úterý 11. dubna 2017

Druhý díl Vlčího věku

Název: Lars, Šťavnatá lebka
Autor: Jaroslav Mostecký
Série: Vlčí věk
Díl série: 2.
Počet stran: 472
Nakladatelství: Epocha


Recenze
Po neúspěšném tažení Ethelredova vojska musí Helgi s Leifem využít všech svých zkušeností a bystré mysli, aby dokázali uniknout nebezpečnému a krutému Mordredovi. Nakonec se jim to podaří, ale brzy musí čelit mnohem děsivějším nepřátelům – ušatým hadům. Ti mají mnoho svých vyznavačů, kteří pro ně po celé zemi získávají nevinné panny, jež mají stvůrám sloužit jako potrava. Helgi se brzy dozví, že s dívkami obchoduje i jeho dávný nepřítel Lars. A co hůř – mezi ženami, které mají být obětovány ušatým hadům je s velkou pravděpodobností i jeho milovaná Ulrika. A tak Helgi s Leifem neváhají a vydají se Ulrice na pomoc. Ovšem nebude to jednoduchá cesta, neboť osud jim do cesty připraví mnoho překážek.

Druhý díl série Vlčí věk se trošku příběhem trošku odchyluje od toho předchozího. V prvním díle bylo prioritou získat hlavu krále, a byť se to oběma hlavním hrdinům podařilo, vyvstává před nimi nové nebezpečí. Cesta do Dánska se tedy odkládá ve prospěch zájmů nejvěrnějšího králova pobočníka. Jaroslav Mostecký si pro své čtenáře připravil mnoho nových překvapivých nepřátel a situací. Stále si ovšem drží jistou kvalitu vyprávění, která čtenáře polapí a nepustí.


Leifovi je v tomto díle věnováno více prostoru pro činy z vlastního rozhodnutí. Helgi mu už tolik nepomáhá, protože nejsou delší dobu spolu. Přesto se dá mluvit spíše štěstí, že Leifa nikdo a nic nezabilo. I tak se ale Leifovi nedá odepřít velká odvaha, kterou několikrát prokázal.

Helgi je stále tím kulaťoučkým a velice nebezpečným vikingem. Taktéž několikrát málem přišel o život, ale tenhle bojovník má hodně tuhý kořínek. Srdce jej táhne za jeho milovanou a je pro ní schopen udělat cokoliv.  Jeho vůle je opravdu velice silná.


V knize Lars, šťavnatá lebka, je poměrně hodně vedlejších postav, díky kterým se Leif s Helgim dostanou až k jejich cíli – ušatým hadům. A přestože některé vedlejší postavy zůstávají po boku hlavních hrdinů delší dobu, nedoporučuji si k nim vytvářet citové pouto. Jak už má totiž autor ve zvyku, Leif s Helgim vždycky zůstanou sami.

Jaroslav Mostecký si stále zachovává svůj styl, ve kterém svět vikingů líčí tvrdě a bez příkras. Pokud tedy jste jemnější povahy, tahle kniha pro vás nebude. Během čtení se setkáte s řáděním moru, znásilňováním i krvavými souboji. Popisovaná doba je tvrdá a každý se musí umět bránit, aby přežil.
Druhý díl série Vlčí věk se opět velice podařil. Velkým plusem knihy jsou rozdílné charaktery všech postav a překvapivý děj. Čtenář totiž nikdy dopředu netuší, co jej čeká. Autor opět dokázal vylíčit svět i postavy velice realisticky. Celkově mohu tedy knihu doporučit všem nadšencům tvrdší fantasy se severskou tématikou.


Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Epocha za zaslání knihy k recenzi.


Larse, šťavnatou lebku si můžete pořídit –zde-.

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Je to velmi pěkné čtení o severských zemích a lidech, s troškou nadpřirozena :)

      Vymazat
  2. Vida, zrovna hledam nejake fantasy s podobnou tematikou. Jsem v tomhle oboru novacek, takze si pisu Vlci vek na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak sa zdá, že táto séria úspešne pokračuje a to je super, niekedy sú druhé diely slabšie a som rada, že tu je opäť dobré hodnotenie :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)