každý občas narazí na knihu, která ho nebaví :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, pěkně jsi to vystihla. Obálka je vážně nádherná, ale od příběhu jsem čekala více. Kniha na mě byla taková pomalá...

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)