neděle 11. června 2017

Diana Gabaldon a její Panicové

Název: Panicové
Autor: Diana Gabaldon
Počet stran: 176
Nakladatelství: Omega


Recenze
Jamie Fraser byl zbičován. S ještě otevřenými ranami vyhledá svého přítele Iana Murraye, kterému líčí vše, co se přihodilo. Popíše mu smrt svého otce a důvody, proč se nemůže vrátit do Skotska. Přidává se k Ianovi a dostávají novou práci od židovského doktora Hasdiho. Jejich úkolem je v bezpečí převézt do Paříže doktorovu vnučku Rebeku a vzácný svitek Tóry. Ale ani Jamie, ani Ian netuší, že zdánlivě jednoduchá záležitost se zvrtne v cestu plnou komplikovaných lstí.

Série Cizinka od Diany Gabaldon je velkým hitem. Všude kolem sebe člověk slyší oslavné ódy jak na knihy, tak seriál. Ovšem já stále zůstávala tímto davovým šílenstvím nepolíbená. Pořád jsem váhala, zda se opravdu mám pouštět do poměrně objemné knihy, když je riziko, že by mě nebavila. Ale pak se naskytla šance přečíst si o poznání užší Panice, a to už jsem nezahálela.


Jakožto čtenář, který se se světem Cizinky setkává poprvé právě díky knize Panicové, mohu říci, že Jamie je docela sympatický charakter. Trápí ho násilí páchané na slabších, bere spravedlnost do svých rukou, pohání ho mladistvá touha a chuť po pomstě. Klasický knižní mladík, alias hrdina, jenž  svými činy ovlivňuje nejen svůj osud, ale i životy druhých lidí. Když se k tomu přidá psací talent Diany Gabaldon, vznikne velice milý příběh, při kterém se rozhodně nebudete nudit. Autorka totiž do knihy schovala pořádnou bouři pocitů. Akci a napětí střídají intriky a tajemství. Pak přijde poslední strana příběhu a čtenář je značně neuspokojen, neboť by si přál dozvědět se víc. A i když je příběh velice čtivý, něco mu chybí. Chybí ta pověstná jiskra, která čtenáře lapí a nenechá ho knihu odložit. Možná, že kdyby se autorka nedržela zkrátka a pořádně se rozepsala, výsledek by byl lepší.

Povídka o tom, co se dělo než Jamie potkal Claire, byla sice zajímavá, ale aby měla vlastní knihu mi přišlo celkem zbytečné. Jen pro představu - samotná povídka zabírá pouze kolem 90 stran z celé knihy. Zbytek tvoří začátek knihy Cizinka. Kdybych si knihu nepřečetla, o nic zásadního bych nepřišla. Děj se dá shrnout do pár slov: vražda, znásilnění, intriky a chtíč. Teď jsem spoustu čtenářů na knihu Panicové nažhavila, protože přesně tohle se v knihách vyhledává. Ovšem tady to není takové terno, aby to uspokojilo zvrácené chuťové buňky čtenářů. Zkrátka a dobře vidím v knize Panicové především elegantní marketingový tah, kdy se vydavatelé snaží z fanoušků vytřískat co nejvíc. Protože každý skálopevný fanoušek Diany Gabaldon bude za každou knihu k jeho oblíbenému příběhu rád.


Na druhou stranu musím uznat, že pro váhající čtenáře jako jsem já, jsou Panicové dobrou volbou. Seznámí je s novým světem, připraví je na styl psaní autorky a díky přidané části ze samotné knihy Cizinka, se čtenář může rozhodnout, jestli se jedná o jeho oblíbený styl četby nebo ne. Panicové tak usnadní rozhodování, zda se pustit do celé série Cizinka či nikoliv.

Dále nesmím zapomenout pochválit grafické zpracování knihy. Nakladatelství Omega je známé tím, že jejich knihy mají skvělý jak vnější, tak vnitřní design. A ani Panicové nejsou výjimkou. Kniha díky tomu zaujme čtenářovo oko a v knihovně krásně vypadá.

Celkově knihu hodnotím jako lehký nadprůměr. Styl autorky je čtivý, svěží a v příběhu nechybí mnoho akce a momentů napětí. Přesto jsem od knihy očekávala trochu více, hlavně co se délky týče. Panicové jsou pro fanoušky milým doplňkem k sérii Cizinka, pro neznalé pak poskytují možnost nakouknutí do nového a všemi oblíbeného světa.

Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.


Knihu Panicové si můžete zakoupit na prodejnách nebo e-shopu Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. tak a ted sup k Cizince ;-) z toho buds urcite nadsenejsi :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud ti Panicové připadali krátcí, tak Cizinka pro tebe bude tak akorát. Určitě si ji přečti! ♥

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)