úterý 19. září 2017

Obojživelníci a plazi ČR

Název: Obojživelníci a plazi České republiky
Autor: Ivan Zwach
Počet stran: 496 stran
Nakladatelství: Grada


Anotace
(převzatá z www.grada.cz)

Komplexní publikace českého autora, jediná svého druhu na našem trhu, přináší encyklopedický přehled a určovací klíče všech druhů obojživelníků a plazů, kteří žijí na území České republiky. U každého druhu je podrobný popis, fotografie, určovací znaky, mapa výskytu i variabilita zbarvení. Autor se zabývá také chováním, nároky jednotlivých druhů na životní prostředí, nedestruktivním způsobem studia těchto živočichů a jejich ochranou. Přehledný text doplňuje 1654 barevných fotografií a kreseb. Kniha je určena všem zájemcům o přírodu, školám a těm, kdo se věnují ochraně přírody

Recenze
Obojživelníci a plazi České republiky patří mezi nejhezčí encyklopedie, které se mi dostaly do rukou. A co všechno taková kniha obsahuje? Publikace začíná poděkováním autora, dále pokračuje úvodní částí o obojživelnících, kde se dozvíte např. vznik a vývoj, vlastnosti, něco o smyslech a rozmnožování obojživelníků. Hned na to navazuje rozdělení obojživelníků na ocasaté a žáby. V každé kapitole jsou popsány společné znaky a jednotlivé druhy.


Poté se kniha zaměřuje na plazy. Čtenářovi nabídne jak rozdělení na jednotlivé řády (podtřídy) plazů - tedy na želvy a šupinaté, kteří se dále dělí na ještěry a hady, tak opět společnou charakteristiku kapitol a popsání jednotlivých druhů. Na závěr celé knihy je věnováno pár slov i ochraně a studiu těchto živočichů a popularizaci informací o nich.



To by byl načrtnutý celkový obsah knih. Teď ale ke konkrétním druhům. U každého zvířete je uveden jak český, tak latinský název (a dokonce i název slovenský). Hned potom následuje stručná charakteristika živočicha pomocí obrázků. K těmto obrázkům najdete vysvětlení buď na straně 18. - 19. nebo na vložené záložce, kde jsou všechny značky krásně shrnuty a jsou vždy po ruce. Čtenář si tak může udělat rychlou představu o daném druhu ještě dříve, než se pořádně začte.



Poté následuje obrázek daného živočicha a popis určovacích znaků. Hned pod tímto obrázkem je již popis dospělých jedinců a na další straně pak různé barevné variety daného druhu. Potom jsou popsána jednotlivá vývojová stádia a chování. Jako poslední se u živočichů nachází nároky na prostředí včetně mapy výskytu v ČR a strategie přežívání, kde se čtenář dozví, kolika let se daný živočich dožívá. 



U některých komplikovanějších rodů živočichů nalezneme i kapitolu zvanou Klíč rodu (př. Klíč rodu skokan). Tam je podrobně popsáno, jak jednotlivé druhy stejného rodu od sebe odlišit a na co si dávat pozor při určování. Tato kapitola obsahuje plno fotografií, takže čtenář může bedlivě sledovat to, co je popisováno. 



Na první pohled je patrné, že kniha je velice dobře propracovaná a odborná. Pokud tedy patříte mezi laické nadšence do obojživelníků a plazů, vřele Vám mohu tuto knihu doporučit. Je doslova napěchována informacemi a fotografiemi.

Hodnocení: 5/5


8 komentářů:

  1. Tahle knížka je skvělá, několikrát jsem ji používala i v rámci studia na VŠ a perfektně dostačuje, navíc ty fotografie jsou prostě úžasné :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  2. No, asi bych si v téhle knize nepočetla tak jako ty, ale rozhodně vypadá dobře :) Jsem ráda, že se ti líbila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nie je to žáner aký vyhľadávam, každopádne je super, že sa nájdu aj takéto dobre spracované knihy plné informácií :-) Určite je užitočná a som rada, že sa ti páči :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Obojživelníky a plazi mám ráda, protože se hezky poznávají a učí. A jsou takoví roztomilí, ne jako pavouci a jiný hmyz. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, o tom ,,hezkém poznávání" bych mohla chvíli diskutovat :D

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)