neděle 10. ledna 2016

Vrať drakovi, co je jeho

Název: Vrať drakovi, co je jeho
Autor: Ilka Pacovská
Série: Sedmý smysl
Díl série: 4
Počet stran: 399
Nakladatelství: Albatros
Anotace
Čtvrté pokračování Sedmého smyslu nám ukazuje závěrečný rok základní školní docházky Hanky, Sváti a Rafaela v Santareně. Musejí se rozhodnout, co budou dělat po škole, a vybírají si podle toho obory, v nichž se chtějí zdokonalit. Hanka u draků, Sváťa u jednorožců a Raf mezi sirénami… Než však škola začne, prožijí dny plné napětí na cestě na Ostrov volby. Hanka si dokáže znepřátelit mocného kouzelníka a musí se ukrývat, protože jí hrozí smrtelné nebezpečí. Nakonec se události vyvíjejí opět trochu jinak, než si naši hrdinové naplánovali. Velká část děje se odehrává pod vodou mezi sirénami, kde se Hanka ukrývá před osudovým střetem s Vronem. Nakonec dojde k pokusu vrátit Plamovi celou jeho dračí osobnost a Hanka se dozvídá něco ze své minulosti. Chcete vědět víc? Přečtěte si pokračování Sedmého smyslu, v němž opět nechybí ani napětí, ani humor, a kde opět vítězí nad zlobou a překážkami ryzí přátelství.

Recenze
Čtvrtý díl série Sedmý smysl byl pro mě jedním velkým překvapením. Děj se v knize oproti předchozím dílům značně přiostřuje. Hance hrozí větší nebezpečí na životě něž kdykoli předtím. Naštvaný kouzelník na její hlavu vypsal vysokou odměnu a za každou cenu ji chce odstranit. Díky pomoci přátel, sirén a draků se ale Hanku podaří zachránit a zneškodnit kouzelníka.

Hanka se v tomto díle pere s mnoha trápeními. Jednak musí nějakou dobu zůstat v bezpečí podmořského světa u sirén a navíc bojuje se svým zlomeným srdcem. Díky svým přátelům ale vše zvládne a mě mnohokrát překvapila, jak se mile zachovala. Hanka je postava s velkým citem pro přátelství. Její kamarádi jsou pro ni vše a ona se nebojí pro ně obětovat. Rafan se dostane do pár zapeklitých situací, ve kterých mu pomůže jeho tulík Plavík. Oba hodně pomáhají i Hance. Líbí se mi, že je Rafan trošku ráznější, co se týče vyhodnocování situací. Jak sama Hanka řekla, někdy podá pomocnou ruku a jindy zase pomocný pohlavek. A Sváťa je naprosto skvělý. Oblíbila jsem si ho pro jeho zálibu v rostlinách a knihách. Navíc je skrz na skrz dobrý a to je málokdo ze světa lidí. Je zamilovaný do Hanky a já pevně věřím, že v dalších dílech se dají dohromady.
Kniha je jako obvykle velmi čtivá. Většinou mi trvá poměrně dlouho, než přečtu 400 stránkovou knihu, ale u této jsem neměla problém. Čte se velmi dobře a rychle. Jen velmi nerada jsem ji odkládala. 

Autorka si s dějem v této knize opravdu pohrála. Příběh je mnohem složitější a provázanější než u předchozích dílů. Seznámí nás s velkým počtem nových postav, přesto má čtenář o všech perfektní přehled. Novinkou je i blízké poznání světa sirén. Prozatím byly sirény jednou velkou neznámou a bylo kolem jejich života hodně otazníků. Avšak v tomto díle se čtenář dozví opravdu hodně informací.  Dále nás příběh zavede na území draků a seznámí nás s velkým dračím mágem. To pro mě byla celkem sympatická postava, byť ze začátku se jeví jako záporák.
Jediné, co mě napadlo, že by knihu mohlo ještě vylepšit, je vymyšlení jazyka sirénštiny a drakonštiny. Vždycky je totiž napsáno, že na ně mluvila Hanka drakonsky, ale čtenář nemá moc představu, jak taková drakonština nebo sirénština zní. Ovšem to je jen takové prťavoulinkaté mínus, které převálcují obrovské plusy knihy.

Kniha je opět protkána silným motivem pevného přátelství. Hezky to pohladí na duši. Kdo by si nepřál mít přátele, kteří vždy ochotně pomohou a postaví se za vás? Tady je ryzí přátelství krásně vykreslené.
Obálka knihy je nádherná, stejně jako u předchozích (i následujících) dílů. Moc se mi líbí ten styl, podle mě je jedinečný. Navíc na knihách je minimální množství černé barvy, což je skvělé. Konečně nebudu mít knihovnu jen v tmavých barvách. Navíc už jen podle barev si člověk může uvědomit, že tahle série přinese radost a kouzelné okamžiky. 

V textu se opět sem-tam vyskytují krásné ilustrace, které nádherně knihu oživí. Ilustrace má na svědomí Jan Patrik Krásný a jsou opravdu vydařené. Zdánlivě jednoduché, ale ve skutečnosti tak propracované. 
Knihu mohu doporučit všem lidem, kteří by rádi poznali pouto pravého přátelství. Zároveň je ovšem vhodná pro všechny, kteří umí používat fantasii.

Hodnocení: 5/5

Děkuji skupině Albatros Media a.s. za poskytnutí knihy na recenzi.

10 komentářů:

  1. Kniha vypadá opravdu zajímavě, hlavně ta obálka se mi líbí :) Takže se do ní někdy možná pustím :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že Tě kniha nezklame, přeci jenom jsi dost náročná čtenářka :)

      Vymazat
  2. Obálka aj ilustrácie vyzerajú veľmi pekne a obsahovo kniha tiež nevyzerá zle :-)

    OdpovědětVymazat
  3. I když už se to možná nehodí, mám moc ráda knihy s ilustracemi, těmi černobílými. Krásným příkladem toho jsou Kroniky Světakraje nebo Tetování krví. Kniha mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč by se to nehodilo? Podle mě jsou ilustrace skvělé. Podpoří moji představivost a moc mě baví je zkoumat. Pro mě jsou příjemným zpestřením :).

      Vymazat
  4. Ta recenze zní moc pěkně, i když se trochu nemůžu zbavit dojmu, hlavně podle příběhu, jestli se nejedná spíš o knihu pro mládež. Zajímalo by mě to, protože mě to vcelku zaujalo, na druhou stranu už jsem trochu vyrostla z jednoduchého děje a z takových těch naivit a nedotažených zákrutů. Jak je to tedy s tím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Mniško, kniha je spíše pro mládež. Ale o to víc je kouzelnější ponořit se do světa, kde jsou na sebe přátelé hodní, nepodrážejí se a jsou schopni se za Tebe obětovat. Mě tahle série neskutečně baví a zamilovala jsem si ji. Je taková.... nevím, jak ten pocit vyjádřit. Zobrazuje svět takový, jaký by podle mě měl být. A navíc tam jsou ještě jednorožci, sirény a draci! :)

      Vymazat
    2. Ty vážně víš, jak mě navnadit :D Hele, asi si to vážně přečtu :)

      Vymazat
  5. excuse me, this book is in english? or spanish? Thank you.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)