úterý 28. července 2015

Zlatý kompas - příběh, který čtenáře chytí a už nepustí

Název: Jeho temné esence - Zlatý kompas
Autor: Philop Pullman
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 394


V prvním díle fantasy trilogie se seznámíme s Lyrou, která žije ve světě, kde má každý svého daemona. Mimo jiné tu můžeme potkat řadu dalších zajímavých bytostí, například bojovné medvědy kyrysníky, dlouho žijící divoženky a další. Lyra od malička žije v Jordánské koleji, kde vyrůstá pod dohledem scholárů a občas i strýčka Asriela. Jejím nejlepším kamarádem je Roger, se kterým vyvádí spoustu lumpáren. Jednoho dne ale Rogera unesou Vrahouni a Lyra je vhozena do víru nečekaných událostí. Všechno začíná příjezdem paní Coulterové, potom získáním alethiometru a nakonec odvážnou cestou na sever. Mezi všemi těmito událostmi Lyra zjistí pravdu o Vrahounech a o svých rodičích. Zvládne malé děvčátko zachránit svého nejlepšího přítele?

Sehnat celou trilogii Jeho temné esence mi dalo opravdu hodně práce. Ale o to s větší chutí jsem se pustila do čtení a užívala si každičké slovo, které bylo napsané v knize.

Hlavní hrdinka Lyra je pořádně divoké dítě. Taky je ale velmi chytrá, obětavá a odvážná. Několikrát jsem obdivovala její důvtip nebo reakci na určitou situaci. Její daemon se jmenuje Pantalaimon, zkráceně Pant, který jí je v životě velkou oporou a dobrým rádcem i ochráncem. Všem problémům čelí spolu a svět jeden bez druhého si neumí představit.

Celá kniha je napsána opravdu brilantně. Text se krásně plynule čte, děj je plný překvapení a nečekaných zvratů. Philip Pullman vytvořil úžasný svět podobný našemu a častokrát jsem se musela nad určitým problémem zamyslet, jestli tím náhodou nechtěl autor upozornit na něco, co se odehrává i u nás.

Kniha je rozdělena do tří částí: Oxford, Bolvangar a Svalbard. Nejdelší je Oxford a nejkratší Svalbard, ale každá část je pro knihu nesmírně důležitá. Byť je úsek Svalbard nejkratší, je nabitý tolika událostmi, že se ostatním bez problémů vyrovná. Ale všechny mají své kouzlo, díky čemuž jsem si každou část skvěle užila. 


Našla jsem na knize ale i pár mínusů. Celá příběh je velmi napínavý a když čtenář čeká na rozuzlení záhady kolem prachu, stočí se to k víře a církvi. To mi tam moc nesedělo, čekala jsem něco epičtějšího. Dále bych pak vytkla chyby, které se v knize objevily. Třeba slovo Brytánie nebo čokoláta. Já si obvykle chyb moc nevšímám, ale tyhle udeřily do očí i mě a to už je co říct.

Další věc, která mě na knize občas zarazila, byla nesouvislost textu. Někdy se mi stalo, že jsem dočetla stránku a začala jsem číst další, jenže pak jsem ji musela otočit zpět a podívat se, jestli jsem jednu stranu třeba nepřeskočila. Přišlo mi, že text na sebe moc nenavazoval. A pak jsem moc nepochopila povahu lorda Asriela - na jednu stranu mi přišel jako sympaťák, pak zase jako záporák a nakonec mi z něj vyšel šílenec. Jsem zvědavá, jaký bude v dalším díle.

Jelikož jsem i velký fanda filmového zpracování, nemohla jsem ho neporovnávat z knihou. Musím pochválit režiséry filmu, že se dost dlouho věrně drželi knižní předlohy. To se opravdu vidí málokdy. Film mi ale přišel trošku useknutý a skončil bez vysvětlení určitých věcí. Kniha mi naštěstí tyto záhady osvětlila, takže jsem byla spokojená.


Přebal knihy je překrásný. Dalo mi práci sehnat všechny tři díle v tomto vydání (jedná se o vydání po děti, které mi přijde mnohem hezčí než pro dospělé). Jsem velmi pyšná, že ho vlastním. Pod přebalem je na knize vyobrazen alethiometr. Musím se přiznat, že v situacích, kdy Lyra nastavovala ručičky alethiometru na určité symboly, jsem se dívala, kde který obrázek je a jak vypadá. Takže pro mě to bylo pěkné zpestření čtení. Na začátku každé kapitoly byl malý obrázek, který jsem vždycky ráda studovala a který čtenáře lehce upozornil na to, co se bude v dané kapitole dít. Velmi pěkný nápad. Celkově je podle mě tohle vydání nejkrásnější ze všech, co jsem viděla. Opravdu se nakladatelství Argo povedlo.


Byť jsem o mínusech knihy napsala dva odstavečky, je pravdou to, že mi v porovnání se všemi plusy knihy přišly jako titěrný prd. Během čtení a i po přečtení jsem byla z knihy nadšená a opravdu ji mohu doporučit naprosto všem. 

Hodnocení: 5/5



4 komentáře:

  1. Túto knihu som čítala na základnej škole a doteraz sa na ňu dobre pamätám, je skutočne výborná a skvele sa čítala. Mám ju najradšej z celej trilógie, obľúbila som si Lyru a krajina Svalbard je super, mám rada zimu :-)
    Inak videla si aj film? Ja som ho videla, je celkom fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Už je to pár let, co jsem trilogii přečetla, byla jsem ještě malá a zákonitě jsem nemohla pochopit všem narážkám na dnešní svět, ale do dnes si ji pamatuju. Je to úžasná kniha, i když můj nejoblíbenější je třetí díl. Nejspíš si budu muset dát re-reading, úplně jsi mě na to nalákala. :-D
    To s tou církví si pamatuju dobře. Chodím do kostela a v některých momentech jsem dokonce přemýšlela, jestli nemám knihu odložit, zvlášť v dalších dílech. Jsem ale ráda, že jsem to neudělala. Konec vážně stojí za to. :-)
    Film jsem viděla ještě před knihou a už tehdy jsem byla naštvaná z toho konce, který nic nezakončil. Mrzí mě, že nenatočili další díly, když si nechali tolik prostoru na pokračování, ale zároveň se bojím, že by to filmaři celé zkazili a ten poslední díl bych jim vážně neodpustila :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Já tuto knížku nečetla, protože jsem první viděla filmovou verzi. A film mě moc nenadchnul, přišlo mi to jako filmy co jsem sledovala už v pěti letech, takže mě ani nelákalo přečíst si knihu. Ale mně se obecně skoro nikdy nelíbí film a kniha jo, tak třeba by se mi i tato knížka nakonec líbila, ale i tak mě to moc neláká.

    OdpovědětVymazat
  4. Já tuto knížku nečetla, protože jsem první viděla filmovou verzi. A film mě moc nenadchnul, přišlo mi to jako filmy co jsem sledovala už v pěti letech, takže mě ani nelákalo přečíst si knihu. Ale mně se obecně skoro nikdy nelíbí film a kniha jo, tak třeba by se mi i tato knížka nakonec líbila, ale i tak mě to moc neláká.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)