neděle 1. listopadu 2015

Kniha, která převrátí vše, co jste si až dosud mysleli o Alence!

Název: Šepotání
Autor: A.G.Howardová
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo
Anotace
Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět. 



Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Vydá se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

Připravte se na příběh ze skutečné Říše divů! 

Recenze
Kniha Šepotání očarovala nádhernou obálkou i mě. A byť jsem Alenku v říši divů viděla pouze jako animovanou pohádku od Walt Disneyho, přesto jsem podlehla a díky knihkupectví Martinus.cz jsem si ji mohla přečíst. Když mi kniha přišla domů, byla jsem nadšená a těšila se, až se do ní konečně pustím. Zároveň jsem ale měla trošku strach, co na ni budu říkat, když mě samotná Alenka v říši divů zatím tolik neokouzlila jako ostatní. A jak to nakonec dopadlo? 
Kniha je zajímavá už od první strany. Celý příběh je napínavý a plný překvapení. A jako ve ,,správné" young adultovce se tu (bohužel) objevuje i milostný trojúhelník mezi hlavními postavami (Zach-Alyssa-Morfeus). Vím, jak všichni zbožňují Morfea, ale já jsem fandila Zachovi.

Hlavní hrdinkou je Alyssa, kterou jsem si docela oblíbila. Byla velmi tvrdohlavá, ale riskovala vše aby zachránila svoji maminku z blázince. Postupně se jí podaří rozluštit mnoho tajemství a zjišťuje hodně informací o sobě a své rodině. Další důležitou postavou je Zach, který měl tvrdé dětství. Alyssu na jejich ,,výletě" do Říše divů chrání a udělal by pro ni cokoliv. A pak přichází na řadu podivný můrák Morfeus. Nevím, co na něm všichni vidí, mě tedy moc sympatický nebyl. Rozhodně byl chytrý, ale taky manipulativní.

Kniha je velmi čtivá a ani nevím jak se to stalo a byla přečtená. Příběh byl nabitý emocemi. Několikrát jsem se u knihy musela zasmát, ale nastaly i okamžiky šoku a smutku. Díky tomu, že jsem nečetla pravou Alenku a nemohu mezi sebou tyto dvě knihy porovnat, jsem si příběh opravdu vychutnávala a některá řešení mi přišla velmi originální. Líbilo se mi, jak autorka dokázala Říši divů ztemnit, jak si s ní hezky pohrála. Velmi se těším na druhý díl, jsem  zvědavá,o čem bude. A ráda bych si časem přečetla i pravou Alenku od Carrolla.
Ale abych pravdu řekla, našla jsem i pár věcí, které mi na knize vadily. Byť byla kniha velmi čtivá, občas se našly věty, které mi nedávaly moc smysl. Přišel mi v nich špatně uspořádaný slovosled a já si větu musela přečíst znova. Nebo jsem v knize zaznamenala docela dost tiskových chyb - opakování slov, překliky atd. A když to zaznamenám já, tak to je co říct. Většinou si těchto věcí totiž nevšimnu. A když se dělo v knize něco napínavého a probíhalo odhalování jedné záhady za druhou, občas jsem nestíhala děj sledovat. Rozhodně se tedy vyplatí číst i ty napínavé chvíle pomaleji než zběsile rychle. Ale všechny tyhle negativa jsou jen malá skvrnka na celé kráse knihy.

Ještě bych se ráda vrátila k hodnocení celého vzhledu knihy. O obálce jsem už mluvila, ta je prostě bezkonkurenčně nádherná. Myslím si, že to je jedna z nejpovedenějších obálek za rok 2015.  Ale velmi zajímavá je kniha i vevnitř. Celá je laděná do zelena, včetně písma. A velmi se mi líbí okrasné označení každé kapitoly. Navíc velmi chválím, že je kniha ve vázané vazbě, protože v brožované by její krása tolik nevynikla. Prostě co se týče celkové grafiky a desingu, jedná se o perfektní a originální knihu.
Knihu mohu doporučit všem, i těm, kteří Alenku třeba moc nemusí. Rozhodně stojí za přečtení.

Hodnocení: 4/5

Děkuji knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí knihy na recenzi.



Knihu si můžete koupit -zde-.





3 komentáře:

  1. Knihu jsem četla hned, co vyšla, a zamilovala jsem si ji :) Já zkrátka fantasy miluju a zrovna Říše divů je taková moje slabost. Je pravda, že to občas bylo pěkně zamotané, že jsem nevěděla, která bije, ale přesně takové by to mělo v Říši divů být, takže já jsem byla nadmíru spokojená :)
    Milostný trojúhelník mě sice vytáčel, ale dalo se to skousnout. A ano, já jsem jedna z těch, kteří fandí Morfeovi :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ach jo, já si asi taky budu muset to Šepotání přečíst :D Pěkná recenze :D

    OdpovědětVymazat
  3. Trojuholník ma tiež mrzel, dúfala som, že tam nebude. Avšak v dvojke je to už našťastie lepšie :-).
    Obálka je geniálna aj grafické spracovanie, milujem zelenú, takže pre mňa úplne top. Škoda tých preklepov a chýb...
    Inak originál Alicu od Carrolla som čítala a odporúčam, je to vtipné čítanie :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)