pondělí 1. května 2017

Jsem větší knihomol než ty!

Od loňského roku mám založený účet na Facebooku. Upřímně, podle mě je fb zlo, ale v dnešní době si bez něj člověk skoro ani neškrtne. Chcete znát novinky z nakladatelství? Musíte na Facebook. Chcete se účastnit knižních soutěží? Musíte na Facebook. Chcete mít přehled o svých oblíbených knižních blogerech? Musíte na Facebook. Chcete si prdnout? Musíte na Facebook… Zkrátka a stručně, dnes je na Facebooku skoro všechno. A když jsem ho neměla, o mnoho podstatných informací jsem přicházela. Ale na druhou stranu, od té doby co ho mám, snad denně pozoruji zvláštní chování na knižních skupinách.


Třeba takové knižní výzvy. To je panečku termín do
pranice. Kolik jste loni přečetli knih? Jen 50? To jste teda pořádný břídilové! Jakmile jich nepřečtete minimálně 120, nejste vůbec knihomol! A ne a ne a ne! Vůbec se tímto termínem nemůžete označovat. To nevadí, že rádi čtete, jen nemáte tolik času. Čas si totiž najde každý! No opravdu! Že máte malé dítě? Ale prosím vás! Vždyť to nepotřebuje skoro žádnou vaši pozornost! Nakrmíte, přebalíte, dáte spát a hotovo! Nebo nejhorší výmluva – mám hodně věcí do školy. Pche! Co na tom, že jezdíte domů ze školy v 7 hodin večer a pak ještě děláte úkoly na další den? A co děláte jako v noci? Spíte? Špatně! Číst si máte!


Samozřejmě teď trošku přeháním, ale občas mi přijde, že někteří lidé mají opravdu takovýto názor. Všimla jsem si, že čtenáři moc rádi soutěží v tom, kdo kolik přečte knih za určitou dobu. A chápete, že se někdo cítí špatně, že přečetl jen 3 knihy za měsíc? Jen tři? Opravdu? A není úžasné, že nějakou vůbec přečetl? Copak se do čtení člověk má nutit? Copak má nějakou vypovídající hodnotu údaj, kolik knih kdo přečetl? Myslíte, že ano? Tady je malý příklad:

Dva čtenáři. První se jmenuje třeba Alena a druhý Zbyněk. Alena se chvástá, že přečetla 100 knih ročně. Zbyněk jen 50. Ale! Alena má sice větší počet, jenomže když se podíváte na díla, zjistíte, že 30 knížek jsou básně, 50 YA (takové ty texty s velkými písmenky) a 20 knih má do 200 stran. A co Zbyněk? Ten četl jen prózu, počtem stran neklesl pod 300 a text má poměrně malá písmenka. Ano, Alena má třeba širší obzor, protože přečetla více děl. Ale jak dlouho by četla literaturu, kterou přečetl Zbyněk? A dá se vůbec porovnávat rozdílné knihy? Podle mého názoru moc ne. Znamená to snad, že Zbyňďa je menší knihomol? Ne. Knižní/čtecí (říkejte tomu jak chcete) výzvy jsou podle mě o určitém překonávání, o zdravém soutěžení a mohou sloužit i jako seznam přečtených knih. Ale vyčítat nebo dokonce nadávat někomu, že přečetl málo knížek (nebo méně než vy) je tak sobecké a nepochopitelné.


Je úžasné sledovat, kolik lidí čte a jakou z toho mají radost. Občas mě ale zaráží, že i mezi knihomoly jsou neustálí rejpalové. No, internet je přeci skvělá věc. Můžete někomu nadávat, aniž byste dostali (lidově řečeno) přes držku. To se to potom machruje. Jojo, starý dobrý časy, kdy se spory řešily ručně a ne urážejícími komenty na Facebooku. A to mě přivádí k další myšlence – proč se lidé více nechválí? Proč neřeknou – jé, ty jsi přečetla 2 knihy za měsíc a to máš malé dítě? No ty jsi úžasná! Už jste nějakou takovou větu na fb viděli? Já ne. Přitom jak dokáže jeden komentář podobného rázu zvednout náladu, to je až neuvěřitelné.  

Neříkám, že jsou knižní výzvy špatné. Sama se hned dvou účastním. Naopak to vnímám jako skvělé zpestření. Ale vadí mi přístup některých lidí.

Jaký máte názor na knižní výzvy vy? Účastníte se nějaké? Pojďme diskutovat! J


30 komentářů:

  1. Naprosto s tebou souhlasím. Moc ráda zjišťuju co ostatní čtou a zdravé soutěžení je taky fajn. Přijde mi ale hrozné jak někteří řeší jen výkony a ten kdo je tolik nemá je pro ně neco míň... Stránka, kde se budeme chválit je skvělý nápad :))) nějakou založ a já se hned přidávám... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za krásný komentář! :) Samozřejmě chápu, že je občas potřeba něco vytknout, že vždy není všechno perfektní. Ale dá se to přeci podat tak, že to dotyčného motivuje k lepšímu výsledku, než aby měl chuť se vším seknout a nic nedělat. O té stránce popřemýšlím :D

      Vymazat
  2. Tak tohle je fakt skvely clanek. Proto ja se do vyzev nikdy nepoustela. S ditetem/detmi totiz nikdy nevim, zda budu mit cas, chut a silu cist. Zapojila jsem se letos poprve, ale je to vyzva o tom jake knihy jsem precetla, nikoli kolik.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já všechny maminky s dítětem obdivuji, že stíhají číst :D Já na to občas nemám čas, a to dítě nemám :)

      Vymazat
  3. Skvělý článek! Sama jsem do tohoto "knihomolského" světa pronikla až loni a je pravda, že do té doby, když jsem knížku neotevřela třeba týden, bylo mi to jedno. Teď, když dva dny po sobě nepřečtu aspoň kapitolu, jsem z toho dost nervózní, byť se snažím namlouvat si, že je mi to jedno... Je pravda, že jsou lidi, kteří to svým chlubením docela přehánějí no... :/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně. Teď jsem asi dva dny knihu neotevřela a pořád si říkám, že bych měla. To je co? Jak nás dokáží ostatní lidi nepřímo ovlivnit.

      Vymazat
  4. Naprosto ti rozumím. Ale už jsem ti říkala, že se musíš naučit takovéhle komentáře ignorovat, já to dělám už dávno a možná proto si ani nejsem vědoma, že by někdo někomu říkal, že není knihomol, když přečte jen dvě knihy měsíčně. Ale z toho, co jsem si v těch facebookových skupinách už za ty roky přečetla, ti to rozhodně věřím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, ale když ty skupiny projíždím, tak na to narazím a vždycky mě to na chvilku ,,poznamená" :D

      Vymazat
  5. ja beru vyzvu jako zpestreni, neco jineho, samozrejme me potesi, kdyz prectu hodne knizek, tak trosku soutezim s ostatnimi, ale je to spise proto, ze doma mam spoustu knih na precteni a je to pro me zpusob, jak se donutit pridat na tempu a neco s tim delat :-) takze to beru v pohode a urcite nikoho neodsoudim, kdyz nekdo precte deset knih rocne, znam lidi, co prectou deset knih za zivot... no a co? jinak s chvalou je to bida, ale to neni chyba internetu, ale nas lidi a dnesni dobou, lide uz neumi byt na sebe moc mili, radeji jen kritizuji...

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto souhlasím - výstižný článek s trefnými výrazy. K fb mám stejný přístup jako ty, bohužel, přesně jak píšeš, dneska si bez něj člověk nemůže ani prdnout. Já bych řekla, že tahle problematika neplatí jen u knih, je to obecně výstřelek moderní doby, kdy se všichni musí něčím vytahovat a chvástat. Pamatuju se na časy, kdy ti, kteří četli, byli odsuzováni jako šprti a podobné existence. Od té doby, co se knihomolství dostalo do módy, jde velké spoustě lidí jenom o počty. Ale ono to přejde.
    Důležité je vědět, na čem si stojíme my sami - že čteme pro radost a ne kvůli číslům. Knižní výzvy jsou fajn, ale abych pravdu řekla, já se účastním jenom proto, že mě baví archivovat, ne kvůli daným příčkám (beztak si je během roku upravuju a snižuju).

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  7. Mám teda na tohle téma trošku jiný názor a tento článek mi přijde poněkud zahořklý... Sleduju dění v různých fb skupinách a promiň, nikdy mi nepřišlo, že by někdo někoho urážel, zesměšňoval a podobně za to, kolik přečetl nebo nepřečetl knížek. V životě by mě nenapadlo brát, a ani si nemyslím, že někdo bere Knižní výzvy jako nějakou soutěž, nebo nedej bože chlubení, kolik kdo přečetl knížek. Každý čte svým tempem, já taky nepřečtu víc než 5-6 knížek měsíčně. Ale nikdy jsem neměla pocit, že by to někomu vadilo, protože jsou lidé, kteří přečtou jednu knihu za měsíc a jiní zase dvacet. Ale není důvod se navážet do lidí, kteří čtou rychleji. A nemyslím si, že tady někdo pořádá soutěž v počtu přečtených knih. A i knižní výzvy beru tak, že knižní výzvu plním pro sebe a ráda se mrknu, jak to jde ostatním, ale v žádném případě ne jako soutěž. Ale hlavně nechápu, kde jsi přišla na ty nenávistné komentáře, já jsem se nikdy s žádnými negativními komentáři co se týče počtu přečtených knih nesetkala. To mi přijde jako trošku tvůj mindrák...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Jen dvě slova k článku: nadsázka, ironie. Snad je to dostatečně vystihující ;) Jinak kdybych se s takovým chováním nesetkala, tak bych o tom asi nepsala, ne? ;)

      Vymazat
  8. Skvělý článek, pěkně jsi to vystihla :) Facebook je takové moderní prokletí :) Ale zase ho beru jako výhodu, že mám přehled o knižních novinkách :) Takovéhle chování ve skupinách také pozoruji a občas mě dostává otázka, jestli se do té skupiny lidé necpou jen proto, aby mohli rejpat :) Pak vždycky někdo rozvíří nějakou diskuzi o tom, že psát recenze je blbost (dnešní diskuze:D ) nebo, že kdo nepřečte všechny knihy, co vyšly, tak je břídil...No ale naopak je tam i spousta skvělých blogerů, článků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě hrozně baví pozorovat, jak se rozrůstá počet lidí, co rádi čtou a píšou o daných knihách recenze. A hlavně jak se každý pomalu vypracovává výš a výš :). Nemyslím si, že by kdokoli (kdo má aspoň trošku rozum) stagnoval na místě se svým vývojem :)

      Vymazat
  9. Také souhlasím. Já mám ráda třeba výzvu na databázi knih, kde je 20 temat, která má čtenář obsáhnout. Přijde mi, že to má nějaký smysl a třeba se i dostanu ke knihám, které by mě ani nenapadlo číst. Do podobných diskuzí na fb se raději ani nezapojuji :)

    OdpovědětVymazat
  10. Trošku jsem se lekla toho nadpisu, ale článek mě příjemně překvapil, protože mám podobný názor :) Vůbec to není o počtu přečtených knížek, ale o tom, kdo má čtení rád a koho to těší.. já osobně se u některých knížek ráda zastavím a zamyslím. A celkově už nemám ráda takovéty nálepky, kterými se musíme neustále označovat. Hádám, že i knihomol je jednou z těchto nálepek. Hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že většina chápe, že byl článek psán s nadsázkou a ironií. A máš pravdu :)

      Vymazat
  11. Mně to třeba vadí i z druhého pohledu - když někdo nějakému velkému čtenáři okomentuje status/fotku s tím, jak to sakra stíhá, že on sám čas nemá a ve skrytém kontextu je jasně patrné, že si myslí, že dotyčný má nutně životní pohodičku. Každopádně souhlasím, já sama se nikdy takhle na nikoho neosočila (no, pokud se nejednalo o někoho, kdo fakt ten volný čas podložitelně má a využívá ho na krávoviny), já sama nejsem velká čtenářka, nikdy jsem 120 knih nedosáhla, a to sama jednu výzvu pořádám a ohromeně sleduju, že lidi přečtou knih i 150. :) Každého zkrátka věc, alespoň do té doby, než se někdo do mě začne navážet, protože to se já začnu navážet do něj. Výzvy (stejně jako jiné věci) jsou skvělá věc, dokud se berou s mírou, super článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Spousta věcí je super, dokud se berou s mírou :)

      Vymazat
  12. Krásný článek, mluvíš mi z duše! :-) Je pravda, že někdy člověk přečte víc knih a někdy zase méně. Se školou je to dost na levačku, zvláště teď před zkouškovým, kdy vybuchují deadliny jeden za druhým a těším se na prázdniny a mezičas o zkouškovém, kdy si zase budu moct zalézt s knížkou. Díky za Tvůj článek, protože je sice nemilé setkat se s takovým rýpalem, ale naštěstí je nás pořád dost, co si dokážeme říct pár milých slov ohledně přečtených nebo nepřečtených knihách.
    Sama se účastním knižní výzvy, ale pro mne je spíš o tom, co sama dokážu a jakýsi přehled o tom, co jsem přečetla. :-)
    Ještě jednou Ti musím pochválit článek... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) S těmi zkouškami máš pravdu. Já třeba během zkouškového knihy moc nečtu, protože mě nebaví pořád zírat buď do skript nebo do knihy :D

      Vymazat
  13. Zajimavy nazor - ale zas z druheho pohledu: je vazne potreba zvelicovat to, ze nekdo nekde zmini cislo knih ktere precetl, a delat z toho aferu ala "on se povysuje!"? :)

    Uprime me nikdy neprislo, ze by nekdo, kdo mluvi o "cisle" prectenych knih, mel potrebu v tom ostatnim lidem machat nos. Ale asi se pohybuju ve spatnych ctenarskych kruzich :)

    Spis jsem se setkala s tim, ze lidi, co prectou tech knih "mene" ale jsou to knihy "kvalitnejsi" (dle jejich nazoru), maji potrebu ostatni urazet a shazovat. Aneb jak si tu sama zminila, to, ze nekdo precte vic knih nic neznamena, protoze to prece nebyla klasika - to me osobne leze krkem mnohem vic, nez nejake cisla.

    Myslim, ze knizni vyzvy jsou spis pro toho daneho cloveka, nez pro jeho okoli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já z toho nedělám aféru, jen jsem vyjádřila svůj názor. Pro pobavení ;). Já na takové chování narážím poměrně často, takže si nevymýšlím nic z hlavy. A co se týká Tebou zmíněného chování - to znám taky. O tom, že ,,jen čtenáři klasiky poznají kvalitní literaturu" chystám článek na příště :)

      Vymazat
  14. Já se účastním knižní výzvy na goodreads a mám tam stovku, což je opravdu velké číslo. Ale nějak moc to nikde neprezentuji a je pravda, že mi přijde mnohem hodnotnější obsah té výzvy než kolik položek je na seznamu - i ve svém případě si na tom dávám záležet, čtu bichle, klasiku, odbornou literaturu a podobně. Samozřejmě se snažím číst hlavně to, co mě baví, protože o tom čtení je.

    Facebookové knižní skupiny už vlastně moc nesleduji. Ani ty blogerské jako takové. Je to docela stresující, jak se tam všichni předhánějí, ženou za nějakým ideálem a ve výsledku jsou za to neustále kritizováni těmi samými lidmi. Vždycky si tam akorát zkazím náladu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to často kazí náladu :D Každý má očividně jiný přístup ke knižním výzvám. Můj úkol ale není přečíst co nejvíc knih, abych byla ,,lepší" než ostatní. Mým úkolem je číst pro radost a průběžně si zaznamenávat přečtené knihy. Toť vše :)

      Vymazat
  15. Vystihlas to, ale nemyslím si, že to je problém jen knižních skupin a jen facebooku. Internetové diskuze obecně jsou plné hnoje a lidí připravených se hádat. Někdy navíc do vyprovokované hádky zabřednou i ti, kteří se vlastně vůbec hádat nepřišli. :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)