neděle 13. září 2015

Poslední přání Geralta z Rivie

Název: Zaklínač I. -Poslední přání
Autor: Andrzej Sapkowski
Nakladatelství: Leonardo
Počet stran: 342


Anotace:
Geralt z Rivie je zaklínač. Nemá rodinu, nemá domov, toulá se světe, a zabíjí netvory a monstra škodící a ubližující lidem - upíry, vlkodlaky, bazilišky či mantichory. Není žádný rytíř bez bázně a hany, jen si musí vydělat na živobytí, a tak si za svou práci nechává platit. Jsou to těžce vydělané peníze a jeho řemeslo je nejen nebezpečné, ale i nevděčné. Za bojové a magické techniky, které mu umožňují přežít, musel zaplatit vysokou cenu - prodělat změny organismu, mutace i krutý výcvik. Nyní jeho schopnosti vzbuzují u běžných smrtelníků strach a odpor, a přestože se bez jeho služeb neobejdou, odsoudili ho k životu na okraji společnosti. Zaklínači by to nemělo vadit, měl by být zbaven emocí, jenže u Geralta známá pravidla často neplatí. 


Recenze:
 Na celou sérii Zaklínače jsem slyšela mnoho pozitivních ohlasů. Byla jsem proto velmi zvědavá, jaká kniha bude a jestli i mě dokáže polapit do svých spáru a donutí mě její příběh milovat tak, jako donutila ostatní. 

Zpočátku jsem měla trošku problém se do knihy začíst. Napsaná je perfektně, čte se jedna báseň. Ale nejdříve mi dělal problém fakt, že se jedná o několik povídek. Bylo pro mě těžké naladit se na další povídku a mrzelo mě, že se nedozvím více z té předešlé. Ale tím mě autor jenom nalákal na další díly, protože ve mně vzbudil touhu číst dál, dozvědět se více o tajemném Geraltovi z Rivie.


Povídky byly velmi napínavé, dobrodružné a vtipné. Někdy se objevila inspirace pohádkou (třeba popelkou), ale to mě tolik neokouzlilo. Co mě naopak ohromilo, byl autorův smysl pro humor. Víte, nebudeme si nic nalhávat, v knize je poměrně dost vulgárních slov. Ale byť patřím k lidem, kteří nemají sprostá slova rádi, sem prostě patřila. Díky nim autor vytvořil drsný humor, který je pro celou knihu tak typický. Nejednou jsem se nad knihou smála a už jen díky svému vtipu stojí kniha za přečtení.

Hlavní postava zaklínač Geralt z Rivie na mě působil velmi sympaticky. Je chytrý, zdatný a nebojácný. Zároveň se ale dokáže obětovat pro přátele a chrání své blízké. Nechybí mu ani osobitý důvtip, díky kterému vyvázl z nejedné obtížné situace. Ráda jsem poznávala jeho i svět kolem něj.


Kniha opravdu stojí za přečtení. Andrzej Sapkowski vytvořil nový fantasy svět, který už našel mezi čtenáři mnoho fanoušků. Svět, ve kterém řádí příšery a v boji proti nim pomáhají zaklínači. Je maličko podobné sérii Tetování krví, ale Zaklínač je určen spíše pro dospělé. Autorův styl psaní jsem si zamilovala a skládám poklonu jeho fantazii.

Obálka knihy je jednoduchá, ale pěkná. Už při prvním pohledu v člověku navozuje tajemnou atmosféru a slibuje příběh, na který nezapomenete. Obrázek vprostřed zobrazuje přívěsek zaklínačů, jeden takový má i Geralt. Vazba je brožovaná, ale k mému překvapení musím uznat, že se k této knize hodí. Během celého příběhu čtenáře provází krásné ilustrace, které dokreslují atmosféru. Zároveň jich ale v knize není moc, takže nemusíte mít strach, že byste si knihu spletli s knihou povídek pro děti. 


Knihu mohu doporučit opravdu všem. Věřím, že Vás nadchne a nebudete litovat :).

Hodnocení: 4/5

Za zaslání recenzního výtisku děkuji portálu www.kvalitniknihy.cz


Knihu si můžete koupit -zde-.



2 komentáře:

  1. Som rada, že sa ti knihy páčili, mňa tiež tento prvý diel s poviedkami navnadil na ďalšie čítanie a veru rozhodne to stojí za to. Takže pokračuj v čítaní :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)