úterý 3. února 2015

Sanberg u Kolína

Pokaždé, když jezdíme s přítelem na nádraží v Kolíně, tak míjíme úžasnou vodní plochu jménem Sandberg. Jelikož tento rybník patří do soukromého vlastnictví, je tu zakázáno koupání a lov ryb. Dokonce ani stavět chatky se tu nesmí. A díky všem těmhle omezením tu vzniklo něco naprosto nádherného. Vždycky mě Sandberg lákal svojí rozlohou a tak jsem jednoho dne přemluvila Pavlika, ať se na něj jdeme podívat. A ten okamžik byl naprosto kouzelný.


Když jsme tam přišli, hned mě upoutaly nádherné vrby na břehu rybníka. Vypadají kouzelně. Když jsme se pak dívali na celou vodní plochu, nešlo si nevšimnout ostrůvku uprostřed, na němž se nachází stromy. Na určité stromy se slétávají kormoráni. Dříve jsem v Česku nikdy kormorána neviděla. Poprvé jsem ho viděla vloni v Chorvatsku. Proto mě ohromilo, kolik se jich nachází tady.


Opodál navíc plulo na hladině obrovské hejno divokých hus. Už jste někdy viděli v přírodě divokou husu? Já do té doby ne. Takže jsem byla strašně nadšená. Mimo hus je tu ale i velké množství kachen a nějaké lysky. Zajímavé je, že všechno ptactvo je tu neuvěřitelně plaché - není zvyklé na přítomnost člověka.


Na okraji rybníka jsme našli i spoustu vyloupaných škeblí od kormoránů. Ale měli jsme štěstí a objevili i nějaké živé. Neumím rozeznat škebli od velevruba, takže nemohu přesně říci, co z toho to je.


Jak se Vám Sandberg? :)

7 komentářů:

  1. Nádherné fotky :D Děkuji za tip na výlet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá to tam krásne, najmä tá druhá fotka sa mi veľmi zapáčila :D

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky:) my tady u nás máme taky krásné rybníky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to na krásné místo, neporušené člověkem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dlouho jsem tu nebyla-máš úžasné záhlaví!
    Ale k fotkám-jsou krásně prosluněné a ten břeh s břízami je kouzelný a naprosto nádherný :)
    Vážně jsi u nás nikdy neviděla kormorány? Poslední dobou jsou hodně třeba i v Praze u Vltavy. :) Vsadím se, že na téhle vodní ploše by se dalo zpozorovat mnoho druhů vzácného ptactva :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle musí být majitelova chlouba, miláček. :3

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)