pondělí 3. července 2017

Císařovy čepele

Na první díl Kroniky Netesaného trůnu jsem slyšela samou chválu. Do čtení jsem se tedy pouštěla s velkým očekáváním. Jak to nakonec dopadlo? :)

Název: Císařovy čepele
Autor: Brian Staveley
Počet stran: 448
Nakladatelství: Fantom Print


Recenze
Anurské císařství se otřásá v základech. Císař byl zavražděn a jeho potomkům hrozí smrtelné nebezpečí. Adare, dcera císaře a zároveň jeho nejstarší dítě, se stává ministryní financí, neboť na Netesaný trůn nemůže usednout žena. Snaží se bojovat se zlem v samém srdci říše a chce pomstít otcovu smrt. Její bratr Kaden, nový císař, studuje daleko od domova u shinských mnichů a netuší, že si pro něj brzy přijdou zabijáci. Bude schopný jim čelit? A nakonec jeho bratr Valyn, jenž se učí kettralskému bojovému umění, dostane zprávu o velkém spiknutí proti celé jeho rodině. Než ale bude moci zjistit, kdo za ním stojí a ochránit bratra, musí přežít závěrečnou zkoušku svého výcviku.

Brian Staveley se rozhodně s ničím nemaže. Čtenář je doslova vhozen do neznámého světa a zpočátku je zmaten ze všech nových pojmů a jmen. Brzy se ale naučí v příběhu orientovat a užívat si jej. Děj je rozdělen do tří dějových linií, popisující osudy císařových potomků - Adare, Kadena a Valyna. Nejvíce se střídají vlákna bratrů, Adare v knize nedostává tolik prostoru.

,, Sbírky zákonů jsou rozhodně dobrá věc, ale v prostém useknutí hlavy je jisté, zcela srozumitelné poselství.“ (str.225)


Kaden, nový císař, žije již několik let v odlehlém Ashk'lanu a učí se pod vedením shinských mnichů. Jejich výcvik je dost tvrdý a někdy se zdá nesmyslný,vše ale vede k naučení se vaniate - prázdnoty uvnitř sebe sama. Kaden je logicky myslící muž se silnou pevnou vůlí a odhodláním.

Valyn se učí na odlehlých ostrovech, jak se stát jedním z nejlepších zabijáků celého císařství - kettralem. Výcvik je krutý a surový, přesto se nevzdává a zoceluje jak své tělo, tak mysl. Brzy zjistí o spiknutí proti jeho rodině a nedokáže skoro nikomu věřit. Důvěru vkládá jen do své dlouholeté přítelkyně Ha Lin. Valynovým nejvýraznějším rysem je smysl pro spravedlnost.

Adare se mezitím snaží uklidnit rozbouřené vody císařství a zároveň pomstít otcovu smrt. Je velice ctižádostivá, ale občas nedokáže své chování udržet na uzdě, z čehož následně pramení další nepříjemnosti.


Autor vytvořil zajímavý a propracovaný svět, který čtenáři nabídne mnoho nového a nepoznaného. Přesto se občas v ději najdou hluchá místa, která jsou zbytečně roztahaná dlouhými popisy. Tyto nudné části se naštěstí během narůstajícího počtu přečtených stran značně redukují. Některé zvraty nebo události čtenář dokáže poměrně s předstihem odhadnout a děj je tak místy velmi předvídatelný. Opět se ale jedná o nešvar spíše v první části knihy.

„Když o nějakém tvorovi nic nevíš,“ prohlásil mnich hlasem tvrdým jako kamenná deska, „očekávej, že tě přišel zabít.“ (str. 113)

Císařovy čepele se možná zdají jako další průměrná fantasy novinka. Jenomže to nejsou. Mimo dobře propracovaného a propleteného příběhu, se v knize objevují hluboké myšlenky (hlavně v částech s Kadenem a mnichy) a skvělý humor, který dodává knize šmrnc. Dále se Císařovým čepelím nedá odepřít velká dávka originality - čtenář bude jen žasnout, jaké všechny zkoušky si pro Kadena a Valyna nachystali jejich učitelé. Díky autorovu spisovatelskému umu jsou všechny postavy velice realistické, stejně jako celý svět Kroniky Netesaného trůnu.


Příběh je okořeněn občasnými vulgarismy, které ale do daného okamžiku skvěle pasují. Těžko předpokládat, že zabiják bude mluvit jako hodňoučkej miloučkej klučík. Tvrdý trénink tvoří tvrdé lidi. To samé platí pro souboje nebo napadení - vše je popsáno tak, aby bylo poznat, jak surové dané jednání bylo. A všechno dohromady tvoří celek, na který jen tak nezapomenete.

,,To ty máš stát v zítřejším střeleckém testu proti Annick.“
„Dík za radostnou připomínku,“ řekl Valyn.
„Jsi v prdeli.“
„A za optimismus.“

„Jenom se pokouším vnést do diskuze zdravý realismus.“ (str.158)

Brian Staveley je nadaný autor, který svým stylem psaní dokáže čtenáře velice dobře vtáhnout do děje. Přes pár chyb, jako je občasná roztahanost textu a některé velmi předvídatelné okamžiky jsou Císařovy čepele skvělou knihou, která pohltí nejednoho fantasy nadšence. Celý příběh má velký potenciál, kterého doufám autor využije v dalším pokračování. Věřím, že svět Kadena, Valyna a Adare, si čtenáři zamilují pro jeho pestrost, originalitu a určitou dravost.


,, Zdá se, že jsou csestriim mrtví,“ řekl nakonec mnich.
„Tak proč mi tohle vyprávíte?“

„ Pro případ, že nejsou.“ (str. 154)

Hodnocení: 4/5

Děkuji knižnímu e-shopu Mega knihy za zaslání knihy k recenzi.


Knihu si můžete koupit -zde-.

6 komentářů:

  1. Na vulgaritu a brutalitu se pořádně připrav i v druhém díle, tam autor ještě přitvrdil. Větší prostor dostala Gwenna (k mé velké radosti), takže to tam sprostými slovy jen lítá a ty brutální scény jsou popisované opravdu detailně. Já s tímhle problémy nikdy nemívám, mám silný žaludek, ale v Prozřetelnosti ohně jsem se občas znechuceně ušklíbla i já. :D Jsem zvědavá, co na druhý díl řekneš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tyhle věci taky nevadí. Do recenze jsem to zahrnula proto, že někteří čtenáři nemají vulgrarismy rádi, tak aby o nich věděli :) No a na druhý díl netrpělivě čekám :D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Já byla z knihy hrozně nadšená a je to asi nejlepší fantasy, kterou jsem poslední rok četla :) Když nepočítám re-reading Pána prstenů :D Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemohu říct, že úplně nejlepší, ale jedna z těch nejlepších ano :)

      Vymazat
  3. O knihe som už počula a veľmi rada by som si ju prečítala, nájsť kvalitnú a dobrú fantasy knihy je vždy výhra :-)

    OdpovědětVymazat
  4. smutne na me kouka z policky, uz to taky musim vytahnout...

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)