středa 14. ledna 2015

Dokonalý pár

Název: Dokonalý pár
Autor: Ally Condie
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 326

Anotace:
,,Lea Abbeyová."
Lea vstane, čeká, až se na obrazovce objeví tvář a zuřivě kroutí náramkem. Dává si pozor, aby nedržela ruce moc vysoko, takže kluk, který se na ni bude dívat z nějaké jiné radnice, spatří pouze krásnou blondýnku, ale nervózní přetáčení náramku mu zůstane utajeno. Zvláštní, jak se držíme připomínek minulosti, zatímco čekáme na budoucnost.
Přiřazování partnerů je samozřejmě systémový záležitost. Radnice po celé zemi se zaplní lidmi a páry jsou vyhlášeny v abecedním pořádku podle příjmení dívek. Je mi líto kluků, protože nemají tušení, kdy zazní jejich jména a oni budou muset povstat, aby je nějaká dívka stojící v jiné radnici přijala za partnera. Já jsem příjmením Reyesová, což znamená, že budu někde na chvostu druhé třetiny. Na začátku konce.

První díl trilogie byl skvělý. Opravdu. Autorka nás vtáhne do světa, který je ještě více pod vlivem Společnosti, než ten náš. Ukáže nám Správce, kteří si s lidmi dělají, co chtějí. Občany, kteří toho více nesmí, než můžou. Mají pevný denní režim. Dostávají stejné jídlo, jedí převážně doma. Nemohou k sobě navzájem chodit domů. Nemohou si vybrat práci. Ani partnera. Dokonce nemohou ani umřít přirozenou smrtí v jakémkoliv věku. Všechno jim určují Správci.

Při čtení knihy jsem se občas pořádně vyděsila, co všechno lidem určují Správci. Takový svět je pro mě nepředstavitelný. Velmi, velmi těžko by se v něm žilo. Pokud by se to ovšem životem dalo nazývat. Představa, že bych nemohla mít doma žádné knihy, zvířata, měla bych jen určitý typ oblečení a ani bych nemohla chodit do přírody, je opravdu děsivá. A když tak přemýšlím nad knihou, napadá mě, na co chtěla autorka poukázat? Na to, jak si lidé nechávají diktovat život od lidí ,,nahoře“? Že i naše společnost je svázaná? Nebo že si máme naopak cenit toho, co máme? Protože by to mohlo být ještě horší? Nebo je to prostě jen smyšlený příběh, který nám nemá dát nic jiného, než zajímavý děj?


Hlavní postavou knihy je Cassie Reiersová. Charismatická mladá slečna, která přemýšlí vlastní hlavou a nechává se vést srdcem. Dozvídáme se o jejím večírku, při kterém ji společnost přidělila životního partnera. Jenže pak na obrazovce problikne obličej jiného chlapce, kterého dokonce zná. Jak si má takovou věc vyložit? Spárovali ji snad špatně? Nebo se jen stala nějaká chyba? Postupně přichází na to, jak moc s nimi Správci manipulují. Ale Cassie je nesmírně silná a nevzdává se.

Knížka se mi moc líbila, bylo to opravdu hezké a chvílemi velmi napínavé čtení. I když jsem na tuto knihu četla poměrně hodně kritických názorů, musím nesouhlasit. Podle mě kniha obsahuje originální a neotřelý děj, který rozhodně zaujme. Není to sice ten typ knihy, který by se Vám zaryl hodně hluboko do srdce, ale rozhodně ohromí. Knížka si mě získala a já se moc těším na druhý díl J.

Obálka knihy je krásná. Zpracování je jednoduché, ale výstižné. Podle mě skvěle vyjadřuje, jak jsou lidé Společností svazováni.


Hodnocení: 

9 komentářů:

  1. Taky si tuhle knížku chci ještě tenhle měsíc přečíst. :) Doufám, že se mi bude líbit jako tobě. :)

    A souhlasím s obálkou - trochu připomíná trilogii Hunger games, tam se taky reprodrozd mění podle toho, v jakém stavu se hrdinové knihy nachází. Tady to bude asi podobné, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka je geniálna, hneď ma zaujala. Anotácia tiež znie dobre. Rozhodne by som nechcela žiť vo svete, kde by mi niekto všetko diktoval a ten zákaz kníh, to by ma dorazilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Autorka vytvořila opravdu zajímavý svět, ale ne úplně originální, protože jsem osobně četla pár podobných, ale nápad dobrý. Mě se kniha taky líbila, ale měla své chyby a chtělo by to dopracovat a nevystavovat hrdiny tak klišé situacím. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě ještě nic podobného nečetla, takže pro mě to originální je :-)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, tuhle sérii mám doma a většinou slýchám, že není nic moc, tak jsem ráda, že se někomu líbila. Snad se k ní dostanu co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je fajn, udělat si na knihu vlastní názor :-).

      Vymazat
  5. Tak to je hodně lákavá knížka pro mě :) opravdu mě zaujala a to tak, že budu zvažovat, že si jí jednou koupím, až přečtu tuny knížek ( ano, ano, ...nejsou to tuny :D), které mám doma :) a já opravdu čtu....mám totiž krásné záložky :) Společně jsme za leden přelouskaly témeř půl knihy, pro mě Zázrak...a je to chytlavé :)

    Krásně napsaná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  6. Sérii mám doma a jsem na ni velmi zvědavá :-) Napsala jsi hezkou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)