čtvrtek 21. ledna 2016

,,Jeden za všechny a všichni za jednoho"

Název: Tři mušketýři
Autor: Alexandre Dumas
Počet stran: 824
Nakladatelství: Omega
Anotace
Francie, rok 1625. Zemi vládne Ludvík XIII, ale jejím skutečným panovníkem je proradný kardinál Richelieu. Mladý Gaskoněc d'Artagnan se rozhodne opustit rodný kraj a vyrazí do Paříže za štěstím. Otec ho poslal za svým přítelem a kapitánem královských mušketýrů panem de Tréville a na cestu ho vybavil doporučujícím dopisem, stařičkým koněm a velmi ostrým kordem. Jenže už na cestě se mladý šlechtic dostane do potíží - tvrdohlavost a nabroušený jazyk způsobí, že ho v jednom hostinci nechá zbít jakýsi vznešený pán a poté mu sebere jeho průvodní listiny. - Tak začíná slavný příběh o cti i zradě, lásce i nenávisti a o nesmrtelném přátelství odvážných mušketýrů, který se nesmazatelně zapsal do světové literární historie.
Velkolepý román se dočkal i mnoha filmových zpracování, ale žádné z nich nedosáhlo všech barev a dokonalosti knižní předlohy.

Recenze
,,Jeden za všechny a všichni za jednoho" - věta, kterou znají snad všichni lidé. Tři mušketýry zbožňuji už od malička. Od doby, kdy jsem poprvé viděla film Muž se železnou maskou. Ten film mi připadal dokonalý. A nedávno přišla na scénu trošku více ,,moderní" verze Tří mušketýrů, ve kterých si zahrál např. Logan Lerman (Percy Jackson) nebo úžasná Mila Jovovich. Téma tří mušketýrů mě vždycky fascinovalo a přála jsem si je i přečíst. A nakladatelství Omega mé přání splnilo.
Kniha je psána starší češtinou, takže si člověk musí nejdříve zvyknout. Mně také chvíli trvalo, než se mi podařilo začíst. Ale protože jsem si knihu vážně toužila přečíst, nevzdala jsem se. A zhruba po 100 stranách jsem se začetla tak, že už jsem pak s textem neměla žádný problém.

Během čtení jsem se musela několikrát usmívat při vtipných situacích plné troufalosti. Nejvíce se mi na knize ale líbilo, jak spolu všichni mušketýři spolupracovali a pomáhali si navzájem. Hlavní postavy v knize mi byly velmi sympatické.

Při čtení jsem musela obdivovat dokonalost celé knihy. Autor si s celým příběhem skvěle pohrál a perfektně provázal všechny události. A celkový vjem z děje ještě podtrhují krásné ilustrace.  Nakonec mi bylo líto, že už jsem knihu přečetla.
Obálka knihy je krásná, hezčí jsem ještě neviděla. Červenočerná kombinace barev dělá knihu tajemnou a slibuje skvělý příběh. Velký plus vidím i v tom, že je kniha stejně nádherná i pod přebalem.
Knihu doporučuji všem, protože si ji jednoduše musíte přečíst. Opravdu se jedná o skvělé dílo a slibuji Vám, že z knihy nebudete zklamaní! :)

Hodnocení:4/5

Mnohokrát děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí knihy na recenzi.
Knihu Tři mušketýři si můžete zakoupit v prodejnách a eshopu Knihy Dobrovský.

5 komentářů:

  1. Tento príbeh patrí k mojim obľúbeným, vyrastala som na Mušketieroch a Winnetouovi, takže príbeh poznám viac než dobre. My máme doma ešte staré vydanie, avšak toto tiež vyzerá dobre a tá obálka sa mi páči :-) Odporúčam aj pokračovanie :D

    OdpovědětVymazat
  2. Před skoro čtyřmi roky jsem četla první díl a od té doby jsem se ke druhému zatím nedostala. Vidím to na kompletní mušketýrský re-reading. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze :) k téhle knize jsem se ještě nedostala, ale seriál zbožňuji :D

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná recenze :) V létě jsem se trochu zbláznila do seriálu a tak jsem měla chuť si přečíst i knižní předlohu :) Ještě jsem se k tomu nedostala, kniha je u nás jako povinná četba pořád rozpůjčovaná :(

    OdpovědětVymazat
  5. I když jsem viděla několik filmových zpracování, knižní podobu jsem ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)