středa 28. června 2017

Tip na výlet - Kunětická hora a Perníková chaloupka - 1.díl

Začínají prázdniny a spousta rodin bude jezdit na výlety. Já s přítelem jsem si jeden takový výlet udělali v pátek. Cílem naší cesty byl hrad Kunětická hora a Perníková chaloupka v Pardubickém kraji. 

Zaparkovali jsme dole pod Kuňkou a vydali jsme se kolem obor se zvířaty nahoru k hradu. Jako první nás přivítala velká studna, která byla jediným zdrojem vody pro celý hradní areál. Původně byla hluboká kolem 70 metrů, nyní už jen něco přes 20 metrů. I přesto je to stále pořádná hloubka .

(pohled na celý hrad a studnu se stříškou)

Nakonec jsme prošli bránou a pokladnou, jedinými zachovalými bránami z původního celku šesti bran. Na pokladně jsme zakoupili vstupenky do hradu i do kaple a vydali se dál.

(brána před pokladnou)

(pokladna)

Po hradu je možnost volného pohybu. Návštěvníci si tak sami určují, kam půjdou. V určitý čas bývá krátká přednáška o historii hradu, kterou určitě doporučuji. Více o historii hradu zde: https://www.hrad-kunetickahora.cz/cs/o-hradu/historie


Jako první jsme nakoukli do vězení. Jedná se o hlubokou jámu, která člověku umí nahnat pořádnou husí kůži. Dolů do prostor, kam se zavírali vězni, nepronikalo žádné světlo. Pokud tam nebyla louč, vězeň byl v absolutní temnotě. Jediným světlým bodem bylo okénko na úplném vrcholu vězení.


Další místnost byla zasvěcena mučícím nástrojům a trestům. Tady mi doslova běhal mráz po těle. 





(popravčí meč)

Poté jsme vstoupili do sklepení, kde jsou výstavky archeologických nálezů. Fotek z této části moc nemám, jelikož tam byla dost velká tma. Brzy nám začala být i pořádná zima, proto jsme se odebrali nahoru do věže.



Po točitých schodech jsme se dostali nejprve zhruba do 1/3 věže, kde byly místnosti plné vystavených kostýmů ze známých pohádek. Tuto expozici doprovázely i stálé vitríny plné zbraní. 
 (kostýmy z pohádky Zlatovláska)

 (kostýmy z Královny Koloběžky)


Potom následovala místnost zasvěcená brnění a zbraním. Mají zde krásně seřazené přilbice a meče podle let, takže je hezky patrný jejich vývoj.



O další patro výše se nachází úžasná mapa Pernštejnského rybničního systému. Ten kvůli prudkému ekonomickému vývoji země v 18. a 19. století hodně utrpěl. Nezmizel ovšem úplně. Jména zaniklých rybníků mají v názvech některé obce vybudované na místech, kde se tyto vodní plochy nacházely. Mapa zobrazuje stav z roku 1688 a je jedinečná tím, že je obrovská a umístěná na podlaze. Pokud si vezmete z bedýnky papuče, můžete se po ni projít, což rozhodně doporučuji, je to velice zajímavé.




Během stoupání do věže se nám naskytlo mnoho krásných výhledů na okolní krajinu. Během cesty po schodišti vzhůru se nachází  odpočívadla, která jsou využitá pro výstavu modelů hradu, starých fotek nebo jako upozornění na území pod hradem, kde se staví novostavby, které se absolutně k hradu nehodí a ruší tak úchvatnou scenérii Kuňky a jejího okolí.




 (pod Kuňkou probíhají i koncerty)


A pak již následoval samotný vrchol věže. Při vstupu do prostor jsem měla pocit, že jsem se ocitla v sovinci v Harrym Potterovi. Kulatá místnost plná oken, kde kámen ustupuje dřevu. Během naší návštěvy bylo poměrně zataženo, takže jsme vzdálené hory nezahlédly. I tak ale byla vyhlídka moc pěkná. 


(okna jsou zajištěná proti ptákům)

Když jsme sestoupili z věže, zabočili jsme do prostoru, kde bylo zavěšené mládě draka. Na Kuňce jsem již byla před několika lety jako dítě, a právě ten drak bylo to jediné, co jsem si zapamatovala. 



Poté jsme navštívili rytířský sál. Nacházeli se zde krásné stoly a židle, kroucené svícny a zbraně. Živě jsem si dokázala představit, jak u stolů jedí rytíři a baví se o bitvách či budoucích taženích. Za zmínku stojí i nádherná stropní klenba, která se nazývá sklípková či též diamantová.





Před vchodem do hradu se nachází bílá kaple svaté Kateřiny Alexandrijské. Uvnitř se nachází barokní oltář zobrazující sv. Kateřinu a mimo jiné si můžete všimnout opět sklípkové klenby.  Před kaplí se nachází kaplička sv. Barbory z počátku 18. století.

  





Prohlížením celého hradu a jeho blízkého okolí jsme strávili minimálně dvě hodiny. Velice nás to ovšem bavilo, neboť Kunětická hora je opravdu krásný hrad. Na výlet mohu jenom doporučit.

Nádvoří hradu: 



A jelikož je už tak článek opravdu dlouhý, návštěvu Perníkové chaloupky si necháme na jindy. Máte se ale na co těšit :).

- Konec 1. dílu -

Navštívili jste už Kunětickou horu, alias Kuňku? A pokud ne, chystáte se? :)

7 komentářů:

  1. Vypadá to tam krásně! :) Pardubický kraj mám trochu z ruky, většinou výletujeme tak nějak na trase mezi Slaným, Prahou a Ústím. Ale v létě pojedeme na Moravu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zase daleko Tvůj směr :) Ale máš pravdu, na Kuňce je krásně.

      Vymazat
  2. Jéj, drak! Tak to je bomba :)
    Já jsem tohle místo zatím nenavštívila, je to na mě taky moc daleko. Musím ale říct, že to vypadá moc hezky - a to na návštěvy zámků většinou moc nejsem. Ale vězení, kostýmy i věž vypadají moc pěkně. A taky ta mučírna. Já jsme byla začátkem měsíce v Anglii a při prohlídce lodi Victory jsme taky nakoukli do čehosi, co připomínalo mučírnu - ve skutečnosti to prý sice byla ošetřovna, ale všechny ty sekáčky vypadaly dost drsně, navíc tam byla ve vědru naaranžovaná replika useknuté nohy a... ehm, no, vypadalo to dost realisticky :D
    Díky za pěkný fotoreport, určitě si ten tip zapamatuju :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak to musela být dost zajímavá podívaná :D Já jsem v Anglii ještě nikdy nebyla :)

      Vymazat
  3. Jé, moc děkuji za tip, já mám v plánu využít dovolenou ježděním po hradech a zámcích a podobně, už mám za sebou první výlet - Kladruby a rozhodně doporučuji.
    Další v plánu mám ZOO ve Dvoře, ale tohle by mohl být cíl číslo tři :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kladruby - byla ses mrknout na hřebčín? :) V Zoo ve Dvoře jsem měla praxi na SŠ, a bylo to super :)

      Vymazat
  4. Vyzerá to veľmi pekne či už okolie, interiér alebo samotná stavba :-) Páčia sa mi vystavené kostými, určite to pekne oživí prehliadku :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)