pondělí 7. listopadu 2016

Mikro Macramé

Název: Mikro Macramé
Autor: Jenny Townleyová
Počet stran: 128
Nakladatelství: Metafora

Anotace
27 fantastických drhaných šperků, vhodné i pro začátečníky, s podrobným popisem postupů a technik
Ponořte se do kouzelného světa drhaných šperků. Kniha Jenny Townleyové vám bude skvělým průvodcem.
Jelikož každý z nápaditých doplňků bude originál, můžete si být jistí, že přesně takovéto šperky nebude nosit nikdo jiný. Čekají na vás půvabné náramky, náhrdelníky, přívěsky i náušnice. Nabídneme vám jednoduché uzlované výrobky, jaké zvládne začátečník, ale i modely s pokročilejšími vzory, efektně kombinující uzly s nádhernými korálky.
Na začátku se naučíte vázat všechny potřebné uzly. Jednotlivé fáze tvorby každého šperku pak doprovází srozumitelný popis. Podrobné fotografie postup přehledně ilustrují a můžete se též potěšit a inspirovat pohledem na dokončené dílo.
Najdete tu vše, co potřebujete vědět, abyste se mohli pustit do práce.


Recenze
Další kreativní kniha z nakladatelství Metafora. Tentokrát se věnuje Mikro macramé, neboli drhání. Je to název techniky výroby šperků z vláken a korálků. A jelikož mě tyto šperky velice zaujaly, rozhodla jsem se knihu přečíst a hned něco vyzkoušet.

Kniha se dělí do čtyř velkých kapitol. První se nazývá Uzly, nástroje a techniky. Nejprve je čtenáři vysvětleno, jak udělat základní uzly. U postupu je několik fotek a slovní komentář, každý krok je zdokumentován, takže se nemůže stát, že by někdo nějaký uzel nezvládl. Dále se kapitola zabývá základními nástroji, kde jsou sepsané všechny nutné pomůcky, které jsou potřeba pro drhání. Samozřejmě nechybí ani popis doporučených vláken, tipy při nákupu korálků nebo rozlišení bižuterních komponentů. Na konci této části se nalézají podrobné návody, jak zakončit náramek nebo jiný šperk.
Po tomto úvodním úseku následují tři velké kapitoly, které rozdělují výrobky dle stupně obtížnosti. Jako první z těchto tří částí je kapitola s názvem Návrhy pro začátečníky. Nalezneme zde 11 postupů na velice pěkné výrobky, které zvládne i naprosto nezkušený člověk. Stačí si jen obstarat pomůcky a komponenty a držet se postupu. U každého šperku jsou uvedeny věci potřebné k jeho zhotovení, rozměry, použité uzly a samozřejmě detailní návod.
Dále následuje kapitola pro středně pokročilé. Zde nalezneme 9 již složitějších a delších postupů. Přesto se není čeho bát, stále je zde všechno perfektně vysvětlené. A pak již následuje poslední kapitola – Návrhy pro pokročilé. Postupy jsou zde již poměrně dlouhé, klidně přes šest stran. Zní to sice děsivě, ale ve skutečnosti to je jenom dobře. Jsou zde totiž nafoceny všechny podstatné kroky při výrobě šperku. Díky tomu zvládnete i tyto nejsložitější kousky.
Celá kniha je nádherně zpracovaná. Mimo detailních postupů, které jsem velice ocenila, nechybí ani velice krásné fotografie, které čtenáře doslova vybízí k tomu, aby nějaký šperk zkusil vlastnoručně vyrobit. A že opravdu je z čeho vybírat. Jeden výrobek hezčí než druhý.
I já jsem neodolala a snažila se zkusit vyrobit nějaký šperk podle této knihy. Kámen úrazu ale nastal ve vláknech. V knize jsem si přečetla, že nejlepší pro Mikro Macramé je takzvaný S-lon (Superlon). Bohužel u nás v galanterii ho neměli a ani netušili, že něco takového existuje. Na internetu je toto vlákno k sehnání poměrně běžně, ale kvůli poštovnému se mi nechtělo objednávat jen jedno lanko.. Nakonec jsem to riskla z klasickou bavlnkou. Bohužel jsem neměla korálky s dostatečně širokým průvlekem, takže jsem je musela nahradit jinými s velkým okem. Nakonec tedy náramek vůbec nevypadal tak, jako je v postupu. Ale aspoň jsem se naučila pracovat s vláknem a dělat základní uzly. Rozhodně v budoucnu (až si pořídím vlákno a k němu odpovídající korálky) vyzkouším více (nejraději ale všechny) z návodů. Protože ty šperky, které jsou uvedené v knize, jsou opravdu velice hezké a vkusné.
Z knihy jsem ohromně nadšená a mohu ji doporučit všem, které tyto šperky zaujaly. Opravdu je zde všechno krásně vysvětleno. Takové by měly být všechny knihy, které v sobě obsahují jakýkoliv návod nebo postup.

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za zaslání knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.

2 komentáře:

  1. Parádní recenze :) Jenom já bych opět tuto knihu nevyužila. Prostě nejsem dostatečně kreativní člověk... takže zbývá otázka - Co mi vyrobíš? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Viem, že teba takéto knihy i ručné práce bavia, videla som tvoje šperky, ktoré si robila z korálkov a sú krásne, takže verím, že táto kniha sa ti tiež páčila a určite ju ešte využiješ :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)