čtvrtek 14. května 2015

Západ slunce, příroda a chrousti

Nevím jak vy, ale já už jsem velmi dlouho neviděla chrousta. U nás jich už asi moc není. Ale Pavlik mi prozradil, že v nedaleké vesnici je lesík, kde je chroustů plno. Byla jsem nadšená, že bych je zase viděla, takže jsme se domluvili, že se tam někdy podíváme. A včera jsme náš plán splnili.


 Chrousti začínají lítat před setměním - stejně jako netopýři. A tak jsme včera mezi půl devátou a devátou hodinou pozorovali jejich lítání nad polem. Bylo to nádherné. Nejdříve jsme je nacházeli na stromech, kde ještě odpočívali a čekali, až se ještě maličko setmí.

Samička:
 Sameček:


Některé jsme si dali na ruce a čekali, až vzlétnou. Bylo to skoro jako pouštět berušky, jen neobyčejnější a kouzelnější při tom západu slunce. 

Samičky:




Sameček:

Brzy ovšem začali lítat chrousti ze stromů a kolem nás se doslova hemžili. Několikrát mi narazili do vlasů a zase odletěli. Mezi nimi lítaly i takzvané ,,babky" (nebo-li chroustci letní). Bylo to moc krásné.



Pak se ovšem přidali netopýři a začal lov. Bylo mi těch chudáčků chroustů líto, ale tak to v přírodě prostě chodí. Naštěstí spousta chroustů unikla hladovějícím netopýrům. 


Včerejší večer byl opravdu nádherný. Chrousty mám strašně ráda, jsou tak krásní. A jsem moc ráda, že znám místo, kde se jim tak daří.

3 komentáře:

  1. Krásne fotky, vyzerajú super :D Osobne chrobáky až tak veľmi v láske nemám, ale pokiaľ po mne nelezú, tak mi nevadia :D

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, to je nádhera. Přiznám se, že jsem nikdy chrousta v letu neviděla, a tak jsem si myslela, že prostě toho moc nenalétá. Musel to být skvělý zážitek, fotky jsou nádherné! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chrousty a chroustky mám taky moc ráda. Pravého (jarního) chrousta jsem už taky dlouho neviděla, ale příští rok je přestupný, a tak si dám na jaře pozor, jestli se nějaký neobjeví. (Podle jedné předpovědi by se v naší oblasti snad i nějaký vyskytnout mohl, i když výskyt se předpokládá jen slabý až ojedinělý.) Chroustky letní nám teď večer lítají na zahradě a zvláště jednu jabloň si oblíbili. Jen to horké počasí jim nedělá asi dobře, protože za tropických večerů vidět nejsou. Ale jakmile se přes den teploty pohybují pod třicítkou, lze se večer na chroustky opět těšit.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)